Világbajnokkal erősödött a Fradi, és előre tör

Az ősi ellenfél szerbek világbajnokával, Marko Avramoviccsal a Ferencváros számára a négybe jutás a cél.

Ch. Gáll András
2015. 01. 08. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2009-ben Rómában világbajnok, majd két évre rá Sanghajban vb-ezüstérmes, 28 éves szerb jobbszélső belgrádi klubokban, előbb a Partizanban, majd a Crvena Zvezdában pólózott, utóbbiból igazolt 2014 nyarán Nagyváradra. Méghozzá abban a hiszemben, hogy a román bajnokságban egy csapatban négy külföldi szerepelhet, ám tavaly szeptemberben e kontingenst háromra csökkentették, így róla, az utolsóként érkezett légiósról lemondtak, miután az Oradea búcsúzott a nemzetközi porondtól.

Avramovics azonban igyekezett e szükségből erényt kovácsolni, összeköttetésbe lépett a Ferencvárossal, és a 2015-ös évet már új klubjában kezdte; egyelőre még edzésekkel, tétmérkőzésen január 24-én, a BVSC ellen mutatkozik be. Hogy milyen reményekkel, arról így számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatón: „Két vízilabda-legendával dolgozhatok együtt (Gerendás György szakmai igazgatóra és Varga Zsolt vezetőedzőre utalt – a szerk.), Európa talán legerősebb bajnokságában, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Az első benyomásaim is kifejezetten pozitívak, célunk elérni az elődöntőt, de minimum az ötödik helyet, hogy jövőre nemzetközi kupában indulhasson a Ferencváros.”

E céltételezést Gerendás György a maga szokásos stílusában így árnyalta: „Természetesen nem negyedikek szeretnénk lenni, hanem bajnokok, de huszonöt éves is szeretnék még egyszer lenni, és annak is kicsi a realitása. A szezonunk eddig, fogalmazhatok úgy, parádésan alakult, de kedvező volt a sorsolásunk is, ezért a január mutathatja meg az igazi erőnket vagy a gyengeségeinket, mert öt mérkőzést játszunk idegenben. Ilyen szintű játékos, mint Marko a világ bármely csapatában erősítést jelentene, hát még a Ferencvárosban.”

Varga Zsolt ugyancsak magasról indított, amikor kijelentette: „Számomra meghatározó, de azt is mondhatom, történelmi jelentőségű, hogy szezon közben sikerült szerb világbajnokot szerződtetnünk.” Akinek tehát mindenki örül, de Avramovics bizonyára pontosan tudja, hogy ferencvárosi tagsága önmagában nem siker, inkább lépés afelé, hiszen a magyar pólóban a Coubertin-i elv fordítottja érvényes: nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.