Samarával alkot egy párt Póta Georgina

Klasszisunk a románok háromszoros Európa-bajnokával, Eliza Samarával indul a világversenyeken.

2015. 02. 05. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anno még az első olimpiákon is akadtak efféle „vegyes” párosok, például az első újkori játékokon teniszben a férfiak páros versenyét egy angol és egy német nyerte együtt, ami ma már elképzelhetetlen. Ugyanakkor a sportágban a különböző nemzetbeliek egymásra találása azóta is megszokott, házunk tájáról elég lenne csak Taróczy Balázs és a svájci Heinz Günthardt kettősét említenünk, amely nyert Wimbledont, Roland Garrost és nem mellékesen három vb-t. De említsük meg azt is, hogy Temesvári Andrea az amerikai Martina Navratilovával győzött a Roland Garroson, napjainkba ugorva pedig Wimbledonban tavaly Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal játszott döntőt.

Asztaliteniszben is megvan ez a sajátosság, a világbajnok Gergely Gábor egykor a csehszlovák Milan Orlowskival lett Európa-bajnok, vegyes párosban Bátorfi Csilla a horvát Zoran Primorccal, míg Tóth Krisztina az osztrák Werner Schlagerrel és a fehérorosz Vladimir Szamszonovval egyaránt. S megvan az esély arra, hogy ebbe a sorba majd beilleszthetjük a női párosok között a két hét múlva sorra kerülő katari World Tour-versenyen bemutatkozó Póta Georgina, Eliza Samara kettőst.

A 25 éves román lány nem „akárki”, háromszoros Európa-bajnok, kétszer történetesen női párosban nyert Eb-t honfitársnőjével, Daniela Dodennal, és a Tóth, Póta kettős orra alá is törtek borsot. Az egyéni világranglistán már volt 14. is – ami most éppen kétszeres Európa-bajnoknőnk pozíciója –, jelenleg a 19. helyen áll.

„Daniela gyermeket vár, így Eliza párostárs nélkül maradt, a magyar és a román szövetség pedig felvette a kapcsolatot egymással, hogy játszhatnánk mi együtt. S a megállapodás értelmében nem csak a World Tour-versenyeken, hanem idén az Eb-n és a vb-n is együtt indulunk. A World Tour-sorozat jó alkalmat biztosít majd arra, hogy összeszokjunk, ami nagyon fontos. Mert ha összeáll két játékos, akik jók egyéniben, még egyáltalán nem biztos, hogy párosban is jók lesznek együtt. Én mindenesetre nagyon bizakodó vagyok, hogy eredményesek leszünk” – mondta el Póta Georgina (nyitóképünkön), és a nyilatkozatára rímel újdonsült társáé, akit Romániában értünk utol, mielőtt elindult volna Bakuba, a legrangosabb európai körmérkőzéses viadalra, a Top12 örökébe lépett Top16 versenyre. (A hét végi tornán természetesen Póta Georgina is részt vesz.)

Eliza Samara egyik nagy győzelme a 2014-es cseh World Tour-verseny elődöntőjében a japán Isikava Kaszumi ellen:

„Az egyéni mellett számomra nagyon fontos a páros is, szeretek párost játszani, és korábban egyszer már Ginával is kipróbáltuk, hogy megy együtt. És nem is ment rosszul! Gina játéka hasonlít az eddigi társaméra, s bár nyilvánvalóan időre lesz szükség, amíg igazából összeállunk, és lépésről lépésre kell haladnunk, szerintem jó párost alkotunk majd. Ebben segíthet az is, hogy a pingpongtermen kívül is remekül megértjük egymást, mondhatom, hogy jó barátnők vagyunk” – árulta el Eliza Samara, hozzátéve, hogy a maga részéről az Európa-bajnokságon mindenképpen érmet akar nyerni a női párosban.

S az biztos, hogy most már mi is szurkolunk neki, hogy sikerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.