Eltiltották a kokainozó Csipest és Dombvárit

Tíz hónapig nem vehetnek részt a szövetség versenyein, további sorsukról rendkívüli ülés dönt.

2015. 05. 11. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fábry György, a fegyelmi bizottság elnöke a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy megállapításuk szerint a két sportoló „szándékos fegyelmi vétséget” követett el. Hozzátette: a határozat indoklása szerint ugyan mindketten elismerték és megbánták fegyelmi vétségüket, a fegyelmi tanács úgy ítélte meg, hogy súlyos vétséget követtek el. Fábry György a határozat további részleteit nem kívánta nyilvánosságra hozni a jogerőre emelkedéséig. A fellebbezésre tizenöt napjuk van az érintetteknek.

A határozat azt mondja ki, hogy a két kajakost a „szövetség versenyein való részvételtől” tiltották el, azaz saját költségükön tréningezhetnek és edzőtáborozhatnak.

A hétfői tájékoztatón jelen volt Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője, Csabai Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója és Baráth Etele, a szövetség elnöke is. Utóbbi röviden úgy nyilatkozott, hogy keddre rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze, amelyen téma lesz, hogy „a két, egyszer megtévedt versenyző hogyan tudja folytatni a felkészülését”.

Az egy héttel ezelőtti MKKSZ-közlemény szerint a szövetségi április 21-én telefonon kapott értesítést a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje kokainnal pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak.

A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatottkeret-tagságát megszünteti, s ezt április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület, a Honvéd képviselőjével is. Az MKKSZ szakmai igazgatója a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta a sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi, bakui Európai Játékokra.

Múlt kedden a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége is úgy döntött: azonnali hatállyal felfüggeszti a kajakosok mindennemű anyagi támogatását.

A 25 éves, ötszörös világbajnok Csipes Tamara 2011-ben az év női sportolója volt, a 22 esztendős Dombvári Bence pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.