Szombat, Las Vegas, az évszázad bokszmérkőzése

Floyd Mayweather Jr. – Manny Pacquiao. Nem túlzás, hosszú évek óta várnak a profi boksz rajongói erre a derbire.

Deák Zsigmond
2015. 05. 02. 2:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai klasszis most is vezeti a kategóriáktól független ranglistát, a Fülöp-szigeteki is volt már ebben a pozícióban, s csak remélhetjük, 38, illetve 36 évesen még méltók lesznek az „évszázad mérkőzése” titulusra.

A díjazás a televíziós közvetítés részesedésével együtt mintegy négyszázmillió dollárra rúg, az interneten még elérhető jegyek minimum 350 ezer dollárt kóstálnak, de ezeket direkt eladni vették, hiszen egyébként percek alatt elfogyott az összes belépő a Las Vegas-i MGM Grand kaszinóba. A világbajnoki övekben mérhető tét sem kicsi – a WBC és a WBA szervezet váltósúlyú vb-címét hozza az egyik, a WBO-ét a másik fél –, de szinte eltörpül amellett, hogy évek, sőt talán már egy évtized óta várja mindenki ezt a párosítást: Floyd Mayweather Jr. – Manny Pacquiao!

A 38. életévét februárban betöltött amerikai kiválóság 1996 októberében indult profi karrierje során még nem ismerte meg a vereség keserű ízét (mérlege 47-0), legutóbb amatőrként az 1996 nyári atlantai olimpia elődöntőjében kapott ki. Miközben akkori legyőzője, Szerafim Todorov manapság Bulgária mélyén alkoholistaként, a helyi minimálbérből tengeti életét, Mayweather dollármilliomossá vált, beceneve nem véletlenül Money. Nagypehelysúlyból indulva összesen öt súlycsoportot is meghódított, verte többek között Oscar De La Hoyát, Shane Mosleyt, Ricky Hattont, Miguel Cottót. Azért nem mindenben az élet császára, barátnője bántalmazása miatt családon belüli erőszakért 2012-ben a börtönt is megjárta.

A tavaly decemberben 36. születésnapját ünnepelt Manny Pacquiao teljesen más lelkület, jellemző rá az a mondat, amit a csúcsderbi utolsó felvezető sajtótájékoztatóján hangzott el: „Remélem, hogy a mérkőzés után lesz majd lehetőségem leülni és elbeszélgetni Floyddal Istenről és a hitről.” A mélyszegénységből érkezve, megélhetési bunyósként már 16 évesen kesztyűt húzott, viszonylag korán jött az első vereség, de az első vb-cím is légsúlyban, azóta összesen nyolc (!) kategóriában ülhetett a trónra. Igazából akkor tört be a szűk világelitbe, amikor bő egy évtizede összeeresztették a pehely- és nagypehelysúly mexikói triójával (Marco Antonio Barrera, Erik Morales, Juan Manuel Marquez). Hatalmas győzelmek (De La Hoya, Cotto, Antonio Margarito, Hatton) komoly vereségek érték, Marquez például utolsó meccsükön csúnyán kiütötte, de azóta három biztos pontozásos sikerrel visszakapaszkodott, mérlege 57-5-2.

Az esélyek inkább Mayweather mellett szólnak, fizikailag ő a nagyobb, védekező taktikáját annyira nem koptatja az idő és a kor, mint Pacquiao sok ütéses offenzív felfogását. Sokáig kerülgették egymást főképp a menedzsmentek, a tévétársaságok és a szakmai stábok ellentétei miatt, doppingvádak is felmerültek, de a záró sajtóeseményen már mindenki visszafogottan beszélt. „Itt az idő, harcolni kell. Mindenki valami izgalmasat keres, azért néz bennünket és egy igazi, nagy gálát vár. És ez az, amit mindketten ígérünk nektek, izgalmat. Az ökölvívás történelmében ez az eddigi legnagyobb összecsapás, és én a részese lehetek, ami óriási dolog. Jó formában vagyok, erősnek érzem magam” – mondta a többek között Papp Laci- és Rocky-féle favágással is alapozó Mayweather. Pacqiuao így válaszolt: „Mindketten kőkeményen dolgoztunk, hogy egy nagy meccset produkáljunk. Ez nem személyes ügy, egyszerűen a munkánkat végezzük, megtesszük majd, ami tőlünk telik, hogy boksztörténelmet írjunk.” S hogy utána beszélgetnek-e Istenről és hitről, majd kiderül. A mérkőzést Magyarországon a Sport 1 vasárnapra virradóra élőben közvetíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.