A megtört Blatter „egy ötcsillagos bűnbanda” feje volt

Ismét indul a kampány, Platini, Ali herceg máris a rajtvonalon, és lehet, hogy Zico is beszáll.

2015. 06. 03. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 79 éves sportvezető Zürichben tartott sajtótájékoztatóján közölte: rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi, hogy megválasszák utódját, a tisztújításra december és március között kerülhet sor. Ennek kapcsán már meg is jelent, hogy Ali bin al-Husszein, Blatter utolsó állva maradt kihívója kész lenne akár azonnal átvenni a FIFA elnökségét, ha erre kérnék. A jordán herceg 73 voksot kapott az elnöki címért folyó versenyben, Blatter közel kétszer annyit, 133-at.

Domenico Scala, a FIFA auditbizottságának elnöke Blatter bejelentését követően arról beszélt, hogy a következő kongresszus jövő májusban lenne, ami túl messze van. Így folytatta: a rendkívüli kongresszus összehívását az elnök kezdeményezi a végrehajtó bizottságnál, melynek figyelembe kell vennie, hogy a szabályok szerint bármilyen választás előtt az összehívástól számítva négy hónapnak el kell telnie. Így várhatóan december és március között kerülhet sor a rendkívüli tisztújító kongresszusra.

Helyszíni információk szerint Michel Platini gyorsan elő fog állni elnöki ambícióival, ezzel kapcsolatban viszont a brit sajtó megjegyzi, az UEFA elnöke megszavazta a 2022-es katari vb-rendezést, amit még fel fognak neki hánytorgatni. Platinit máris utolérték a The Guardian újságírói: azt nyilatkozta, Blatter nehéz, de tökéletes döntést hozott, az egyetlen helyest. Ám Jérôme Champagne – ugyancsak indult Blatter ellen, csak visszalépett – megjegyzi, ironikus, hogy pont az a Platini a leghangosabb, aki azt az UEFA-t vezette, amely számos reformot akadályozott meg korábban. Arról, hogy ismét ringbe szállna az elnökségért, nem beszélt.

A korábbi brazil futballsztár, Zico nem zárja ki, hogy jelölteti magát. A 62 éves egykori játékos – Joseph Blatter keddi lemondása után – így írt Facebook-oldalán: „Miért ne? Az egész életem a labdarúgásról szól.” Ugyanakkor egyértelműen nem jelentette ki, hogy harcba száll a FIFA-elnökségért: „Lehet, hogy kandidálok. Ez még csak egy ötlet. Ki tudja?” – fogalmazott. Zico az 1990-es években sportminiszterként dolgozott Brazíliában, s jelenleg az indiai Goa csapatánál edzősködik.

Pelé megdöbbenéséről beszélt a BBC-nek. A brazil legenda azt mondta: azt szeretné, ha a labdarúgás összehozná az embereket, de hozzátette, hogy a FIFA-nak becsületes emberekre van szüksége.

David Ginola és Luis Figo korábbi játékosok is indultak Blatter ellen, s Ali herceg javára léptek vissza. Egyelőre nem jelentették be, hogy újra beszállnának a kampányba.

Blatter lemondásával és a korrupciós botránnyal vezető hírben foglalkoznak a világ vezető lapjai. A brit Telegraph például kapásból azzal kezdi tudósítását, hogy címben jelzi: Anglia nem indul a 2022-es világbajnokság rendezéséért. Ennek kapcsán egyébként megszólal Frank Lowy, az ausztrál szövetség elnöke is. Szerinte a kampány nem volt tiszta, és mindezt, illetve ezzel kapcsolatos észrevételeit közölte Michael Garciával, aki korábban egy hosszú jelentést is készített az ügyben, melyet aztán a FIFA végrehajtó bizottsága lesöpört az asztalról.

A The Times azt írja: „Blatter lemondása már régóta esedékes volt. Jó, hogy távozik. Úgy tűnik, az amerikai nyomozás megerősíti, hogy a FIFA velejéig romlott, és egy ötcsillagos világban élő bűnbanda vezette, Blatter gondos irányításával. A FIFA-nak egy felettébb valószínűtlen folyamatot kell elkezdenie annak érdekében, hogy becsületes elnöke legyen.”

A svájci Neue Zürcher Zeitung olyan spekulációkról ír, amelyek szerint Blatter nem a FIFA-béke érdekében távozik, hanem a jogi vizsgálatok elől menekül. Az ugyancsak svájci Tagesanzeiger pedig arra emlékeztet, hogy a korábbi üzletembert lenézik hazájában, és éppen a saját földrészén bírálták a legtöbbet. A Blick arról értekezik, hogy távozásakor a mindig derűs Blatter keserűnek, megtörtnek tűnt.

Az osztrák Die Presse arra emlékeztet, hogy Sepp Blatter tette a FIFA-t azzá, ami, azaz egy kétmilliárd dollár éves forgalommal rendelkező világvállalattá.

Az izraeli Ynet máris az utódokon spekulál: „Ha Michel Platini UEFA-elnököt választanák meg, az jó hír lenne Izrael számára. A francia sportdiplomata jelentősen támogatta Izraelt a palesztinok követelésével szemben, akik azt szerették volna, hogy zárjanak ki bennünket a FIFA-ból. De az sem okvetlenül rossz, ha Ali bin al-Husszein jordán herceg lenne az utód.”

A spanyol El País szerint „a küszöbön álló elnökválasztás ideális pillanat ahhoz, hogy a FIFA-t újraalapítsák. A szervezet a jövőben nem lehet a korrupció szinonimája. Nehéz lesz a FIFA menedzsmentjét megváltoztatni és egy átlátszó szervezetet kiépíteni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.