Elképesztő Mercedes-fölény a Hungaroringen

A 17 éves Max Verstappen a kilencedik rajtkockát szerezte meg élete első magyar futamán.

B.M.L.
2015. 07. 25. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időmérő edzésre kis híján megtelt a Hungaroring, és a szurkolók nemzetiségtől függetlenül azt találgatták, vajon melyik Mercedes-pilóta szerzi majd meg a rajtelsőséget a mogyoródi pályán. Noha rengeteg német rajongó érkezett a magyar versenyre, a zászlók és a tapsvihar mértékéből ítélve Lewis Hamiltonnak van több szurkolója. Ha nem is ezért, de a kétszeres brit világbajnok ezúttal is a mezőny fölé nőtt, és majd fél másodpercet adott legnagyobb riválisának, Nico Rosbergnek. Hamiltonnak ez az idei kilencedik, pályafutása során a 47. pole pozíciója, Mogyoródon pedig ötödször rajtolhat az élről.

Az ötödik győzelméért, amivel a hungaroringi örökranglistán átvehetné a vezetést a sportág legendájától, a hétszeres világbajnok, négyszeres magyar futamgyőztes Michael Schumachertől.

A harmadik helyre a Hungaroringen még sosem nyerő négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel ért oda, aki ezúttal már képes volt 1.22-es időre, ami bizakodásra adhat okot a Ferrarinál, főleg úgy, hogy a délelőtt technikai gondokkal küzdő Kimi Räikkönen odaért az 5. helyre. Az ismert átigazolási hírek miatt igencsak pikáns lesz, hogy mellőle éppen a lehetséges utódja, Valtteri Bottas indulhat majd (a másik Williams-autóban Felipe Massa 8. lett).

A Red Bull sem bánkódhat, hiszen a Renault-motorok ezúttal jól muzsikáltak, és a tavalyi győztes Daniel Ricciardo odaért – szintén 1.22-es idővel – a negyedik pozícióba, míg Danyiil Kvjat a hetedik lett. A kistestvér Toro Rosso is reménykedhet a vasárnapi pontszerzésben, hiszen a 17 éves Max Verstappen kilencedik lett, megelőzve a 2013-as dobogóst, a francia Romain Grosjeant.

A McLaren vélhetően azt is lefelejtené legszívesebben, hogy kimentek a versenyzői a pályára. A szabadedzések után ugyanis óriási csalódást okozva Jenson Button már a Q1-ben kiesett, míg Fernando Alonso a Q2-ben már egy kört sem bírt megtenni technikai hiba miatt. Mindenesetre érdekes volt látni, ahogy a kétszeres világbajnok legalább fél percig egyedül tolta McLarenjét, mire a pályabírók odaértek segíteni neki. A wokingiak tehát két nap reménykedés után visszaszálltak a földre.

Lewis Hamilton (brit, Mercedes – 1. hely): „Eddig nagyon jó volt a hétvége, nagyon jól alakultak a dolgok. Nem is tudom, emlékszem-e olyan hétvégére, amikor ennyire jól teljesítettem, mint most. Még hosszú az út az egyes kanyarig, ezért a rajtnál nem szabad kihagynom egy pillanatra sem. Magabiztos vagyok, kényelmesen érzem magam az autóban, és remélem, hogy ötödször is nyerhetek itt.”

Nico Rosberg (német, Mercedes – 2. hely): „Nincs magyarázatom igazság szerint arra, miért kaptam ki ekkora különbséggel, hiszen minden terv szerint alakult az időmérő edzésen. Délután egyszerűen nem találtam a tempót, hullámzott egy kicsit a teljesítményem valami megmagyarázhatatlan okból. De nem elégszem meg ezzel a teljesítménnyel, vasárnap mindent megteszek a győzelemért.”

Sebastian Vettel (német, Ferrari – 3. hely): „Mára megtaláltuk a helyes irányt, és minden könnyebben ment. A harmadik hely a maximum, amit ma elérhettünk, szóval nagyon elégedettek lehetünk, különösen a hétvége gyenge rajtja után. Most egy jó versenyben bízunk. Ki tudja, ezen a pályán mindig történik valami.”

Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull – 4. hely): „Annyira szoros volt! Közel volt a harmadik hely, de annak ellenére örülök, hogy csak fél tized hiányzott. Nagyon elégedett voltam a körömmel, nem hiszem, hogy ennél többet ki lehetett volna hozni belőle. Ha holnap két kiállás lesz, lesz egy friss szett lágyabb gumim, ami apró előny lehet.”

Kimi Räikkönen (finn, Ferrari – 5. hely): „Az ötödik hely nem éppen az, amivel bármikor is elégedett lehetsz. De ma délelőtt voltak problémáink, amik miatt időt veszítettünk. Mindig lehet javulni, de most legalább a tiszta oldalán vagyok a pályának. Próbálok jól rajtolni, aztán támadni.”

Valtteri Bottas (finn, Williams – 6. hely): „Rendkívül szoros csatát vívtunk az időmérőn, ahol tizedek döntöttek a helyekről. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, annak ellenére, hogy néhány tizedet benne hagytam az autóban. Este még átbeszéljük, min tudunk javítani, aztán a futamon harcolni szeretnék akár a győzelemért is.”

Felipe Massa (brazil, Williams – 8. hely): „Elégedett vagyok az eredményemmel, holott az időmérőn mindössze egy tiszta kört tudtam megtenni. Megvizsgáljuk a gumik kopását, hogy holnap sikerüljön egy jó versenyt futnom. Az előrejelzések alapján hűvösebb idő várható, ami kedvező lenne a számunkra. Mindenesetre abban reménykedem, hogy sikerül úgy elrajtolnom, mint Silverstone-ban, és harcolhatok a dobogóért.”

Nico Hülkenberg (német, Force India – 11. hely): „Sajnos az egyik gyors körömet nem tudtam befejezni a piros zászlós megszakítás miatt, így elég balszerencsésen, mindössze két századdal maradtam le a Q3-ról. De a versenyzés már csak ilyen. Holnap mindent megteszek a pontszerzés érdekében.\"

Sergio Pérez (mexikói, Force India – 13. hely): „Sajnos a balesetem kihatott az egész eddigi teljesítményünkre. Rengeteg időt veszítettünk, és az időmérőn nem voltam igazán elégedett az autó aerodinamikai egyensúlyával, eléggé kiszámíthatatlan volt. A nehézségek dacára még mindig bízom benne, hogy jó versenyünk lesz és a pontokért harcolhatunk.”

Fernando Alonso (spanyol, McLaren – 15. hely): „Az autó visszatért a garázsba, viszont a szabályok kimondják, hogy csak akkor folytathatod, ha saját erejéből teszi. Kicsit szigorú a szabály... Egyszerűen lekapcsolt az autóm – pont az időmérőn. Azonban megtanultuk a leckét a folytatásra, holnapra kiküszöböljük a problémát.”

Jenson Button (brit, McLaren – 16. hely): „Jó volt vezetni az autót, az egyensúlyát jónak éreztem, de az egyenesekben nem állt rendelkezésre az ERS ereje. Ez elég nagy veszteség a teljesítmény terén, úgy három tizedet jelent egy körön. Balszerencsés voltam, kár érte, mert élvezem a pályát, jó volt az autót vezetni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.