A magyar úszók alaposan belekezdtek a vébén

Hosszú és Cseh országos csúccsal indított. Szilágyi Liliána nem tudott medencébe ugrani 100 pillangón.

2015. 08. 02. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a női 100 méter pillangó küzdelmeit rendezték meg, a szám tavalyi ifjúsági olimpia bajnoka, a 2013-ban junior-világbajnoki ezüstérmes, 18 éves Szilágyi Liliána gyomorpanaszok miatt nem vállalta az indulást, így a magyar színeket itt egyedül Verrasztó Evelyn képviselte. Ő a futamában 59.09 másodperccel a hetedik lett, s a 69 fős mezőnyben 25.-ként végzett.

Férfi 400 méteres gyorsúszásban Bernek Péter, a szám rövidpályás világbajnoka 3:46.83 perces idejével összességében a hetedik helyen jutott be az esti fináléba. Mint elmondta, kicsit lassabb volt a futama, mint amire előzetesen számítani lehetett, s úgy gondolja, 3:44 alatti idő kell majd ahhoz, hogy valaki dobogóra álljon. Szerinte a szám olimpiai bajnokát, a kínai Szun Jangot nem igazán lehet majd megszorítani.

A nők 400 méteres gyorsúszásában Kapás Boglárka kőkemény ellenfeleket kapott futamában, többek között a címvédő amerikai Katie Ledeckyt, így itt végül legjobb európaiként 4:06.21 perccel a negyedik, a teljes rangsort tekintve pedig az ötödik idővel került a döntőbe.

Hosszú Katinka rögtön erődemonstrációt tartott azzal, hogy könnyedén és nagy fölénnyel utasította mögé ellenfeleit, ráadásul 2:07.30-cal megdöntötte több mint hat éve fennálló Európa-csúcsát, s jó esély van arra, hogy ebből tovább faragjon már a délutáni elődöntőben. A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna 2:12.38 perc alatt ért célba, a kilencedik helyről várja a folytatást.

Az 50 méteres pillangóúszásban Cseh László új országos csúcsot állított fel 23.32 másodperccel, összesítésben pedig másodikként lépett tovább az esti elődöntőbe.

A magyarok közül utolsóként a 200 méteres férfi mellúszás egyeduralkodója, a háromszoros világbajnok Gyurta Dániel ugrott medencébe felvezetésképpen 100 méteren, de 1:00.71 perces idejével csak a 22. helyen zárt, így nem folytathatja.

„Nem volt olyan rossz ez kezdésnek, persze jó lett volna még délután is úszni egyet. Azt azért látni kell, hogy a 200-as ellenfeleim közül nem sokan indultak itt” – nyilatkozta a hosszabbik táv londoni olimpiai bajnoka.

A teljes magyar vb-programot itt olvashatja. Olasz Anna ezüstjéről, az első magyar vb-éremről itt tájékozódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.