Kikötöttek az olimpiai bajnokok

Csak a moszkvai Európa-bajnokság után lesz teljes a riói kajak-kenu csapat

Lipiczky Ágnes
2016. 06. 14. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét év. Pontosan ennyi ideig képviselte Vajda Attila a magyar színeket C–1 1000 méteren a világversenyeken. Először a 2004-es athéni olimpián rajtolt, s nagy meglepetésre bronzérmes lett. Azóta az olimpiai, a világ- és Európa-bajnoki aranyérem is bekerült a gyűjteményébe. Több mint egy évtizedet kellett várnia arra, hogy hazai viszonylatban kihívója érkezzen. Az eddig párosban jeleskedő (a riói olimpián Mike Róberttel ebben a számban is szereplő) Vasbányai Henrik a legfontosabb évben, 2016-ban fosztotta meg őt hazai egyeduralmától és a riói indulás lehetőségétől. És ahogy a tegnapi szétlövés végén Vajda fogalmazott: attól is, hogy a jövőben C–1 1000 méteren induljon. De nem csak a szegediek olimpiai bajnoka lett nagy vesztese az idei válogatóknak.

Szívszorító volt nézni a háromszoros olimpiai bajnok kajakost, Kammerer Zoltánt a stégen ülve. Míg tavaly minden szempontból rá épült, benne bízott a férfikajak szakág, párosban, négyesben, sőt egyesben is eredményesen tudott szerepelni, idénre „kisemmizetté” vált. A tavaly kokainügye miatt eltiltását töltő Dombvári Bence vezérletével az 1000 méteres számokat besöpörte a BHSE csapata. Kammererék számára némi kapaszkodót jelenthet, hogy a férfi-csapathajó riói indulását „eredményes Európa-bajnoki szerepléshez” kötötte a szakmai vezetés. Ha Moszkvában nem teljesít jól a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összetételű kvartett, Storcz Botond újabb válogatót írhat ki ebben a versenyszámban. Apropó, Kugler Attila! Tavaly még ő is Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját erősítette. Pontosabban háttérembere, jó edzőpartnere volt az olimpiai ezüstérmes négyes tagjainak. Ősszel azonban úgy döntött, vált, s a szolnoki trénerrel, Czeglédi Gáborral kezdte el a munkát. Megeshet, hogy a korábbi „vízhordóból” lesz most olimpiai induló

A férfikajak szakág érdekessége még, hogy a tavalyi milánói világbajnokságon kvótát szerző versenyzők közül senki sem érezheti Rióban magát. A négyes mellett tavaly Tótka Sándor és Molnár Péter világbajnoki győzelemmel szerzett indulói helyet a nemzetnek K–2 200 méteren Milánóban. Azzal ők sem számoltak talán, hogy lesz jobb egység náluk a hazai vizeken. A győztes Horváth Bence, Szomolányi Máté kettősből Horváth a tavasszal doppingoláson ért Dudás Miklóssal indult volna a válogatón párosban. Dudás ügye után azonban visszatért gyerekkori párjához, Szomolányihoz, akivel bombaformában és önbizalommal telve versenyezte végig a válogatósorozatot.

Női kajakban Kovács Katalin zár le egy nagy sorozatot. Háromszoros olimpiai bajnokunk 1996 óta volt részvevője az olimpiáknak, a Rióba induló női négyesbe azonban már nem sikerült beverekednie magát. A Londonban szereplő női kajakosaink közül csak Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Douchev-Janics Natasa teljesítette a válogatási feltételeket, rajtuk kívül még Csipes Tamara és Kárász Anna. De a hírek szerint a négy évvel ezelőtti aranyérmes, Fazekas-Zur Krisztina számára sem zárult be a riói kapu, mert az elmúlt években a négyessel világbajnoki címet szerző Vad Ninettával közösen ő is meghívást kapott csapathajós edzésekre. Pillanatnyilag Kozák, Szabó és az egyesben remekül teljesítő Csipes Tamara helye biztos a négyesben. A legfontosabb kérdések eldőltek a válogatókon, de a Rióba utazó magyar kajak-kenu válogatott összetétele csak a moszkvai Európa-bajnokság után válik véglegessé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.