Douchev-Janics Natasa nyerte a szétlövést

A háromszoros olimpiai bajnok legyőzte Lucz Dórát, az ötödik olimpiájára készülődhet.

Lipiczky Ágnes
2016. 05. 25. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hátszeles pálya fogadta a női K-1 200 méter szétlövésén, vagyis az olimpiai indulás jogáról döntő összecsapáson Douchev-Janics Natasát és Lucz Dórát. Előbbi a szegedi első válogatón diadalmaskodott, Lucz pedig a második felvonásnak számító hétvégi duisburgi Világkupán végzett Douchev-Janics előtt, ami a válogatás szempontjából egy győzelmet jelentett számára.

Szerda délelőtt Szegeden állt rajthoz a két versenyző, azon a pályán, amely Douchev-Janics számára félig-meddig „hazai pálya”, hiszen miután 2001-ben áttelepült Szerbiából, gyakorlatilag több mint egy évtizedet töltött el a szegedi klubnál, a városban élt, nevelkedett, teremtett otthont, majd alapított családot.

De nemcsak ennek, hanem végtelen rutinjának is köszönhette a már győri színekben versenyző 33 esztendős kajakos, hogy ezen a délelőttön legyőzte az UTE fiatal tehetségét, akit 27 századdal utasított maga mögé. Janics óriási diadalüvöltéssel ünnepelt a célban, az elmúlt hetek feszültsége kiszakadt belőle.

Nem is csoda, hiszen ötödik olimpiájára sikerült kivívni az indulási jogot, s az elmúlt időszak eredményei azt mutatták – ha 200 egyesben nem jön össze –, 500 méteren már nem igazán tudott volna labdába rúgni.

„Ideges voltam a rajt előtt, alig tudtam aludni, de szerencsére most sikerült olyan pályát mennem, amit elterveztem – mondta az összecsapást követően Douchev-Janics, aki kitért a duisburgi Világkupa eseményeire is. – A hétvégén hőemelkedéssel versenyeztem, amit nem mondtam, hiszen egy profi versenyzőnek minden szituációban meg kell állni a helyét. A célban el voltam keseredve, de nem azért, mert kikaptam Dóritól, hanem mert a hatodik helyen zártam. Úgy gondoltam, egy ilyen eredménnyel semmi keresnivalóm nem lesz az olimpián. Aztán megnéztem az időket, és megnyugodtam, hiszen csak két századdal voltunk elmaradva a dobogótól, ami ledolgozható. Most nagyon boldog vagyok, fizikailag kimerültem az elmúlt időszakban, de végre elkezdhetem a felkészülést, az utóalapozást Rióra.”

Lucz Dóra nem volt elkeseredve a szétlövést követően. Úgy fogalmazott, az április végi tájékoztatóverseny után nem hitte volna, hogy ilyen helyzetben találja magát, hogy a riói indulásért kell megküzdenie egy háromszoros olimpiai bajnokkal. Akinek rögtön fel is ajánlotta, ha igényt tart rá, edzőpartnerként részt vesz a felkészülésében.

Douchev-Janics Natasa 2000-ben még jugoszláv színekben állt rajthoz a sydneyi játékokon, amelyen K-1 500 méteren a negyedik helyen zárt. Ezt követően 2004-ben K-1 500 és Kovács Katalinnal párosban K-2 500 méteren is olimpiai bajnok lett. Négy esztendővel később a korszak legnagyobb sikerpárosa Pekingben is megkaparintotta az aranyérmet. Sőt, a négyes tagjaként Janics ezüstérmet vehetett át. A 2012-es londoni játékokon szintén Kováccsal a második helyen zártak, míg K-1 200 méteren bronzérmes lett. Ezen a távon háromszoros világbajnoknak (2007, 2009, 2010) is vallhatja magát, bár a mostani nemzetközi mezőnyben már nem ő számít favoritnak. Az olimpiai bajnok és a négyszeres világbajnok (2011, 2013, 2014, 2015) új-zélandi Lisa Carrington mellett a lengyel Marta Walczykiewicz a táv igazi specialistája, kettejük párharcába minden bizonnyal nehéz lesz majd beleszólni a riói olimpián.

Az idén berobbant a felnőtt mezőnybe a 22 esztendős Lucz Dóra, bár tegyük hozzá, már korábban is voltak ígéretes lépései ebben a korosztályban. 2014-ben tagja volt a moszkvai világbajnokságon szereplő 4x200 méteres váltónak, s nem rajta múlt, hogy a csapat nem szerzett érmet ezen a világversenyen.

Pályafutását Dunakeszin kezdte, ahol Rasztótzky János irányította a munkáját, majd év elején az UTE-hoz igazolt, de tanulmányai miatt – gazdasági jogot hallgat a bécsi egyetemen, Budapesten pedig az Edutus Főiskolán gazdasági informatikát – a felkészülés jelentős részét Ausztriában tölti, ahol a nemzetközi szinten is elismert kajakos edző, Almási Nándor irányítja az edzéseit, itthon pedig Homoki Tamás foglalkozik a versenyző felkészítésével.

„Van egy sportközpont az Új-Dunán, ahol Európa legmodernebb szlalompályája mellett a síkvízi kajakosok és kenusok, valamint az evezősök felkészülése is biztosított. Ide jár le Dóri edzeni, általában napi egyszer, úgy, ahogy a tanulmányai mellett az ideje megengedi – mesélte Almási Nándor, aki az osztrák női válogatott mellett foglalkozott az olimpiai és világbajnoki bronzérmes dél-afrikai Bridgitte Hartley felkészítésével is.

Almási Nándornál Lucz Dóra főként fiú versenyzőkkel készül, ennek is köszönhető, hogy az őszi–téli–tavaszi időszak során sokat erősödött, jobb állóképessége lett és a gyorsasága is fejlődött.

„De ez még mindig nem a felső határ – hangsúlyozta Almási Nándor. – Rengeteg lehetőség van még Dóriban, akinek alkata egyébként hasonlít az olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carringtonéhoz, nem az a robosztus kajakos típus. Hozzáteszem, én elsősorban ötszáz méterre készíteném őt, vissza lehet építeni erre a távra, amelyen nagy jövő áll előtte.”

Homoki Tamás is nagy lehetőségeket lát a fiatal versenyzőben, akinek egyébként testvérei, Anna és Noémi is a klubnál kajakoznak. Előbbi két héttel ezelőtt Szegeden megnyerte az ifjúsági korosztály tájékoztató versenyét 200 méteren. Utóbbi a K-1 200 méteres első válogatón Dórához hasonlóan szintén ott volt és a kilencedik helyen zárt a fináléban, a most hétvégi maratoni bajnokságon pedig Katrinecz Ritával párosban kivívta az Európa-bajnokságon való indulás jogát.

„Dórinak jót tett a környezetváltás, no és az, hogy fizikailag sokat erősödött – magyarázta az edzője. – Nagyon könnyű vele együtt dolgozni, mert tudatos, mindig pozitív, a „ha kell, a falon is átmegyek” típus. Ha az olimpiai esélyeit kell nézni, sokat elárul számunkra a duisburgi Világkupa eredménye. A sprinter specialisták közül mindössze a portugál Teresa Portela hiányzott a döntőből, amelyben Dóri úgy lett ötödik, hogy tizenhárom századra volt csak a dobogótól. Véleményem szerint erre az eredményre lehet építeni. Valójában nem is álmodtunk arról, hogy ő képbe kerülhet az olimpiával kapcsolatban, most azonban megharcolt egy hatalmas lehetőségért, és végtelenül büszkék vagyunk rá.”

Két másik olimpiai számban már a múlt hétvégén lezárult a válogató : a női K-1 500 métert a szám londoni bajnoka, Kozák Danuta nyerte, míg férfi C-2 1000 méteren a 2013-ban világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó győzött.

Ez a három egység tehát már riói indulónak tekinthető, bár a magyar válogatott vezetői hangsúlyozzák: olimpiai keretet majd csak a válogatók zárása után – június közepén – hirdet Storcz Botond vezetőedző, az utazó csapat összetétele pedig a június végi, moszkvai Európa-bajnokságot követően válik véglegessé.

A magyaroknak 17 kvótájuk – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez majdnem a maximális szám, és Storcz Botond szerint ez minden szakágban elegendő lesz a csapat megfelelő kialakítására.

A többi olimpiai számban június 10-12-én, Szegeden rendezik a válogató második fordulóját. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.