Gyárfás „bezzeguszodájában” valami nem stimmel

Úgy tudjuk, hogy a változást sürgetők közti egység az első kiállás óta töretlen, „nem marketingbarátság”.

2016. 12. 16. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség szerdai rendkívüli elnökségi ülésén hivatalosan is lemondott, az ezt követő sajtódélutánon kifejezetten kiegyensúlyozottnak, néha egyenesen jókedvűnek, már-már fölényeskedőnek tűnt. Magabiztos megnyilatkozásainak egyike az volt, hogy friss alapítású úszóklubként az Iron Aquaticsnak ( Hosszú Katinka klubja – szerk.) nem osztanak szavazólapot a január 8-ai elnökválasztó közgyűlésen. Lapunk viszont úgy tudja, ez nem feltétlenül van így, a centrum mögött álló jogászok máris vizsgálják a helyzetet.

Gyárfás azt is mondta, hogy az ő eltávolítását a Katinka-csoportból voltaképp csak a háromszoros olimpiai bajnok követeli, ám ha megnézzük a szövetség megújítását szorgalmazó nevezetes hét pontot – amit a tiltakozó úszók egyszerre adtak ki közleményként november 21-én –, abból egyértelmű a követelés: „álljon fel egy új ( ) vezetőség”. Megbízható forrásból lapunk úgy tudja, a változást sürgetők közti egység az első kiállás óta töretlen, „nem marketingbarátság”, napi telefonkapcsolatban is állnak egymással, sőt a vasárnap befejeződött windsori rövid pályás úszó-vb-n is igyekeztek együtt mozogni. Információnk van arról is, hogy a Hosszú Katinka mögé állt úszók sora a kiszolgáltatottabb vidéki műhelyek sportolóival bővülhet; a továbbiakban ugyanis az nem lehet opció, hogy „odatolnak 10 ezer forintot, és csend lesz”.

Hogy Gyárfás Tamás ilyen magabiztosnak mutatkozik az elnökségi ülés után, arra Hosszú Katinka is számíthatott, ezért nincs újabb „Facebook-töltény” az épp Svájcban versenyző Iron Ladytől. Ám úgy hírlik, a jelenlegi csend elsősorban annak szól, hogy a problémafeltárás időszaka van. A nyilvánosság ezért sem értesül róla, hogy a MÚSZ által piedesztálra emelt Tüske uszodában például nincs a hátúszást gyakorlókat segítő zászlósor – ez körülbelül olyan összetevő, mint péknek a liszt.

Ami viszont egyértelmű, hogy az elnökválasztáson szavazni nem az edzők vagy az úszók fognak, hanem egyesületi vezetők, akik ha a pénzforrásokkal találkoznak is, úszószakmai részletekkel nem mindig vannak tisztában. A sajtóban röpködő lehetséges elnökjelöltek közül Hosszú Katinka értesüléseink szerint még csak Szabó Tündével egyeztetett. Telefonon elértük a sportállamtitkárként dolgozó olimpiai ezüstérmes úszónőt, aki írásos választ ígért kérdéseinkre. Levele lapzártánkig nem érkezett meg.

Több évtizedes rutin, rezzenéstelen arc és olyan mondatok, amelyek csak második, harmadik hallásra ütnek igazán – ebben a miliőben tartotta meg hosszú sajtódélutánját Gyárfás Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.