Märcz: Nem könyököltem a pozícióért

Az új vízilabda-kapitány szerint nincs olyan ellenfél, amelyet a magyar válogatott ne győzhetne le.

Radványi Benedek
2016. 12. 16. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Märcz Tamás, a magyar férfivízilabda-válogatott tegnap megválasztott szövetségi kapitánya, aki január 1-jével áll munkába, péntek kora délután sajtótájékoztatón részletezte terveit.

Kiderült például, hogy pályázatában megfogalmazta egy korábbi keret jellemzését, valamint egy lehetséges bő keret névsorát is. „Az általam megvalósítandó játékstílust is leírtam, a Benedek-féle játék hasznos elemeit ötvözném a saját gondolataimmal. Részleteztem a szakmai felkészülést, megjelöltem a felkészülési állomásokat is az előttünk álló öt hónapra, amíg a hosszabb összetartások megkezdődnek.”

Leendő stábja tagjait egyelőre nem nevezte meg. „A következő napokban tudatni fogom a sajtóval a neveket, még néhány egyeztetés hátravan. Lehet, hogy ez lépcsőzetes lesz, s egyeseket csak később fogok megnevezni.

A Sydney-ben olimpiai bajnok pólós elmondta, az elnökség elvárásai nem ismeretesek még, ő viszont maximalista, s mindent megtesz azért, hogy a csapat, amelyet irányít, győzzön.

„Szeretem a viccet, de amikor munka van, elvárom, hogy a játékosok is száz százalékkal tegyék oda magukat.

A tradíciók köteleznek bennünket, aranyérmeket várnak tőlünk. Amit én célként kitűzök, az az, hogy bárki is az ellenfél, bárki is az esélyes, mindig nyerjünk. Egy mérkőzésen nincs olyan ellenfél, amelyet a magyar válogatott ne győzhetne le.”

A két éve a női válogatott másodedzőjeként már szerepet kapó Märcz állítja, nem tűzte ki egyértelműen edzői pályája elején, hogy kapitány legyen, s korábban arra számított, hogy Benedek Tibor sokáig fogja folytatni a munkát. Amikor kiderült, nem így van, szembesült azzal, hogy olyan esély ez most a karrierjében, amely talán soha nem tér majd vissza.

Nem könyököltem ezért a pozícióért, persze nagyon szerettem volna, hogy ha elindulok, akkor győzzek. Ez élsportolóként is így volt, más kérdés, hogy itt sok beleszólásom nem volt a dologba, miután beadtam a pályázatomat.

Kemény Dénessel, a szövetség elnökével hétfőn fog találkozni, hogy a részleteket egyeztessék és a konkrét kinevezésre sor kerülhessen. „Remélem, ezen a fázison minél gyorsabban és zökkenőmentesebben túl fogunk jutni, hiszen a tényleges munkát minél előbb meg szeretném kezdeni.”

Märcz Tamás egyébként azzal kezdte, hogy megköszönte az elnökség bizalmát, s elmondta: az elmúlt huszonnégy órában rengeteg gratuláció érkezett hozzá, még ismeretlen emberektől is. „Nagyon jó ilyen támogatással nekiindulni a munkának. Nem véletlen talán ez a nagy figyelem, hiszen kiemelten fontos világverseny következik a jövő nyáron.”

A 42 esztendős szakember – aki jelenleg a BVSC vezetőedzője is, és a klubfeladatokat várhatóan nyárig ellátja – lapunknak már tegnap kiemelt egy hangzatos főcímet a pályázatából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.