Cseh László már nem köt tízéves szerződést

Cseh László, Burián Katalin, Németh Nándor. A magyar úszóválogatott oszlopos tagjai, előbbi 33 évesen élő legenda, példakép, olimpiai ezüst- és bronzérmes, kétszeres világbajnok, de legimpozánsabb „zsákmánya” a kereken száz magyar bajnoki cím, amit még leírni is hátborzongató. Az Eb-bronzérmes Burián a maga 23 évével a középgenerációt képviseli, a 19 éves Németh pedig már a jelen, de még inkább a jövő nagy bajnoka, junior világ- és Európa-bajnoki címekkel a tarsolyában, s egy felnőtt-vb-bronzzal is. Egyvalami közös bennük: január elseje óta a BVSC igazolt sportolói, akik tegnap edzőjükkel, Plagányi Zsolttal együtt új egyesületükben tartottak sajtótájékoztatót.

Ch. Gáll András
2019. 02. 13. 12:06
CSEH László
A magyar úszás doyenjének itthon is jó, nem utazik el edzőtáborba Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felütésként Szatmáry Kristóf, a vasutasklub elnöke hangsúlyozta, a négy, már régebben náluk edző olimpiai kerettaggal, Bernek Péterrel, Kozma Dominikkal, Bohus Richárddal és a nyílt vízi úszó Papp Márkkal most már hazai viszonylatban párját ritkítóan erős a csapatuk. – Mindig is kiemelten kezeltük a vizes sportokat a BVSC-ben, s most már a feltételeink is szinte egyedülállóak, 1500 négyzetméternyi fedett vízfelületet egyetlen más klub sem tud versenyzői rendelkezésére bocsátani – jelezte.

Az újdonsült vasutastrió doyenje, humoránál volt: – 2020. december 31-ig írtam alá, tíz évre szóló szerződés már nem szerepel a terveim között. Ami biztos: a tokiói olimpiát mindenképpen megcélzom, s oda az idei kvangdzsui világbajnokságon keresztül vezet az út. A Szőnyi úton itthon érzem magam, a fél életemet itt töltöttem, rengeteg gyerek- és korosztályos versenyen vettem részt ebben a hangulatos, most már megújult uszodában.

A 2018-as évem nem a legjobban sikerült, mondhatni, az elmúlt időszak leggyengébb esztendeje volt, de legalább kiderült számomra, mi a rossz, mi az a hiba, amit még egyszer nem szabad elkövetnem. Tudom, nem lesz könnyű 200 méter pillangón bejutni a magyar vb-csapatba, hiszen ahhoz a két legjobb hazai úszó közé kell kerülnöm, s Milák Kristófot és Kenderesi Tamást nem szükséges bemutatnom. De felveszem a kesztyűt – mondta.

A magyar úszás doyenjének itthon is jó, nem utazik el edzőtáborba
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lapunk kérdésére minden idők egyik legnagyobb magyar úszója elmondta, a 100 és az 50 méter pillangó is szerepel a tervei között, ahogy fogalmazott, száz nélkül nincs kétszáz, és kétszáz nélkül sincs száz. A márciusi ob-n 1:54 percen belüli időt vár magától, amire az évnek ebben a szakában már három éve nem volt képes. A és az orosz mágnás, Konsztantyin Grigorisin által gründolt pénzdíjas sorozatról, az ISL-ről pedig csak annyit mondott, hogy még nem kapott meghívót – mint ahogy Németh és Burián sem –, de nincs ellenére a verseny ötlete.

Burián Katalin – akit a 2016-os riói olimpia előtt emlékezetesen csalárd módon „pöcköltek ki” a magyar küldöttségből – még mindig nem tudta túltenni magát az akkori csalódáson. – Tudom, hogy Sós Csaba kapitány kijelentette, ha valaki az ob-n bekerül a vb-csapatba, azt később már nem lehet onnan kilökni, de akit egyszer megcsípett a kígyó, az már a gyíktól is fél. Én már csak akkor kezdek bízni a kiutazásomban, ha leszállt a gépünk Kvangdzsuban – fogalmazott. Azt még elárulta, hogy 200 háton meg akarja javítani 2:07,4 perces egyéni csúcsát, s Egerszegi Krisztina egykori legendás világcsúcsán, 2:06,62 percen belül úszna.

Plagányi Zsolt elárulta, Cseh szédületes lendülettel vetette magát az edzésekbe. – A motivációjával nem lehet gond, aki ilyen elszántsággal edz, az csak szívből teheti ezt, nem pedig muszájból. Hamarosan háromhetes floridai edzőtáborba utazunk, de Laci nélkül, mert ő azt mondta, inkább itthon folytatja a tréningeket – mondta.

Mintha azt írtuk volna cikkünk elején, hogy Cseh László példakép. Tényleg az…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.