Cseh László visszavenné a pillangó trónját

Szerdától szombatig Debrecenben rendezik a 121. országos úszóbajnokságot. Az elsőig 1896-ig kell visszamennünk az időben, néhány év a két háború ­miatt kimaradt.

Ch. Gáll András
2019. 03. 27. 11:48
Cseh László
Debrecen, 2018. március 29. Cseh László, a győztes 4x200 méteres gyorsúszás váltó tagja az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 29-én. Cseh László ezzel a győzelemmel megszerezte a 150. nagypályás országos bajnoki érmét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától szombatig Debrecenben rendezik a 121. országos úszóbajnokságot. Az elsőig 1896-ig kell visszamennünk az időben, néhány év a két háború ­miatt kimaradt. Első országos bajnokunkat Gräfl Ödönnek hívták, a 100 yardos gyorsúszást nyerte 123 éve, a röviddel utána olimpiai aranyérmet szerző Hajós Alfrédot utasította a második helyre.

Gräfl akkori ideje, az 1 perc 17 másodperc ma már megmosolyogtató, nyolcéves kislányok gyorsabban úsznak, de mindent a maga idejében kell értékelni.

Debrecenben mindjárt a mai nyitányon szurkolhatunk a slágerszámok, a női és a férfi 200 méter pillangó résztvevőinek. A hölgyeknél öten küzdenek a két világbajnoki helyért: az Euró­pa-bajnoki címvédő a tavaly decemberben Hangcsouban rövid pályán vb-aranyat szerző – amúgy háromszoros olimpiai bajnok – a 2016-os Eb-ezüstérmes a kétszeres Eb-második (igaz, hét, illetve kilenc éve) és a tavalyi ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka. Hosszú a minap, Marseille-ben elkalapálta Szilágyit, az viszont tény, hogy Kapás 2:07,13-as idejénél, amivel tavaly augusztusban, Glasgow-ban Eb-t nyert, momentán egyiküknek sincs jobb ideje.

A férfiak hasonló száma még pikánsabb. Elsősorban azért, mert az elmúlt két évtized legendás bajnokának, Cseh Lászlónak (képünkön Debrecen lehet a hattyúdala. A 2015-ben Kazanyban világbajnok 33 éves veteránnak nemcsak az első kettőbe kellene kerülnie a dél-koreai repülőjegy megszerzéséhez, hanem jobb időt kell úsznia a skóciai kontinens­viadalon mögött ezüstérmes, olimpiai harmadik 1:54.36 eredményénél. S nem biztos, hogy ma már képes erre. S akkor még ott van a 2010-es ifjúsági olim­piai bajnok Biczó Bencze, továbbá Tekauer Márk és Márton Richárd is.

„Milákkal együtt edzünk a Duna Arénában, s azt kell mondanom, remek formában van – mondta a szám aktuá­lis Európa-bajnokáról Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője. – De ugyanezt elmondhatom védencemről is, akinek az időeredményei tavaly augusztus óta, amióta együtt dolgozunk, töretlenül javulnak, s már nem jár messze a fénykorában elért időitől. Az országos bajnokságra nem könnyítettünk a terhelésen – szemben a minapi mar­seille-i viadallal, ahol a két vegyes számban a világ idei legjobb idejét úszta –, s kíváncsian várom, hogy Katinka miként bírja a terhelést, hiszen a tizenegy egyéni szám mellett az Iron Swim Budapest váltóiban is vízbe ugrik.”

Egy biztos, aki Hosszú Katinkát le akarja győzni, annak Debrecenbe kell menni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.