Elpattant egy húr, esett az eső

Szinte napra pontosan tizenhárom hónappal az Australian Open nyolcaddöntője után Dubajban a legjobb nyolc között találkozott ismét egymással minden idők legjobb teniszezője, Roger Federer és Fucsovics Márton. Melbourne-ben három, idén két szettben, 7:6, 6:4-re nyert a hússzoros Grand Slam-bajnok svájci géniusz. A feltörekvő magyar két játszmalabdáig jutott, megkeserítette az ellenfele dolgát, és ha jobban koncentrál, meglepetést okozhatott volna. A vereség ellenére Fucsovics a karriercsúcsot érő 31. helyre ugrik előre a világranglistán.

2019. 03. 01. 7:06
ATP 500 - Dubai Tennis Championships
Éljátékosunk Dubajban jobban megszorította a svájcit, mint tavaly Melbourne-ben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak egy kategóriában hasonlítanánk össze és eddigi pályafutását, rögtön kiderül, milyen nagy a különbség a 37 éves svájci és a nála tíz évvel fiatalabb magyar játékos között: Federer 99, Fucsovics egy ATP-versenyt nyert eddig. A 2,8 millió dollár összdíjazású dubaji kemény pályás tenisztorna negyeddöntőjében Fucsovics a papírformára fittyet hányva határozottan kezdett, rögtön bréklabdákhoz jutott, de nem tudta ezt értékesíteni. Drámai feszültség nélkül 5:5-ig elevickéltek a felek, ekkor esőszünet szakította félbe a játékot.

Éljátékosunk Dubajban jobban megszorította a svájcit, mint tavaly Melbourne-ben
Fotó: Reuters

Félő volt, hogy a történelem ismétli önmagát, és a kényszerpihenő után magára talál az ellenfél. A tavalyi US Openen a világelső Novak Djokovics ellen 3:6, 6:3, 4:2-es állásnál a rekkenő hőség parancsolta az öltözőbe a játékosokat. A folytatásban akkor Djokovics sorozatban tíz gémet nyert, és fordított.

Dubajban nem viselte meg a kényszerszünet Fucsovicsot, sőt! A rövidítésbe torkolló első szettben 6:4-re vezetett, két szettlabdája volt, aztán… Federer zsinórban csinált három pontot, ezzel ő jutott játszmalabdához, és értékesítette az elsőt. De hogyan! Fucsovics ütőjén elpattant egy húr, vadonatúj ütővel szervált a játszmában maradásért, de Federer ritörnje után a hálóba ütötte a labdát, így zárult az első játszma.

A hússzoros Grand Slam-bajnokot tovább vitte a lendület: a mérkőzés első brékjével kényelmesen célba érhetett volna, de Fucsovics feltámadt: ő is elvette ellenfele szerváját, sőt 4:3-as vezetésénél bréklabdái voltak. A svájci túlélte a rázós helyzetet, kiegyenlített, és maratoni partiba keveredett a következő játékban. 4:4, egyenlő állásnál újra leesett a dubaji eső (mikor, ha nem most), megint állt a játék. Az újrakezdés után Fucsovics rontott, Federer köszönte szépen, és behúzta a meccset, a második játszmát 6:4-re nyerte meg.

Ha Marci kicsit összeszedettebb, nemcsak egy játszmát, hanem akár az egész mérkőzést is megnyerhette volna.

– Közel voltam az első játszma megnyeréséhez, és a másodikban is volt fogadóelőnyöm. Ez szorosabb volt, mint Melbourne-ben, talán ezért fáj annyira a vereség – mondta Fucsovics.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.