Fucsovics szakított Sávolttal

Akár sorsszerűnek is nevezhető az, ahogy Fucsovics Márton 2016-ban a Magyar Teniszszövetség közvetítésével rátalált Sávolt Attilára. Ki gondolta volna akkor, hogy a 31. helyig szárnyal a világranglistán a mélyponton lévő nyíregyházi játékos, majd karrierje csúcsán elválik az edzőjétől? Az pedig végképp a fantázia szüleménye lett volna, hogy a szövetség 2018-ban felmond Sávoltnak, és közvetve ez vezet az edző és tanítvány szakításához. Pedig így történt.

2019. 03. 10. 8:06
null
Éljátékosunk köszönetet mondott az edzőjének, és további sok sikert kíván neki Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sávolt Attila óriási hatással volt karrierjének alakulására: 2016-ban – a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) közvetítésén keresztül – találkozott az akkor épp gödörben levő teniszező a későbbi edzőjével.

Az együttműködés kezdetben nem volt zökkenőmentes, Fucsovics később vízválasztónak nevezte 2017-et, amikor visszaküzdötte magát az első 100-ba, a Davis-kupa-csapattal visszajutott a Világcsoportba, a top 10-es Marin Cilic elleni – vesztes – mérkőzésen kiderült számára, hogy Sávolt irányításának köszönhetően partiképes az elithez tartozó játékosokkal szemben. A nyíregyházi játékos tavaly ért a csúcsra: az Australian Open negyedik fordulójába jutott, Genfben – 36 évvel ­Taró­czy Balázs hilversumi győzelme után – ATP-tornát nyert.

A gyümölcsöző munkakapcsolat tetőpontján kirobbant a konfliktus az MTSZ és Fucsovicsék között, és komoly látnoki képességekkel megáldott ember sem gondolta volna, hogy két év múlva Fucsovics szakít Sávolttal.

A játékos vakon követte az edzőjét, ő sem kívánt együttműködni az MTSZ vezetőségével, lemondta a szereplést a Davis-kupa-csapatban. Az egyre inkább eszkalálódó, jelenleg is zajló háború egy pontján, tavaly szeptemberben az MTSZ megszüntette a Sávolt Attilával kötött munkaszerződést, amelynek értelmében az edző havi 6000 eurós bérét a Fucsovicsnak szánt célzott támogatás formájában folyósította.

Éljátékosunk köszönetet mondott az edzőjének, és további sok sikert kíván neki
Fotó: Havran Zoltán

A továbbiakban Fucsovics rendelkezett arról, hogyan fizeti az edzőjét. Sávolt időközben egyértelművé tette, hogy a jövőben kevesebbet utazna a tanítványával külföldi versenyekre, az idén már az ausztráliai Grand Slam-tornára sem kísérte el Fucsovicsot, csak Szófiába és Rotterdamba utazott vele. Forrásaink egybehangzó véleménye szerint anyagi okok vezettek a szakításhoz edző és játékos között.

Sávolt igényt tartott a korábbi bérére és a különböző bónuszokra, a világranglista 31. helyére felkapaszkodott Fucsovics viszont nem méltányolta ezt a kérést. Szó volt arról is Sávolt ötlete nyomán, hogy egy korábbi top 10-es játékos is csatlakozna az edzői stábhoz, de ebből ez idáig nem lett semmi.

A nyíregyházi játékos jelenleg korábbi edzőjével, a francia Olivier Tauma vezetésével készül, de keresi a végleges megoldást. „Nagyon sikeres három évet töltöttünk együtt, sokat tanultam, amiért ezúton is köszönetet mondok és kívánok sok sikert neki a jövőben. Az új edző kiválasztása folyamatban van” – ezekkel a mondatokkal búcsúzott Fucsovics Sávolttól a Facebookon.

Az új edző legnagyobb feladata az lesz, hogy ne törje meg a világranglistán az első húsz közé vágyó Fucsovics Márton felfelé ívelő karrierjét. Szép feladat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.