Három a skandináv igazság

Véget ért a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozat első két fordulója. Keddi mérkőzésen Olaszország nagyon kitömte Liechtensteint, Álvaro Morata pedig ötödször duplázott a spanyol válogatottban. A játéknapon a skandinávok voltak a főszereplők: Svédország három gólt szerzett Norvégia ellen, de így sem nyert Oslóban. Dánia a 84. percben még háromgólos hátrányban volt Svájcban, de sikerült egyenlítenie.

2019. 03. 28. 7:06
FOOTBALL-UEFA-EURO-QUALIFIER-NORWAY-SWEDEN/
A norvég Havard Nordtveit és a svéd Marcus Berg duettje Oslóban Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci futballról sok minden elmondható, az speciel nem, hogy fegyelmezetlen játékosokat állítana csatasorba, akik nem koncentrálnak eléggé, és hajlamosak leadni egy jelentős előnyt.

Dánia ellen egészen a 84. percig semmi jel nem utalt arra, hogy Bázelben egyszer csak kicsúszik a talaj a svájciak lába alól: Freuler, Xhaka és Embolo révén három góllal meglépett a helvét válogatott, de ez sem volt elég a győzelemhez.

A 84. percben Jörgensen közelről szépített, majd Gytkjaer is betalált, a hosszabbítás harmadik percében pedig Dalsgaard fejjel mentett pontot (3-3). Az őrült thrillernek az írek örültek a legjobban, akik két meccsen szerzett hat pontjukkal megléptek az üldözőiktől a D csoportban.

A norvég Havard Nordtveit és a svéd Marcus Berg duettje Oslóban
Fotó: Reuters

Az F jelű ötösben a magyaroknak is kedves, oslói Ullevaal Stadionban rendezték a skandináv derbit, a Norvégia–Svédország találkozót. Ez a meccs is 3-3-ra végződött, de teljesen más volt a forgatókönyv, mint Svájcban.

Norvégia a félidőben 1-0-ra vezetett, majd a második játékrész elején növelte előnyét. A svédek egészen a 70. percig nem tudtak betalálni, ezt követően azonban háromszor is sikerült nekik. Robin Quaison 91. percben szerzett góljával fordítottak, de ez sem volt elég a győzelemhez, mert a 97. percben (!) Ola Kamara egyenlített, így alakult ki a 3-3-as végeredmény.

Zenicában is fordulatos, feszült hangulatú meccset játszottak: a házigazda bosnyák válogatott a Juventus középpályása, Miralem Pjanic és Edin Visca révén már két góllal vezetett Görögország ellen a 15. percben. A hajrá a vendégeké volt: a 65. percben Pjanic piros lapot, a görög válogatott büntetőt kapott, amelyet Fortunisz váltott gólra.

A vége előtt öt perccel Dimitrisz Kolovosz állította be a 2-2-es végeredményt. A pontokon megosztozott két csapat lépéshátrányba került a J csoportban az olaszokkal szemben.

Pármában az olasz válogatott könnyedén intézte el Liechtensteint: Stefano Sensi és Marco Verratti gólja után az első félidő hajrájában pecsételődött meg a törpeállam sorsa. Fabio Quagliarella kétszer is betalált tizenegyesből, ráadásul a másodiknál emberelőnybe került Roberto Mancini együttese.

A szünetben négy volt a különbség, a vége 6-0 lett. Quagliarella 36 évesen és 54 naposan a squadra azzurra leg­idősebb gólszerzője lett, a Sampdoria támadója Christian Panuccit (35 év, 62 nap) előzte meg.

A második félidőben előbb a Juventus cserecsatára, Moise Kean szerezte meg harmadik mérkőzésén a második találatát, majd a Cagliari támadója, Leo­nardo Pavoletti debütált góllal címeres mezben, rajta kívül a Torino védője, Armando Izzo is bemutatkozott. Érdekes statisztikai adat, hogy Olaszország ezt megelőzően 1993-ban tudott hatszor betalálni egy meccsen, akkor egy másik kis csapat, Málta (6-1) volt a szenvedő fél. A jelenlegi olasz kapitány duplázott azon az összecsapáson.

És ha már dupla: Álvaro Morata két góljával győzött 2-0-ra a spanyol válogatott Máltán az F csoportban. A Real Madridban nevelkedett, jelenleg a városi rivális Atléticót erősítő támadó 2014-ben mutatkozott be a válogatottban Vicente del Bosque regnálása alatt, majd Julen Lopetegui, Fernando Hierro és a jelenlegi kapitány, Luis Enrique is számított rá. Morata korábban Liechtenstein ellen kétszer, Dél-Korea és Törökország ellen egy-egy alkalommal szerzett két gólt.

Máltán Sergio Ramos befogta Iker Casillast. A Real Madrid csapatkapitánya 121. alkalommal volt tagja győztes válogatottnak, ezzel beállította a kapus spanyol rekordját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.