Visszatér a francia útra?

Két-három edzőjelölttel tárgyaltak. Volt, akit a teniszezőt képviselő nemzetközi menedzseriroda, az Octagon javasolt, de olyan is akadt, aki Fucsovics Márton kapcsolatrendszere alapján került képbe. Az első számú magyar teniszező a napokban megnevezi, hogy kit választott. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Olivier Tauma lesz Sávolt Attila utódja, a francia szakember mellett szól, hogy dolgozott már Fucsoviccsal.

2019. 03. 27. 13:54
FUCSOVICS Márton
Az elmúlt hetek azt mutatják, egyedül nehezen megy a magyar éljátékosnak Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai Félix Auger-Aliassime a múlt héten kiosztott Fucsovics Mártonnak egy megalázó 6:0-s szettet a miami mestertorna második fordulójában. Fucsovics emberemlékezet óta nem kapott ilyen verést, azonnal fel is erősödtek az új edző érkezését sürgető hangok. Március 8. óta tudjuk, hogy megszakadt a 2015 decembere óta tartó együttműködés Sávolt Attila és a nyíregyházi játékos között. Az edző a 31. helyig repítette a tanítványát a világranglistán, akit mostanában többen aggódva figyelnek, mire viszi egyedül az ATP Touron.

Információink szerint Fucsovics és stábja az utóbbi napokban mindent elkövetett, hogy megtalálja Sávolt Attila utódját. Több név is felvetődött, köztük néhányat a játékost 14 éves kora óta képviselő nemzetközi menedzseriroda, az Octagon ajánlott Fucsovics figyelmébe. De volt olyan szakember, aki önállóan, azért jelentkezett, mert már régóta ismeri a nyíregyházi versenyzőt.

A francia Olivier Tauma még Sávolt Attila edzősködése idején, amolyan kiegészítő jelleggel vett részt a felkészítésben. Sávolt nem tudta vállalni, hogy évente 20 hetet utazzon Fucsoviccsal, a játékost az idei eddigi nyolc versenye közül csak kettőre kísérte el. Az új edzőnek vállalnia kell a rengeteg utazást, és egyértelmű elvárás vele kapcsolatban, hogy napi szinten a 27 éves játékos rendelkezésére álljon. A hazai felhozatalt ismerve nem meglepő, hogy a nyíregyházi játékos külföldi szakember irányításával folytatná a karrierjét. Fucsovics környezetéből nem szivárgott ki konkrét név, de Olivier Tauma kinevezését eddig még senki sem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg.

Az elmúlt hetek azt mutatják, egyedül nehezen megy a magyar éljátékosnak
Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

A francia szakember régóta ismeri Fucsovics Mártont. „A 2015-ös évet még a franciaországi akadémián ­Olivier ­Tauma irányítása mellett kezdtem meg. Aztán váltottam, hazajöttem, s Jancsó Miklós kezei alatt dolgoztam. Ez nem jött be, visszamentem Taumához, aztán úgy alakult, hogy az év végi versenyekre egyedül, edző nélkül maradtam, miközben ebben az időszakban sok megvédendő pontom volt. Új edzővel, Sávolt Attilával kezdtem el a felkészülést 2016-ban” – emlékezett a Szon hírportálon a világranglistán jelenleg a 36. helyen álló játékos.

Tauma egy nizzai teniszakadémián dolgozik, onnan kell kivásárolni a szerződéséből, játékosként az 548. hely volt a legjobb helyezése. Ettől még könnyen lehet jó edző, sőt. Fucsovics 2013. május 5-én vele aratta az első felnőtt ATP-tornagyőzelmét az anningi salakos challengerversenyen. A francia szakember esélyeit növeli, hogy a közös sikerek miatt a nyíregyházi fiatalember ragaszkodhat hozzá, s mint korábban jeleztük, jelenleg is az ő iránymutatásával készül, igaz, Tauma csak részmunkaidőben tagja a stábnak.

Természetesen fontos szempont az edző bérezése. Sávolt Attila fizetését, havi nettó 6000 eurót a Fucsovicsnak szánt célzott támogatás formájában folyósította a Magyar Teniszszövetség 2015 decemberétől 2018 szeptemberéig, attól fogva a versenyzőnek utalja ezt az összeget. Tehát Fucsovicsnak mérlegelnie kell, saját pénzéből mennyit szán egy edzőre. Ezért, hacsak nem lép be egy tőkeerős támogató, aligha egy korábbi top 10-es játékossal képzeli el a jövőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.