Fel kell szednie 2-3 kiló izmot a rekordernek

Németh Nándort ugyan közvetlenül nem érinti, ettől függetlenül van önálló véleménye a magyar klubokban szereplő kettős állampolgárok szerepléséről a hazai országos bajnokságokon.

Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2019. 04. 04. 19:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Nándor zsinórban harmadszor nyerte meg az országos bajnokságon a 100 gyorsot, az úszósport „királyszámát”, a magyar csúcsot visszahódító versenyzőnek ugyanúgy Plagányi Zsolt a mestere, mint Cseh Lászlónak, azaz a példaképének. Az is jól hangzik, hogy a 19 esztendős vízisprinter a Debrecenben elért 48.17 másodperces „vágtájával” jelenleg a világranglista negyedik helyezettje, nem mellesleg a legjobb európai. Idén csak az olimpiai bajnok ausztrál Chalmers (47.89), és két ázsiai, a kínai He (48.10), valamint a japán Nakamura (48.12) úszott jobbat nála.

„Simán elfogadnám ezt a sorrendet a júliusi világbajnokságon is, de a rangsor sajnos csak egy pillanatnyi állapotot tükröz, ha tartani akarom a helyemet, bele kell húznom – nyilatkozta a Siófokról indult, Érdet és Egert is megjárt úszó, aki nemrégiben váltott klubot, és most a BVSC-Zugló éremgyűjteményét gyarapította. – Megfelelő a gyorshoz a 192 centiméteres testmagasságom, a 75-76 kilós versenysúlyommal sincs baj, fel kell viszont szednem legalább 2-3 kiló izmot ahhoz, hogy áttörhessem a 48 másodperces időhatárt. Mindezt úgy, hogy az erősödés nem menjen a technika rovására.”

Soha nem elégedett magával

Két évvel ezelőtt robbantott, amikor 17 évesen lett először felnőtt bajnok, javított 48.64-gyel országos rekordot, és tagja volt a budapesti vizes világbajnokság 4x100 méteres gyorsúszó döntőjében meglepetésbronzot begyűjtő magyar váltónak. Ugyanabban az évben a junior VB-n két győztes négyest erősített. Tavaly újabb magyar bajnokságot és egyéni csúcsot (48.31) könyvelhetett el, a Glasgow-i Európa-bajnokságon viszont nem vitte át a maga elé állított mércét.

„Jobbat vártam a hatodik helyemnél, és csak hangulatjavítónak számított, hogy két váltószámban is negyedik helyezett négyes tagja lehettem – folytatta Nándor, aki rövid ideig klubtársa volt Érden. – Nem vagyok az a típus, aki sokáig tud örvendezni az eredményeinek, úgy veszem észre, hogy sokkal inkább visz előre az állandó elégedetlenség, a javítás vágya.”

Németh 15 évesen, még siófoki úszóként

VB és olimpiai döntőről álmodik

Mostanában éppen azt vette a fejébe, hogy megcélozza a gyorsúszók elit klubját, ahol belépőként egy 48 másodpercnél jobb idővel kell „fizetni.”

„A riói olimpián és aztán a budapesti világbajnokságon is csak azok jutottak fel a dobogóra, akiknek az eredménye 47-tel kezdődött. – Könnyebb lenne a dolgom, ha most nem az érettségire készülnék, ahogy tavaly ilyenkor Milák Kristóf, még szerencse, hogy a törökbálinti uszoda közvetlen szomszédságában van a gimnáziumom, a reggeli edzés után csak át kell sétálnom az egyik épületből a másikba..”

A hátúszásról és a pillangóról nyergelt át a gyorsra, amiből már eddig is sokat tudott kihozni.

Három olimpiája is lehet

„Boldog lennék a világbajnokságon egy döntős hellyel, és még büszkébb egy dobogóközeli teljesítményre. Ugyanez igaz az olimpiára is. A konkurencia mindig is a 100 gyorson volt a legnagyobb, bár az is igaz, hogy a világversenyek előtt rendre csak öten-hatan reménykedhetnek éremszerzésben. Érzek magamban belső hajtóerőt, tartalékhoz pedig akkor nyúlhatok, ha jobban tudom beosztani az erőmet és tökéletesítem a fordulótechnikámat. Szerencsés esetben végig járhatom a Tokió – Párizs – Los Angeles „olimpiai utat”, hiszen 2028-ban is csak 28 éves leszek.”

Németh Nándort ugyan közvetlenül nem érinti, ettől függetlenül van önálló véleménye a magyar klubokban szereplő kettős állampolgárok szerepléséről a hazai országos bajnokságokon.

„Tudomásom szerint egyelőre nincs nagy felzúdulás, de a helyzet egy idő után kellemetlenné válhat.” – szögezte le a vízen leggyorsabb magyar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.