Harminc évvel ezelőtt történt a Hillsborough-tragédia

1989. április 15-én történt az európai és az angol foci legsúlyosabb tragédiája. A sheffieldi Hillsborough Stadionban 96 ember vesztette életét a Liverpool – Nottingham Forest FA-kupa elődöntőn bekövetkezett tömegkatasztrófában. A szerencsétlenül járt áldozatok vérüket adták a fociért, és nem is sejthették, hogy a békés szurkolásnak indult drámával gyakorlatilag újraírták az angol futball történelemkönyvét.

Forrás: Origo2019. 04. 15. 15:28
null
Liverpool, 2014. április 15. Megemlékezést tartanak a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2014. április 15-én, a sheffieldi Hillsborough stadionban bekövetkezett, 96 halálos áldozatot követelõ tömegszerencsétlenség 25. évfordulóján. A Liverpool 96 szurkolójának halálát az egyik lelátó zsúfoltsága miatti tülekedés okozta a Liverpool és a Nottingham Forest mérkõzésén, amelyet az FA-kupa elõdöntõjében játszottak. (MTI/EPA/Peter Powell) Fotó: PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös, hogy éppen a futballhuliganizmus miatt elrendelt intézkedések okozták az európai futball egyik legnagyobb tragédiáját, mely végül új szintre emelte a sportágat és a szurkolást egész Nagy-Britanniában. A nyolcvanas években a folyamatos rendbontások megakadályozása érdekében az angliai futballpályákat kerítésekkel vették körül, és sok helyen állóhelyekkel teli szektorokat alakítottak ki. Margaret Thatcher kormányzása alatt közellenség lett a fociszurkolókból, ami nem is csoda, hiszen Thatcher gyűlölte a futballt.

A futballdrukkerek folyamatos démonizálásának egyik eredménye volt, hogy a pályákat súlyos acélkerítésekkel vették körül, melyek Sheffieldben minden idők egyik legnagyobb szurkolói tragédiáját okozták. Igaz, kellett hozzá a rendőrség meggondolatlan intézkedése is – emlékezik vissza az Origo.

A Liverpool – Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt semleges helyszínen, a sheffieldi Hillsborough Stadionban rendezték meg 1989. április 15-én. A kapu mögötti állóhelyekkel kialakított teraszok már jóval a meccs előtt megteltek. A hatóságok és a biztonságiak közben képtelenek voltak kezelni odakint, a bejárat előtt feltorlódott tömeget, a meccsre ugyanis egy vonatnyi Liverpool-szurkoló érkezett meg késve és egyszerre.

A klub nem felejt: a Liverpool FC mezén és címerén lévő két fáklya a 96 áldozatnak állít emléket
Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Hatalmas tumultus alakult ki a beléptetésnél, ezért az esemény biztosításának vezetésére kirendelt rendőrfelügyelő, David Duckenfield meggondolatlan és végzetes döntést hozott: megnyitotta a stadion úgynevezett C-kapuját, amin keresztül nagyjából ötezer Liverpool-drukker indult meg a már zsúfolásig megtelt állószektorok felé. A kapu mögötti, egyenként 1600 ember befogadására képes teraszokon több mint háromezren zsúfolódtak össze.

Amikor a hatalmas tömeg elkezdett benyomulni, a már a lelátókon lévők próbáltak a kerítésen át a pálya felé menekülni, de esélyük sem volt az acélépítménnyel szemben.

A szurkolók próbálták egymást menteni, miután sikerült egy kisebb részt kitörni a kapuból, az egész kerítés leomlott a felfoghatatlan nyomás alatt.

A rendőrök még ekkor is azt hitték, hogy valamilyen huligántámadásról van szó, és élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy a pályára menjenek a szurkolók, akik valójában vagy az életükért küzdöttek, vagy haldokló társaikat igyekeztek menteni.

Virágok az Anfield Road-i stadion Hillsborough-emlékmûvénél
Fotó: Reuters

Az áldozatok között rengeteg gyerek is volt, Steven Gerrard unokaöccse is a tragédiában halt meg. A helyszínre érkező többtucatnyi mentőautóból egyetlen egyet engedtek be a stadionba, a több száz emberből pedig végül mindössze tizennégyet vittek kórházba.

96 ember vesztette életét, mert egyszerűen megfulladtak, ahogy az óriási tömeg a kerítésnek vagy egymásnak nyomta őket.

A teljes cikket IDE KATTINVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.