Elődöntőkkel ér véget a kényszerszünet

Az idényt nézve nem meglepetés, hogy a Körmend, a Pécs, a Szombathely és a Szolnok kosárlabdacsapata jutott el a döntő kapujáig, ám a közelmúltat tekintve akad egy meghökkentő hiányzás.

2019. 05. 30. 15:09
Perl Zoltán; Vojvoda Dávid
Vojvoda Dávidon (jobbra) is múlhat a Szolnok sikere Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos kényszerszünetet él a magyar férfikosárlabda. A versenykiírás érthetően nem számolhatott azzal, ami bekövetkezett: a Körmend, a Pécs, a Szombathely és a Szolnok – egyaránt 3-0-lal zárva a maga párharcát – kisöpörte a negyeddöntőből a Sopront, a Jászberényt, a Kecskemétet és a Paksot. Nem volt szükség negyedik, illetve ötödik mérkőzésekre egyik párosításban sem, a programot viszont nem borították fel az illetékesek, nem hozták előbbre az elődöntőket, amelyek az eredeti terveknek megfelelően június 1-jén kezdődnek meg.

Az idényt nézve nem meglepetés, hogy az említett négy „söprő” együttes jutott el a döntő kapujáig, ám a közelmúltat tekintve akad egy meghökkentő hiányzás: a két évvel ezelőtti bajnok, tavaly harmadik Alba Fehérvár az alapszakaszt az alsóházban zárta, és végül a 11. helyet szerezte meg. Az Európa-kupában a csapat a negyeddöntőig jutott el, a bajnokságban viszont nagy csalódást okozott. Az ebben az évtizedben hat aranyérmet szerzett, jelenleg címvédő Szolnok csak a harmadik lett a középszakasz végén, ezért az akkor második szombathelyi Falcóé a pályaelőny kettőjük elődöntős párharcában.

A csapatot rengeteg sérülés sújtotta ebben az idényben, a közönségkedvenc szerb Strahinja Milosevicsnek például már februárban, a Magyar Kupa döntőjében befejeződött a szezon az Achilles-ín-szakadása miatt. Kovács Péternek ugyanakkor törött el a bokája, ő a rájátszásra visszatért, ám a Paks elleni negyeddöntő utolsó meccsén ismét törést szenvedett, és a csapat nem számíthat mélyvénás trombózisa miatt a válogatott Benke Szilárdra sem, az amerikai irányító, Andrew Rowsey pedig április elején családi problémák miatt felbontotta a szerződését a klubbal.

– Sokszor játszottunk már a Falco ellen az idei szezonban, így jól ismeri egymást a két csapat – nyilatkozta Nemanja Milosevic, a montenegrói center. – Hazai pályán semmiképp sem kaphatunk ki, és egyszer pedig meg kell őket lepnünk idegenben is. Elsősorban ragaszkodnunk kell a saját játékunkhoz, és kellő pontossággal végrehajtanunk azokat a feladatokat, amiket az edzőnk felvázol.

Vojvoda Dávidon (jobbra) is múlhat a Szolnok sikere
Fotó: MTI/Varga György

A Falco az előző két bajnokságot a második helyen zárta, tavaly éppen a Szolnok ütötte el a bajnoki címtől, és érthető módon most szeretne előbbre lépni. Kétségtelen, a csapat a rájátszásra remek formába lendült, így ezúttal a párharc esélyesének számít. A Kecskemét nem izzasztotta meg a negyeddöntőben, ahogyan Körmendi Bence, a csapat játékosa fogalmazott, a harmadik meccsen már tudtak taktikai elemeket gyakorolni, és a Falco lendületből megy tovább az elődöntőbe.

Körmenden utoljára három éve ünnepelhettek a szurkolók bajnoki címet, és most okkal reménykedhetnek hasonló élményben. A csapatuk tavasszal kiegyensúlyozott teljesítménnyel zárta az élen az alap- és a középszakaszt is, és közben megnyerte az Alpok–Adria-kupát is. Ellenfele az Alba Fehérvár helyére lépő PVSK, amely az idény során négyszer játszott a Körmenddel, a mérleg pedig két győzelem, két vereség, tehát ez a párharc sem tekinthető lefutottnak, bár most idegenben is nyernie kellene az üdvösséghez. A pécsiek éppen tíz évvel ezelőtt játszottak utoljára elődöntőt, ennél tovább még sohasem jutottak el. Több harminc feletti játékosuk is van, kérdés, ők mennyire állják majd a versenyt a fizikálisan roppant erős körmendiekkel.

A bajnoki negyeddöntők programja. Június 1.: Körmend–Pécs 17.30 (M4 Sport), Falco–Szolnok 18.00; június 4.: Pécs–Körmend 18.00, Szolnok–Falco 18.00; június 7.: Körmend–Pécs 18.00, Falco–Szolnok 18.00. Ha szükséges, akkor a negyedik, illetve ötödik mérkőzéseket június 10-én és 12-én játsszák le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.