Nem vártak a centenáriumig

Hét évet kellett várniuk a zalaegerszegi futballrajongóknak, mire visszakerültek kedvenceik az élvonalba. Irdatlanul hosszú volt az a hét szűk esztendő, főleg egy olyan városban, amely 2002-ben bajnokcsapatot ünnepelhetett — NB I-est! —, és amely csapat abban az évben még a Manchester Unitedet is legyőzte Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Mostanában ilyen reményeket nem dédelgethetnek az egerszegiek, azonban a helytállás, a tisztes szereplés az NB I-ben cseppet sem a valóságtól elrugaszkodott várakozás.

Ch. Gáll András
2019. 05. 16. 17:38
A zalaegerszegiek hét év után ismét az első osztályban szerepelhetnek Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly szeptember 6-án Végh Gábor tulajdonos és Sallói István sportigazgató bejelentette, hogy Nagy Tamás helyére Dobos Barnát szerződtetik az akkor az NB II harmadik helyén álló Zalaegerszegi TE vezetőedzőjének a klub Facebook-profilján azonnal elkezdtek jópofáskodni a trollok. Az egyik humoros kommentelő azt javasolta a Dunaújvárosból érkező szakembernek, hogy nagykabátot semmiképp se hozzon magával.

– Értettem én a célzást, úgy gondolták, még a telet sem érem meg a Zete edzői székében, de engem nem érdekeltek az efféle vélemények. Én csak a munkában hiszek, és biztos voltam benne, hogy ennek most is meglesz az eredménye – mondta lapunknak a tréner, aki tartotta is a szavát, és hét év után visszavezette a csapatot az NB I-be.

Merthogy a nem is titkolt célkitűzés a feljutás volt, tavaly nyáron ehhez igazította Végh Gábor és Sallói István a keretet, amely szinte teljesen kicserélődött a 2017–2018-as szezont a 14. helyen záró társasághoz képest. Ahogy egerszegi bennfentes forrásaink jelezték, minden évben a visszakerülés szándékával vágott neki a csapat az éppen aktuális bajnokságnak, csak éppen ez hét éven keresztül nem jött össze.

Úgy tudjuk, a tulajdonos sokat bajlódott, mire megtalálta a megfelelő embert – talán ezért is volt sok szkeptikus „Facebook-huszár” Dobos kinevezésekor –, ám ezúttal nem nyúlt mellé. És Dobos a tapasztalt Sallóival összefogva olyan rendszert alakított ki Zalaegerszegen, amely minőségében megüti az NB I szintjét.

Mint ahogy a játékoskeret is, amelyben a 2002-es bajnokcsapat legendás erőssége, Babati Ferenc Benjamin nevű fia és Bedi Bence személyében két saját nevelésű labdarúgó található. A szerb születésű Grumics már magyar állampolgár, a két horvátnak, Lesjaknak és Vojnovicnak pedig magyar felmenőik vannak, úgyhogy a szabályok értelmében ők is belföldinek minősülnek, azaz a klub jogosult az MLSZ anyagi támogatására. A többiek ugyanis színmagyarok, és sok közöttük a fiatal, mint a 21 éves kapus, Zöldesi Illés vagy a Honvédban kirobbanó tehetségnek indult Bobál Gergely, aki – amióta visszatért Csákvárról – tavasszal hét gólt rúgott a Zete színei­ben. És ahogy a minap nyilatkozta, szívesen maradna is a kék-fehéreknél.

A zalaegerszegiek hét év után ismét az első osztályban szerepelhetnek
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Amikor szeptemberben felkértek vezetőedzőnek, és leültem megbeszélni Sallóival a célkitűzést, világossá vált, hogy nem szabad óvatoskodni. Mindjárt az első évben neki kell vágnunk a feljutásnak, nem szabad várni az 1920-ban alakult klub jövő évi centenáriumáig. Az őszi szezont már sikerült is az élen befejeznünk, s ettől kezdve a játékosoknak és valamennyi klubalkalmazottnak azt kommunikáltuk, hogy a cél egyértelműen a feljutás. Aztán később átmenetileg lecsúsztunk az élről, de alapvetően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, ezt tartom a bajnoki cím zálogának. Nem is igazán voltak fordulópontok, bár tény, hogy óriási jelentősége volt a nagy rivális, és sokáig éllovas Gyirmót kétszeri legyőzésének – magyarázta a Dunaújvárostól érkezett Dobos.

Ha már Gyirmót: Zalaegerszegen úgy tudják, a Zete költségvetése elmaradt például a Gyirmóté mögött, s még több más klubé is elérte, vagy meghaladta a kék-fehérek büdzséjét. Amit 5-600 millióra becsülnek – ebből a hírek szerint 300 milliót Végh Gábor tulajdonos tett be. Ezt a bő félmilliárdot az NB I-ben fel kellene tornázni a duplájára, ami nem reménytelen vállalkozás városi összefogással, és azt is figyelembe véve, hogy az MLSZ normatív támogatása az élvonalban már 380 millió forint.

– Szeretném, ha nem lennének kiesési gondjaink. A játékoskeret nem szorul komolyabb ráncfelvarrásra, már csak azért sem, mert Sallói tavaly a feljutáshoz állította össze a csapatot. Azért egy-két posztra mindenképpen kellene igazolnunk – állítja Dobos, aki vallja, nem átszállójegyet váltott csapata az élvonalba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.