Legyőzhető csapatok jöttek az Európa-ligában

Az Európa-ligában a Mol Vidi, a Debrecen és a Bp. Honvéd sem kapott nehéznek tűnő ellenfelet, akad közöttük teljesen ismeretlen csapat is.

2019. 06. 19. 14:48
null
Fiola Attila úgy készül, mintha BL-selejtező előtt állna Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mol Vidi FC néven várta a sorsolást az Európa-ligában, de Mol Fehérvár FC-ként kezdi majd meg a sorozatot a tavalyi kiírás magyar csoportkörös csapata, ugyanis július 1-jétől átkeresztelkedik. A lényeget persze ez cseppet sem érinti, a magyar bajnokság ezüstérmese kiemeltként várta az ellenfelét a Hibernians (máltai), Ruzomberok (szlovák), Akademija Pandev (északmacedón), Speranta Nisporeni (moldovai), FK Zeta (montenegrói) ötösből, és végül a montenegrói együttessel kell majd megküzdenie a továbbjutásért.

Az FK Zeta bronzérmet szerzett a maga bajnokságában, és az eddigi legjobb eredményét a nemzetközi színtéren a 2012–2013-as szezonban érte el, ekkor az Európa-ligában egészen a play-off-ig menetelt, ott viszont a hazai meccsén 5-0-ra, idegenben pedig 9-0-ra kikapott a holland PSV-től. A ­fehérváriak jelenleg Ausztriában edzőtáboroznak, ahol a csapat válogatott védője mondta el a véleményét a sorsolásról: – Túl sok információ­val nem rendelkezünk az FK Zetáról, de biztos vagyok benne, hogy akárcsak a korábbi években, úgy most is teljesen feltérképezi a szakmai stábunk az aktuális ellenfelünket. A célunk természetesen az, hogy továbbjussunk, de egy percig sem szabad félvállról venni egyik meccset sem, ugyanolyan komolyan kell készülnünk, mint a tavalyi BL-selejtezőinkre.

Fiola Attila úgy készül, mintha BL-selejtező előtt állna
Fotó: Mirkó István

A Debrecen három év után tér vissza a nemzetközi porondra, nem kiemeltként a Tobol Kosztanaj (kazah), a Kukësi (albán), az FCSB (román), a Csukaricski (szerb) és a Maccabi Hai­fa (izraeli) közül kaphatott ellenfelet, és az albán bajnokság második helyezettjével, az aktuális kupagyőztes Kukësival kell megmérkőznie. Sokat nem hallhattunk még erről a csapatról, ami nem véletlen, hiszen nem sokat vitézkedett még Európában, tavaly a Bl-selejtezőkből a 2. körben esett ki az El-selejtezők 3. fordulójába, ahol a grúz Torpedo Kutaisi összesítésben 5-4-re múlta felül. Nem véletlen, hogy Herczeg András, a DVSC vezetőedzője sem tudott konkrétumokat mondani lapunknak: – Egy fontos feladatunk van most: minél többet megtudni az ellenfélről, a lehető legtöbb információt összegyűjteni róla. Bevallom, semmit sem tudunk a puszta tényeken túl a Kukësiról. Holnap lesz két hete, hogy már készülünk az új idényre, végig itthon dolgozunk, és várjuk az Európa-liga selejtezőjét.

A Bp. Honvéd a Spartak Trnava (szlovák), Zalgiris Vilnius (litván), Fola Esch (luxemburgi), Alaskert (örmény), Olimpija Ljubljana (szlovén) ötösből kapta meg a Zalgirist, amely Litvánia egyik legeredményesebb együttese, ebben az évtizedben négy bajnoki aranyérmet szerzett. Az országban a bajnokság és a kupa naptári évben zajlik, a Zalgiris így tavaly lett második és nyerte meg a kupát, tavaly pedig az Európa-liga selejtezőinek a 3. köréig jutott el, ott viszont a Sevilla 6-0-s összesítéssel búcsúztatta.

A Mol Vidi július 11-én idegenben, a Bp. Honvéd és a Debrecen hazai pályán kezdi meg a párharcot, a visszavágókra július 18-án kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.