Petrov Iván keze alatt már szárnyal

Ami kedd óta már faktum: Szabó Szebasztián indulhat magyar színekben július végén a dél-koreai Kvangdzsuban, a vizes világbajnokságon.

Ch. Gáll András
2019. 06. 06. 7:18
Szabó Szebasztián;
A zentai óriás a debreceni országos bajnokságon berobbant a világbajnoki csapatba Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami kedd óta már faktum: Szabó Szebasztián indulhat magyar színekben július végén a dél-koreai Kvangdzsuban, a vizes világbajnokságon. Mindezt a Magyar Úszószövetség közleményéből tudjuk, amely megemlíti, hogy a debreceni országos bajnokságon az 50 méter pillangón elért 22,99 másodperces győztes idejével akkor első volt, de még most is negyedik a világranglistán. A közlemény azonban nagyvonalúan elsiklik afölött, hogy Szabó a 100 méter pillangót is megnyerte 51,34-gyel, amivel szintén negyedik az idei rangsorban, csakhogy Sós Csaba szövetségi kapitány a herkulesi termetű, 23 éves zentai srácot csupán 50-en indítja, továbbá esetleg a vegyes váltó pillangózószakaszán.

– Mindez nem izgat különösebben, örülök az 50 pillangónak is, sokkal jobban érdekel, hogy indulhassak jövőre a tokiói olimpián, természetesen 100-on. Úgy érzem, ott győzelmi esélyeim lesznek – mondta lapunknak Szabó, aki ugyan Németországban született, de 14 hónapos kora óta a szinte színmagyar lakosságú Zentán élt, és alanyi jogon jár neki a magyar állampolgárság, szemben olyan honosított sportolókkal, mint a labdarúgó Vinícius vagy a kosárlabdázó Turner.

Ezért talán kissé visszatetsző is néhány magyar úszóedző minapi nyilatkozata, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy eddig a magyar úszósport, úgymond, „saját erőből” termelte ki a nagyságait. Mint ha a magyart anyanyelveként beszélő Szabó tehetne arról, hogy szinte napra pontosan 99 éve Trianonban Szeged és Szabadka között húzták meg erőszakkal a déli határt, nem pedig Újvidéknél. Ebben az esetben ugyanis Zenta hivatalosan is magyar maradt volna.

A zentai óriás a debreceni országos bajnokságon berobbant a világbajnoki csapatba
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Amióta Győrben úszom Petrov Iván keze alatt, ugrásszerűen fejlődtek az eredményeim, 50 méteren 23,48-ról 22,99-re, ami magyar csúcs, illetve 100 méteren 52,16-ról 51,34-re – folytatta a zentai óriás.

– Nagyon fekszik nekem ez az edzésmunka, nem úszunk sok-sok kilométert, viszont roppant intenzív a tempó, ami nekem, sprinternek ideális. Végtére is nem maratonra készülök.

Szóval Szabó csatasorba állásával éremesélyünk lesz Kvangdzsuban 50 pillangón, s Petrov Iván úgy véli, a mostani sportdiplomáciai siker – amiben az ő fáradhatatlan és önzetlen munkája mellett a Wladár Sándor vezette MÚSZ-nak is komoly szerepe volt, nem megfeledkezve a FINA-ban lobbizó Gyárfás Tamás érdemeiről sem – „megágyazott” a tokiói olimpiai részvételnek is. Igaz, a szabályok országcsere esetére hároméves nemzetközi versenyszünetet írnak elő – s Szabó 2017 decemberében még szerb színekben úszott és lett bronzérmes a koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságon –, ám déli szomszédunk úszószövetségével már sikerült zöld ágra vergődnünk, s reményeink szerint jövő nyárig a Szerb Olimpiai Bizottság is beleegyezik majd Szebasztián országváltásába.

– Számomra minden egyértelmű – szögezte le Szabó. – Magyar vagyok, és Magyarországért akarok úszni Tokióban.

Ha esetleg eddig valakinek kétségei lettek volna…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.