Vízhordóból főszereplő lett

Tegnap a lett Krists Neilands nyerte meg a Tour de Hongrie-t, ám a hazánkban rendezett eddigi legmagasabb kategóriájú kerékpáros körverseny másik két dobogósát is rögtön meg kell említenünk. A második helyen ugyanis Dina Márton, a harmadikon Valter Attila zárta a hatnapos, tizenegy megyét érintő tekerést. Ez még inkább kedvet csinálhat nekünk a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiához, amelyen akár mindketten ott lehetnek.

2019. 06. 17. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már pénteken is kihúzhattuk magunkat, amikor a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti szakaszt Lovassy Krisztián nyerte meg, a szombati „király-

etap” pedig újabb magyar sikereket hozott. Karcagon 35 Celsius-fokot mértek, amikor a karaván nekivágott annak a 138 kilométeres etapnak, amelynek a Kékestető volt a végállomása.

A mezőny Parádsasvár után kezdte a mátrai hegymászást. Először az egyik legerősebb csapat, a prokontinentális olasz Androni favoritja, a kolumbiai Daniel Giraldo Munoz támadott, majd a Kometa Cycling Team első embere, a spanyol Juan Pedro Lopez veselkedett neki. Mögöttük az egyre fogyatkozó élbolyban az összetettben vezető lett Krists Neilands (Izrael Cycling Academy) mellett jól tartotta magát Dina Márton (Kometa) és (CCC Development Team) is – előbbi spanyol, utóbbi lengyel csapata színeiben. Az utolsó másfél kilométerre aztán már csak Neilands, Dina és Valter maradt. A döntő támadást az idei Giro d’Italiát is végigtekerő lett kerekes indította, s meg is nyerte a szakaszt Dina és Valter előtt. Honfitársaink az összetettben addig is az élbolyban voltak, a 10., illetve a 13. helyen, szombaton pedig feljöttek a második és a harmadik helyre!

A győztes Krists Neilands jobbján Dina Márton, a balján Valter Attila ünnepelt
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Tegnap a záró etapon, a Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 km-es szakaszon, sík terepen már nem lehetett támadást indítani a Tour-győzelemért, Neilandsnak 1:22 perc volt az előnye Dina előtt. A mezőnyhajrát a holland Wouter Wippert (EvoPro Racing) nyerte, és az összetettben minden maradt úgy, mint a rajt előtt. Ám mi ezt nem bántuk, hiszen Neilands mellé Dina Márton állhatott fel a dobogó második, Valter Attila pedig a harmadik fokára.

– Titkon reméltem, hogy bekerülhetek a legjobb tíz közé, de a cél az volt, hogy segítsem a csapatunk első számú versenyzőjét. Amikor adódott a lehetőség, igyekeztem élni vele. Örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásom a Kometában – nyilatkozta Dina, aki júniustól erősíti a spanyolokat, de máris kilépett a vízhordó szerepéből. A Kometa tulajdonosa, a sportág legendája, Alberto Contador jövőre szabadkártyával a Girón is indítaná a csapatát. A CCC-nek pedig eleve van World Tour-csapata, így eljátszhatunk a gondolattal, hogy a Budapestről rajtoló 2020-as Giro d’Italián akár Dina Mártonnak és Valter Attilának is szurkolhatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.