Előrelépett, de okkal lehet csalódott is a magyar válogatott

Elmaradt a bravúr, sőt, esély sem volt rá: Belgium 72-56-ra legyőzte Magyarországot a női kosárlabda Európa-bajnokságon. A magyar válogatott ezzel a 7-8. helyek egyikén végzett, amely a közelmúlthoz képest előrelépés, de van ok a csalódottságra is, mert csak az első hat helyezett indulhat jövőre az olimpiai selejtezőn.

Pajor-Gyulai László (Belgrád)
2019. 07. 06. 14:23
null
Belgrád, 2019. július 6. Horti Dóra (b) és Határ Bernadett (j), a magyar, valamint Heleen Nauwelaers (k),- Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult túl jól: a szervezők elfelejtettek buszt küldeni a magyar válogatottért. A csapat állt a szálloda halljában, amikor egyetlen autóbusz parkolt be a szokott helyre, arra felszálltak a belgák, nem engedték fel maguk mellé a magyarokat – mondjuk ezért nem nagyon lehet őket hibáztatni –, és elhajtottak a sportcsarnok felé. A rendező szerbek nem tudtak villámgyorsan még egy járművet előteremteni, így más megoldás nem lévén a recepciósok taxikat akartak hívni, ezt azonban a szervezők nem engedték, így meg kellett várni, hogy a belgák busza visszaérjen. Akár mosolyoghatnánk is az incidensen, ám ez a malőr jelentős késést okozott, amely miatt kevesebb idő maradt a szokásos öltözői előkészületekre és a bemelegítésre, mindenesetre a jelenlévő Ivkovics Sztojan, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya a saját autójával kivitt a csarnokba egy gyúrót és néhány játékost, hogy ők ennyivel előrébb legyenek.

Több volt ez, mint bosszantó, hiszen a magyar együttes rendkívül nehéz, egyben fontos mérkőzés előtt állt. A világbajnoki negyedik helyezett belgák ellen kellett pályára lépnie ahhoz, hogy az Európa-bajnokságon az első hatban végezzen az ötödik vagy a hatodik hely egyikén, és így jogot nyerjen a részvételre a jövő februári olimpiai selejtezőn. Természetesen a klasszisokat felvonultató Belgium számított a találkozó esélyesének, számára ugyanekkora volt a tét, ám ezen az Eb-n a magyar válogatott kétszer is legyőzött nála többre taksált ellenfelet, igaz, a verhető britektől viszont kikapott, de ez már történelem.

Székely Norbert a Határ, Raksányi, Studer, Turner, Zele ötössel kezdett, és a mérkőzés első kosarát Határ Bernadett szerezte, majd a másik oldalon szépen szerelte Linskenst. Maradt a jó kezdés, két perc elteltével Philip Mestdagh, a belgák szövetségi kapitánya időt kért, mert a magyar együttes gyorsan elhúzott 9-0-ra, miután Turner Yvonne egy duplát és egy triplát is elhelyezett csapata gyűrűjébe. Ezután sokáig mindkét oldalon kimaradtak a dobások, az ellenfél tiszta helyzetig is alig jutott, a magyar játékosok pedig több ziccert is kihagytak, emiatt nem tudtak jelentősen elhúzni a belgáktól, akik Kim Mestdagh révén – ő egyébként a kapitány egyik lánya a csapatból – tartani tudták magukat, és az első negyed magyar szempontból 17-12-vel zárult.

Sajnos a folytatásban Kim Mestdagh továbbra is elemében volt, neki köszönhetően a 13. percben már Belgium vezetett 20-17-re. A palánk alatt sikerült a posztján a világ legjobb centerei közé tartozó Emma Meesemant semlegesíteni, ám a társai kívülről egyre pontosabban céloztak. A támadásokból elfogyott az erő, a negyedből eltelt hét perc, amikor végre sikerült ismét az ellenfél gyűrűjébe találni, Horti Dóra törte meg a kimaradt helyzetek hosszú sorozatát. A belgák sem brillíroztak ekkor, de azért ennél nem volt nehéz eredményesebben kosárlabdázni… Szép lassan tíz fölé vitték a különbséget 20-31-nél, és végül 39-25-ös vezetéssel mehettek pihenni a nagyszünetben. Katasztrófálisra sikerült ez a játékrész, az ellenfélnek hagytunk egy 15-0-s periódust, a kapott 27 és a sovány szerzett 8 pont pedig önmagáért beszél.

A csoportkör első meccsén a magyar válogatott éppen 14 pontos hátrányból fordítva győzte le Szlovéniát, most azonban semmi jele nem volt ekkora bravúrnak. Továbbra is eladott labdák, kihagyott ziccerek jellemezték a csapat játékát, így esélye sem volt a felzárkózásra, sőt, a harmadik negyed derekára már húsz pontra hízott Belgium előnye. Érződött, ezen a találkozón legfeljebb az okozhat izgalmat, hogy elkerüljük-e a kiütéses vereséget. Az utolsó játékrész 57-37-tel indult, és nem volt több formaságnál. Az utolsó percekre már azok is pályákra léptek, akik eddig kevés szóhoz jutottak. A belgák 72-56-ra nyertek, mi pedig azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy egy tét nélküli negyedet legalább sikerült megnyernünk…

A jó kezdést követően, akárcsak csütörtökön a britek ellen, ezúttal sem tudta hozni a legjobb formáját a magyar válogatott, igaz, Belgium ellen alighanem az is kevés lett volna a sikerhez. Így a fiatalokra épülő csapat nem jutott az első hatba az Európa-bajnokságon, és nem vehet részt az olimpiai selejtezőn. Ennek ellenére szégyenkeznie nem kell a szereplése miatt, hiszen 18 év után végzett a legjobb nyolc között – a FIBA estére számolja ki, hogy a 7. vagy a 8. hely Magyarországé –, újra a női válogatott feltette magát a kontinens térképére, és a két legutóbbi Eb 17., valamint 12. helye után ez mindenféleképpen előrelépés.

Horti Dóra, Heleen Nauwelaer és Határ Bernadett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Székely Norbert szövetségi kapitány értékelése: „Természetesen csalódott vagyok, hiszen veszítettünk, de büszke és elégedett is lehetek, mert eredményes Európa-bajnokságot zártunk. Belgium a világ egyik legjobb csapata, a mi játékosainknak egy fizikálisan erősebb együttes ellen kellett minden egyes labdáért keményen megküzdeniük, és ez sok erőt felemésztett, ráadásul azok a dobások sem hullottak be a gyűrűbe, amelyek máskor behullanak. Jól kezdtünk, a belgák azonban a második negyedtől átvették az uralmat, és már nem is engedték ki a kezükből, fölénk nőttek ezen a mérkőzésen. A mi válogatottunk jól szerepelt, nem ezen, hanem a britek elleni találkozón ment el az olimpiai selejtező lehetősége, azt megnyerhettük volna. Ezzel együtt jó úton jár a csapat és a magyar női kosárlabda egésze is, köszönöm mindenkinek, aki segített nekünk idáig eljutni.”

Horti Dóra: „Ahogyan a britek ellen, most is remekül kezdtünk, de után visszaestünk. Kikapcsoltuk a kulcsjátékosukat, Emma Meesemant, de voltak többen is, akik a helyére léptek, és velük már nem tudtunk mit kezdeni, ráadásul a játékvezetők felfogása sem nekünk kedvezett, ami el is bizonytalanított minket. Én 32 évesen már nem leszek többé válogatott, a családé a főszerep, a fiataloké a jövő, akik nagyon tehetségesek, és szívből szurkolok, hogy sokra vigyék ebben a sokra hivatott csapatban.”

Határ Bernadett: „A védekezésünk nem volt elég agresszív, a támadásoknál senkinek sem sikerült semmi sem, és még a játékvezetők sem adták meg nekünk a kellő tiszteletet. Belgium Európa, sőt, a világ elitjébe tartozik, ellene így nem boldogulhattunk. Sajnálom, hogy a két utolsó meccsünk nem sikerült jól, de némi idő elteltével örömmel gondolhatunk majd vissza erre az Európa-bajnokságra.”

Európa-bajnokság, mérkőzés az 5., illetve 6. helyért: Belgium–Magyarország 72-56 (12-17, 27-8, 18-12, 15-19)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.