Federer még tudja fokozni

Roger Federer Wimbledonban a harmadik fordulós sikerével a tenisz történetében elsőként a 350. egyéni Grand Slam-mérkőzését nyerte meg. S hogy ez valójában mekkora szám? Az örökrangsorban második Novak Djokovics 272-nél jár. A sportág füves pályás szentélyében női párosban az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó is ott van a nyolcaddöntőben.

2019. 07. 08. 7:18
Wimbledon Championships
A legenda három szettben verte francia ellenfelét a tizenhat közé jutásért Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Lucas Pouille nem adta olcsón a bőrét ellen, már az első szettben is megszorongatta, a harmadikban pedig a rövidítésig húzta, a sors könyvében azonban nem az volt megírva, hogy ő állítsa meg a svájciak 37 éves legendáját. Aki szerényen nyugtázta, hogy a Grand Slam-tornákon immár 350 győzelemnél jár. Mint megjegyezte, ez szép szám, de régebben nem volt jellemző, még a közvetlenül az ő generációja előttiek esetében sem, hogy a legjobbak minden nagy versenyre elutaztak.

Ettől persze még döbbenetes, hogy Federer mennyire kimagaslik a mezőnyből, a vonatkozó statisztikában így áll az első tíz: 1 Federer 350,

2. Novak Djokovics 272, 3. 262, 4. Jimmy Connors 233, 5. Andre Agassi 224, 6. Ivan Lendl 222, 7. Roy Emerson 209, 8. Pete Sampras 203, 9. Andy Murray 189, 10. Stefan Edberg 178. Szombaton amúgy Nadal is gyarapította a győzelmei számát, és Djokovics is ott van a nyolcaddöntőben.

A legenda három szettben verte francia ellenfelét a tizenhat közé jutásért
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Hét végi hír, hogy jövőre Federer és Nadal a Dél-afrikai Köztársaságban, Fokvárosban egy labdarúgó-stadionban bemutató mérkőzést játszik egymással, és a telt ház, ötvenezer néző máris garantált. Ez nézettségi világcsúcsot jelentene a sportágban. A rekordot egy 2010-es brüsszeli női bemutató tartja, amelyet Kim Clijsters és Serena Williams 36 ezer fős publikum előtt vívott.

Az említett tízes listánk kilencedik helyezettje, Murray is elindult Wimbledonban. Bár csak a két páros számban, ez is kész csoda azok után, hogy az év elején a makacs csípőfájdalmai miatt már bejelentette a visszavonulását. A sokadik orvosi beavatkozás és egy beültetett fémdarab azonban megoldotta a korábbi világelső problémáját, Murray vegyes párosban Serena Williamsszal összeállva – micsoda duó! – simán vette az első fordulót. A női párosok mezőnye már előrébb jár, s ami számunkra a legfontosabb, és a francia Kristina Mladenovic duója könnyedén jutott a nyolcaddöntőbe. Az első helyen kiemelt és a júniusban a Roland Garrost megnyerő kettőstől persze ennél sokkal többet várunk.

Eredmények, 3. forduló (a 16 közé jutásért).

Férfiak: Federer (svájci, 2.)–Pouille (francia, 27.) 7:5, 6:2, 7:6 (7-4); Nadal (spanyol, 3.)–Tsonga (francia) 6:2, 6:3, 6:2. Nők: Barty (ausztrál, 1.)–Dart (brit) 6:1, 6:1; Strycova (cseh)–Bertens (holland, 4.) 7:5, 6:1; Kvitova (cseh, 6.)–Linette (lengyel) 6:3, 6:2; S. Williams (amerikai, 11.)–Görges (német,18.) 6:3, 6:4.

Női páros, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)–Jennifer Brady, Alison Riske (amerikai) 6:2, 6:2.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.