Görcsös akarás, túl sok egyéni hiba

A magyar női röplabda-válogatott tegnap Horvátországtól is kikapott 3:0-ra, ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy nem juthat tovább az Európa-bajnokság budapesti C csoportjából. Az ugyanis csak a fantázia birodalma, hogy ma a hollandok ellen háromszettes győzelemmel mindent jóvá tehetünk.

2019. 08. 29. 7:06
null
Budapest, 2019. augusztus 28. Pekárik Eszter Anna, Németh Anett és a horvát Karla Klaric (b-j) a női röplabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Papp László Budapest Sportarénában 2019. augusztus 28-án. MTI/Czagány Balázs Fotó: Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden annak dacára romlottak a magyar csapat kilátásai, hogy pályára sem lépett. A horvátok, akik addig hozzánk hasonlóan csak az észteket verték meg, legyőzték a románokat. A mieink sorsa ezzel kikerült a saját kezükből.

Tegnap a horvátok elleni siker csak a továbbjutás szükséges feltétele volt – azaz csak lett volna. A matekozásban ennél jobban fölösleges lett volna elmerülni, legfeljebb még azt rögzíthettük, az Eb-n eddig látottak alapján nem a magyar válogatott volt a tegnapi mérkőzés esélyese.

A magyar közönség nem így gondolhatta, tegnap gyűltek össze a legtöbben, lényegében telt ház volt a Papp László arénában. Előzetesen szinte mindenki azt találgatta, Jan de Brandt vajon változtat-e az eddigi kezdőcsapaton.

Pekárik és Németh is derekasan küzdött
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Nos, a szövetségi kapitány az azeriek ellen mutatott gyengébb forma dacára kitartott az eddigi emberei mellett. Ott volt a pályán Sándor Renáta is, akinek eddig nagyon meggyűlt a baja a nyitásfogadással.

A horvátok is konzekvensen rá szerváltak, tegnap azonban – legalábbis eleinte – nem remegett meg legrutinosabb játékosunk keze. Aztán mégis elbizonytalanodott, s Jan de Brandt már az első szett közepén, 12-8-as hátrányban lecserélte. Ez önmagában nem oldotta meg a gondjainkat, különösen nyitásban és támadásban túl sok volt a hiba, 25-20-ra elment az első játszma.

A második felvonásban a kapitány folyamatosan forgatta a csapatot, de ez sem segített, 17-11-es hátránynál elmenni látszott a szett és vele a továbbjutás. Aztán kisebb csoda történt, 21-16-ról visszakapaszkodtunk egálra.

A hajrát, a röplabdára különösen jellemző idegtépő izgalmakat azonban a horvátok jobban bírták, 25-23-mal 2:0-ra növelték az előnyüket. A magyar válogatott sorsa ezzel megpecsételődött, mert ha 3:2-re fordított is volna, az ötszettes győzelemért a három helyett csak két pont jár. Az epilógust csak még fájdalmasabbá tette, hogy a harmadik játszmában végig vezetett (egyszer hat ponttal is) a magyar csapat, ám ezt is elbukta – nem tévedés – 35-33-ra.

– Ma is túl sok volt a technikai hiba. A lányok küzdöttek becsülettel, mindent beleadtak, de görcsösek voltak, nem tudtak megbirkózni azzal a téttel, hogy mindenképpen nyerni kellett volna. Úgy érzem, a románok elleni harmadik szettben szalasztottuk el a jobb szereplés lehetőségét – értékelt egyelőre röviden Jan de Brandt.

Igen, ez a legbosszantóbb az egészben. Nem csak a tegnapi meccs, az egész torna alapján az motoszkál az emberben, több volt ennél a magyar csapatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.