Kazah edzővel, magyar profikkal

Kazah vezetőedző irányítja ökölvívó-válogatottunk olimpiai felkészülését, egyszersmind Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke szélesre tárta a kaput a magyar hivatásosok előtt az olimpiai keretbe kerüléshez. Az intézkedésekből látszik, az utolsó utáni pillanatban van a sportág (nem csak idehaza), kérdés, a vészforgatókönyv segítségével lesz-e versenyzőnk a tokiói olimpián.

Ch. Gáll András
2019. 08. 08. 13:12
null
Erdei Zsolt fel szeretné frissíteni a szakmát Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kínos lenne, ha Magyarországot senki sem képviselné ökölvívásban a tokiói olimpián – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség (MÖSZ) 28 hónapja megválasztott elnöke, és mákszemnyi túlzás sincs ebben a kijelentésben, amelyből – sajnos – az is érzékelhető, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés az első olyan bokszolimpia, amelyen nincs magyar versenyző.

– Ha törik, ha szakad, el kell érnünk, hogy kijusson legalább egy ökölvívónk a tokiói játékokra. Ennek érdekében a magyar ökölvívósport valamennyi szereplőjének a feltétel nélküli összefogására van szükség, mert az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Ezért is tártuk szélesre a kaput a profik előtt, meginvitáljuk legjobbjaikat a közös felkészülésre, és induljon a legjobb az olimpiai selejtezőn, függetlenül a státusától. A másik, minapi intézkedésünk pedig egy neves kazah edző szerződtetése volt, Bolat Nijazimbetov augusztus elsejétől a válogatott vezetőedzője lett. Természetesen a szövetségi kapitány továbbra is ifjabb Balzsay Károly, akinek az egészségi állapota – hála istennek – most már lehetővé teszi, hogy bekapcsolódjon a teljes értékű munkába.

Felvetődik a kérdés, vajon érzékelhető-e nyomás az állami sportvezetés részéről, nyomasztja-e eredménykényszer a szövetséget.

„Konkrét nyomás még nincs, úgymond ultimátumot nem kaptunk, de léteznek jogos elvárások azért a pénzért… Kiemelt sportág vagyunk, és a kiemelt státust meg kell őriznünk. Az bizony nem automatikus. Ezért reméljük, hogy a hivatásosaink is beállnak a sorba, és a magyar hazáért, a piros-fehér-zöld színekért összefognak az amatőrökkel, mindenki félreteszi az esetleges sérelmeket, és közös erővel kiharcoljuk az olimpiai kvalifikációt. Megbeszéljük és lekötjük a profi tagozat vezetőivel azt a válogató tornát, legkésőbb szeptemberre, a jekatyerinburgi világbajnokság utánra, amikor összecsapnak a legjobb amatőrjeinkkel. És ha bekerülnek az olimpiai keretbe, akkor kiemelt fizetség vár rájuk.”

Ha már a fizetségnél tartunk, nem feledkezhetünk meg a tavalyi junior-világbajnokság kapcsán felhalmozott több száz millió forintos hiányról sem, amelynek felszámolására felügyelőbiztos érkezett a MÖSZ élére.

– Hála istennek, Bajkai István még mindig ellenőrzi szövetségünk pénzügyeit, az ő személye a felelős gazdálkodás garanciája. Kétségtelen, hogy kissé vontatott lett így az ügyintézés, hiszen az ő aláírása nélkül nem történhetnek kifizetések, de a múltat ismerve jobb ez így. A hiányunkat ledolgoztuk, biztosított a szövetség és a sportág működése – mondta Erdei.

Erdei Zsolt fel szeretné frissíteni a szakmát
Fotó: Éberling András

Madár beszélt Bolat Nijazimbetov szerződtetéséről is.

„Régóta érlelődött bennem a döntés. Fel kell rázni, fel kell frissíteni a szakmát, túlságosan is egysíkú a hazai képzés. Nem azt mondom, hogy minden rossz, amit itthon csinálunk, de sajnos az eredmények minősítenek. És azok nincsenek felnőttszinten, a minszki Euró­pai Játékokról – ami egyben Eb is volt – érem nélkül tért haza a válogatott. Ugyanakkor szükség van a sportdiplomáciánk erősítésére is, mert az ökölvívás az a sportág, amelyben a legnagyobb a pontozóbírók szerepe. Minszkben is legalább három megnyert meccset vettek el tőlünk, én ezekkel nem is szeretnék foglalkozni, mert, gondolom, mindenki unja már a kifogáskeresést, ettől függetlenül jó lenne, ha legalább egyenlő esélyeket kapnánk a nemzetközi eseményeken – arra már nem is merek gondolni, hogy minket segítenének.”

Erdeinek felvetem, hogy a honi edzői társadalom nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel Nijazimbetov szerződtetését, ellenben a versenyzők, akik már két hete együtt dolgoznak a kazah mesterrel – egy hetet Olaszországban, egy hetet Tatán –, áradoznak róla.

– Sokan úgy érzik, hogy ez a magyar edzők lenézése, de ha egyszer nincs eredmény, akkor valamit lépnem kellett. Az a szigor és következetesség, amit a kazah edző képvisel, szokatlan idehaza, viszont én is érzékelem, hogy a bokszolóink körében jó a visszhangja. Ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány elfogadta a döntésemet, a hét végén lezajlott kőszegi Ostrom Kupa utánra ígért keretet a kazah vezetőedző, de ezt még nem tette meg – mondta Erdei.

Balzsay elmondta lapunknak, nem volt boldog, amiért az elnök nem akarta kizárólag rábízni az olimpiai felkészülés levezénylését, de megérti a helyzetet, és konstruktívan áll a feladathoz.

– Technikai téren az olimpiáig hátralévő idő nem elég az új mozdulatok, ütések berögződésére, fizikumban azonban már hat hét alatt is óriási előrelépést érhetünk el. Érdeklődve várom az együttműködést Nijazimbetovval, hamarosan egyeztetünk a hogyan továbbról – jelezte Balzsay.

Az egészben az a legszebb, hogy a tokiói olimpia ökölvívóversenyeinek menedzselését – beleértve a kvalifikációs folyamatot is – a Nemzetközi Olim­piai Bizottság kivette az AIBA kezéből, s egyelőre csak az a biztos, hogy szep­temberben Jekatyerinburgban világbajnokságot rendeznek. Ahol létkérdés a jó magyar szereplés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.