Magyar arany Vasban

Mivel a Németh Pál Memorial az idén először bekerült a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kalapácsvető-versenysorozatába, a versenyszám jó néhány nagyágyúja gyülekezett tegnap délután Szombathelyen

2019. 08. 28. 13:00
Pars Krisztián
Olimpiai bajnokunk kicentizte ezt a versenyt Fotó: MTI!Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a Németh Pál Memorial az idén először bekerült a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető-versenysorozatába, a versenyszám jó néhány nagyágyúja gyülekezett tegnap délután Szombathelyen, a Sugár úti atlétikai centrumban. Ez a szám „mostohagyerek” a Gyémánt Liga állomásain, a nagy egynapos versenyek rendezői jellemzően inkább a diszkoszvetést és a gerelyhajítást preferálják, az IAAF ezért írt ki még 2010-ben külön pénzdíjas sorozatot a kalapácsvetőknek.

A legjobbak a székesfehérvári Gyulai István Memorialon már régóta gyűjthetik a pontokat, most pedig a vasi megyeszékhelyen a férfiak és nők mezőnyében is ott volt a világranglista-vezető: a lengyel Wojciech Nowicki, illetve az amerikai DeAnna Price. S persze dobókörbe álltak a mi legjobbjaink is, a tavaly Eb-bronzot szerzett, a világranglistán hatodik Halász Bence, valamint a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián is. Utóbbi eltiltásából visszatérve – 2018 elején elején kokainnal akadt fenn egy doppingellenőrzésen – másfél hete nemzetközi mércével is figyelemre méltó eredménnyel, 75,97 méterrel tért vissza, aminek értékét növeli, hogy térdsérüléssel bajlódik, és nem kerülheti el a sokadik műtétjét.

Olimpiai bajnokunk kicentizte ezt a versenyt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pars tegnap jól kicentizte, mert három sorozat után 71,48-cal állt a nyolcadik helyen, két centivel előzte meg a riói olimpián ötödik szlovák Lomnickyt, ennyin múlt, hogy olimpiai bajnokunk folytathatta a versenyt. S még rátett egy lapáttal, mert 72,81-re javított, ezzel hatodik lett, és 600 dollárt kasszírozott. A legtöbbet, 2500-at pedig Halász kapta, aki az ötödik sorozatban dobott 78,54-gyet, idei legjobbjával győzött Nowicki (77,51) előtt, amivel a világranglistán előrearaszolt a negyedik helyre.

A nőknél Price 74,80 méterrel győzött, Gyurátz Réka 68,71-gyel hatodik lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.