Ennél sokkal jobbra számítottunk

Három magyar versenyző volt érdekelt a női egyéni verseny döntőjében a hazai rendezésű öttusa-vb ötödik versenynapján. A 36 tagú mezőny már csütörtökön letudta a vívást.

2019. 09. 07. 14:57
null
Pató Pál úrra nem lehetett panaszunk Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három magyar versenyző volt érdekelt a női egyéni verseny döntőjében a hazai rendezésű öttusa-vb ötödik versenynapján. A 36 tagú mezőny már csütörtökön letudta a vívást, a magyarok közül Kovács Sarolta érte el a legjobb eredményt, a 11. helyen várta a folytatást, Alekszejev Tamara a 16., a még ­junior korú a 34. helyen zárt. A pénteken első meglepetését a litván Laura Asadauskaite szolgáltatta, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyzője visszalépett a versenytől.

A második fejleménytől szívesen eltekintettünk volna: a mobilmedence látványa és mérete esztétikailag ugyan megfelelt a kívánalmaknak, csak éppen a Kincsem Park lelátójáról alig lehetett rálátni a pályákra, s amíg a versenyzők megtették a 200 méteres távot, a szervezők fülsüketítő zenei aláfestéssel gondolták feldobni a monoton úszást. Sajnos a magyarok teljesítménye elmaradt a várttól: a nyári Eb-t kézközépcsonttörés miatt kihagyó Alekszejev mellett Kovács és Gulyás is gyengébben úszott, mint a selejtezőben.

Sajnos volt más zavaró körülmény, aminek nem örültek a versenyzők. Ők ugyanis szerettek volna néhány levezető tempót megtenni a medencében, mielőtt tovább mennek a bónuszvívásra, de erről a feszes menetrend ­miatt le kellett mondaniuk. Kovács Sarolta sem volt elégedett a lebonyolítással, jó pár percbe telt, amíg az úszódresszt melegítőre cserélve előbújt az öltözőként funkcionáló versenyzői sátorból, majd rohant tovább a bónuszvívásra.

Pató Pál úrra nem lehetett panaszunk
Fotó: Mirkó István

Megérte a nagy sietség: az Alba Volán sportolója további két helyet javítva a 7. helyen várta a lovaglást. Alekszejev és Gulyás nem tudott érdemben javítani. Kovács maradt az egyetlen reménységünk: remekül vágtatott Pató Pál úr nyergében: minimális időtúllépéssel, verőhiba nélkül teljesített. A hatodik helyről várhatta a kombinált számot. Alekszejev és Gulyás lehorgonyzott a mezőny második felében.

A végén jött a feketeleves, Kovács jelentősen visszaesett a kombinált számban, a 13. helyen fejezte be a versenyt, Alekszejev a 25., Gulyás pedig a 27. helyen ért célba. A győzelmet a fehérorosz Volha Silkina szerezte meg az olasz Ele­ne Micheli és a brit színekben induló Kate French előtt. A csapatversenyt Fehéroroszország nyerte Nagy-Britannia és Németország mögött, a magyar csapat az 5. helyen végzett.

– A futásom nem volt az igazi, de voltak biztató jelek a nap során. Úgy látszik, kísért a 13-as szám: az Eb után a vb-n is a 13. helyen végeztem – értékelt Kovács. – Egy hete még azt sem tudtam, hogy a sérülésem után elindulhatok-e a vb-n. Ehhez képest itt voltam, de bebizonyosodott, hogy kemény felkészülés nélkül nem lehet esély a jó eredménye – mondta Alekszejev Tamara. – Az volt a célom, hogy a hazai rendezésű vb-n bekerüljek a döntőbe. Ez sikerült, öröm volt a családom, a barátaim előtt versenyezni – fogalmazott Gulyás Michelle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.