Leclerc lett a Ferrari új hőse

Leclerc a monzai futamot is behúzta, és így a Ferrari 2010 után tudott újra hazai pályán győzni, ami legutóbb még Fernando Alonsónak jött össze.

2019. 09. 09. 10:36
Italian Grand Prix
MOTOR-F1-ITALY/ Fotó: Jennifer Lorenzini
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc (képünkön) egy héttel ezelőtti győzelme Spa-Francorchampsban visszahozta a Ferrari-szurkolók életkedvét – a maranellói istálló az idén Belgiumban nyert először –, és az Olasz Nagydíj szombati időmérője után is hurráhangulat lengte be a monzai pályát. Tudniillik az új kedvenc, a 21 éves monacói pilóta ott folytatta, ahol abbahagyta, ő szerezte meg az első rajtkockát, és ennek a történetéről külön is szólni kell.

A kvalifikáció harmadik szakaszában az első gyors körök után már Leclerc állt az élen, amikor pedig a mezőnynek másodszor is neki kellett volna rugaszkodni, mindenki arra játszott, hogy megbújik valakinek a szélárnyékában, és így repeszt majd nagy időt. Ebből aztán az sült ki, hogy a nagy toporgás közepette csak Leclerc és Carlos Sainz (McLaren) ért fel időben a mért kör megkezdéséhez, a többiek mind elpuskázták a javítási lehetőségüket. Ilyesmire az F1 legöregebb rókái sem emlékeznek, nem csoda, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem köntörfalazott, amikor kimondta: „­Mindannyian hülyék vagyunk.”

Ezzel együtt Leclerc mögé a stuttgartiak két pilótája sorolhatott be a rajtrácsra, a második helyre a pontversenyben vezető Lewis Hamilton, a harmadikra Valtteri Bottas, míg a negyedik pozícióból Sebastian Vettel (Ferrari) vághatott neki tegnap az 53 körös távnak. Vettel aztán a hetedik körben gyakorlatilag kiszállt a versenyből. Megpördült, elhagyta a pályát, és olyan hebehurgyán tért vissza, hogy megkoccantotta a nagy sebességgel érkező Lance Stroll (Racing Point) autó­ját. Kész csoda volt, hogy a német nem okozott hatalmas balesetet, kapott is tíz másodperces „stop and go” időbüntetést.

Hamilton erősen szorongatta Leclercet, aki a 36. körben levágott egy kis kanyart, de megúszta szankció nélkül. A 42. körben Hamilton is elfékezte magát, így a második helyre előrelépő Bottas vette át az üldöző szerepét, ám ő sem bírt a maranellóiak új hősével. Leclerc Spa után a monzai futamot is behúzta, és így a Ferrari 2010 után tudott újra hazai pályán győzni, ami legutóbb még Fernando Alonsónak jött össze.

A teljesség igényével, a 2–10. helyeken Bottas, Hamilton, Ricciardo (Renault), Hülkenberg (Renault), Albon (Red Bull), Pérez (Racing Point), Verstappen (Red Bull), Giovinazzi (Alfa Romeo) és Norris (McLaren) szerzett pontokat. Vettel csak 13. lett, és bizony meglehet, hogy a Ferrarinál eljött az őrségváltás ideje.

A vb állása: 1. Hamilton 284, 2. Bottas 221, 3. Verstappen 185, 4. Leclerc 182, 5. Vettel 169. Csapatok: 1. Mercedes 505, 2. Ferrari 351, 3. Red Bull 266.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.