Rajt idén is három fronton a jégen

Itthon és három szomszédos országban, Romániában – azaz Erdélyben -, Ausztriában és Szlovákiában három különböző sorozatban pénteken megkezdődik a magyar jégkorongidény. Mivel a magyar hokiban változatlanul a válogatott szereplése a legfontosabb és legpontosabb mérce, a tavalyi sikertelen vb-szereplés után az új évad azt hivatott igazolni, hogy indokolt a sportágban a szerteágazó bajnoki spektrum.

2019. 09. 13. 7:54
null
A Szuperkupa a fehér mezes Fehérváré lett Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idénykezdet csak a bajnokságokra érvényes, hiszen a Visegrád Kupa már ­augusztus 20. óta zajlik, s a magyar bajnoki címvédő Ferencváros és a kupagyőztes Fehérvár augusztus 31-én lejátszotta a Szuperkupa-meccset is (amelyet a „Volán” 4-3-ra megnyert). A Visegrád Kupára röviden érdemes kitérni. Idén már Csehországot is képviseli egy csapat, tehát mind négy érintett országot felöleli a sorozat. Egyaránt kompromisszumok árán, a legjobbak mindenhonnan hiányoznak, így tőlünk a Fehérvár, a DVTK és a MAC. A Fradinak és az Újpestnek viszont jó lehetőség e kupa arra, hogy az Erste Ligában szereplőknél erősebb gárdákkal is találkozzanak.

Mielőtt összezavarodnánk a különböző országok és ligák szimbiózisában, érdemes áttekinteni a különböző kiírásokat. Szerencsére az előző idényhez képest nincs jelentős változás. Az Erste-liga a magyar központú bajnokság, immár hagyományosan magyar (FTC, Újpest, Dunaújváros, Fehérvári Titánok, Vasas HC, Debrecen, Hokiklub Budapest) és erdélyi (Csíkszereda, Gyergyó, Brassó) csapatok részvételével, az előző kiíráshoz képest azzal a különbséggel, hogy az osztrák Vienna Capitals farmcsapata ezúttal nem nevezett. A lebonyolítás is hasonló: az alapszakaszban négy teljes kör, majd a középszakaszban a mezőnyt két részre bontják (alsó- és felsőház), s alulról az első három is csatlakozhat a rájátszáshoz, amely tehát a negyeddöntőkkel kezdődik.

A Szuperkupa a fehér mezes Fehérváré lett
Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia

A „nagy” Fehérvár immár a tizenharmadik idényét kezdi meg az osztrák bajnokságban, ami azért is nagy szó, mert a szlovén klubok – financiális okok ­miatt – mostanra kikoptak onnan. Voltak évek, amikor az osztrákoknak azt kellett szem előtt tartaniuk, hogy többségben maradjanak, most csupán három külföldi – a Fehérvár mellett a cseh Znojmo és az olasz, helyesebben dél-tiroli Bozen (Bolzano), hivatalos nevén HCB Südtirol – együttes csatlakozik nyolc osztrákhoz. A Fehérvárnak mi más lehetne a célja, mint hogy végre az elődöntőbe jusson, ami tizenkét év alatt egyszer sem sikerült, de a rájátszás elérésével is kitenne magáért.

A MAC és a DVTK a második idényét kezdi meg Szlovákiában, s a két magyar csapat már a második fordulóban összecsap. Noha az előző évadban a miskolciak többnyire előrébb álltak, az egymás elleni meccseken a fővárosiak domináltak, a nyolcból hatot is megnyertek, köztük a rájátszásért vívott három találkozót. A mezőny erősödött, hiszen a KHL-ből hét év után visszatér a hazai bajnokságba a Slovan Bratislava.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.