Rossi: „Egyszer már megleptük a horvátokat”

Néhányan nem játszhatnak a jelöltjeim közül a horvát-magyar meccsen, négyen a szlovákok elleni kezdőből hiányoznak, ami azért komoly érvágás – hangsúlyozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Ch. Gáll András (Split)
2019. 10. 09. 20:44
null
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Splitben tombol a vénasszonyok nyara, 24 fokot mérnek árnyékban, az Adriai-tenger 22-23 fokos, ki is próbáltuk, kellemes. Lenn a sétányon, a Riván, Diocletianus palotája előtt a kiülős bárok napsütötte asztalainál nyugdíjas német és holland turisták kortyolgatják a korsónként 30 kunás (1400 forint) Krusovice sört, szép az élet, ilyenkor jut az ember eszébe néhai Lakat Károly doktor örökbecsűje: „Hibátlan a gyep, kifogástalan az idő, a bíróról is tudom, hogy kedvel bennünket, minden csodás, csak az a k....a meccs ne lenne!”

Valahogy így vagyunk ezzel a csütörtöki Horvátország-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezővel, amelyre finoman fogalmazva sem a legjobb előjelekkel készül szövetségi kapitány válogatottja. Hatan is hiányoznak sérülés, illetve eltiltás miatt: Pátkai Máté, Baráth Botond, Bese Barnabás és Tamás Krisztián, akik közül az első három alapember az olasz meastro együttesében.

Meglehet, ez is az oka lehet annak, hogy szerda délután egyetlen magyar szurkolóval sem találkoztunk Splitben, pedig végig barangoltuk a belvárost, a futballdrukkerek összes lehetséges előfordulási helyét – a kocsmákra gondolunk, nem a Horvát Nemzeti Színházra vagy valamelyik közkönyvtárra –, mindhiába. Úgy hírlik, a mérkőzés napján érkeznek meg a Carpathian Brigade „zászlóaljai”, és nyilván repülőgéppel is jönnek néhányan – amúgy már minden jegy elkelt a 35 ezer főt befogadó, idén 40 éves, meglehetősen viseltes Poljud Stadionba.

Fotó: A szerző felvétele

Split amúgy nem Horvátország – hivatalosan természetesen az, délnyugati szomszédunk második legnagyobb városa –, hanem a Hajduk birodalma. Ezt persze eddig is tudtuk, de akkor döbbentünk rá igazán, amikor az óváros kellős közepén, a Stari Plac nevű téren egy épület falán felfedeztük Vjenceslav Zuvela Grizun, a Hajduk Horvátország-szerte rettegett ultracsoportja alapítója arcképét ábrázoló muráliát. A hatalmas falfestmény az 1929-ben született és 1990-ben elhunyt legendás bajuszos szurkolót ábrázolja, aki 1950-ben, egy Hajduk Split-Crvena Zvezda jugoszláv bajnoki rangadón alapította meg ezt a szurkolói csoportot, feltételezhetően a 2-1-es hazai győzelem hatására.

Egy 2-1-gyel mi is kiegyeznénk csütörtökön, pontosabban 1-2-vel, egy magyar győzelemmel, amely kedvező helyzetbe repíthetné a jelen pillanatban az E csoport harmadik helyén álló Magyarországot. A fogadóirodáknál azonban – enyhén szólva – nem mi vagyunk a favoritok.

Fotó: A szerző felvétele

Marco Rossi szövetségi kapitány is ezt hangsúlyozta a szerda esti sajtóértekezleten, amelyre kapusa, társaságában érkezett meg a Poljud Stadion sajtószobájába.

„Néhányan nem játszhatnak a jelöltjeim közül, négyen a szlovákok elleni kezdőből, ami azért komoly érvágás – hangsúlyozta Rossi. – Mégis úgy gondolom, hogy szervezettséggel, lelkesedéssel, példás hozzáállással gondot tudunk okozni a horvátoknak, vagy legalábbis ez a tervünk. Hogy támadni vagy védekezni akarunk-e? Nos, a kezdő sípszónál minden 50-50 százalék, még a labdabirtoklás is, aztán ahogy halad előre a mérkőzés, ezek az arányszámok változnak. De nem mondunk le a támadásokról.”

Fotó: A szerző felvétele

Rossitól megkérdezte egy csinos horvát televíziós újságíró, vajon mivel akarja meglepni Zlatko Dalic válogatottját. Kapitányunk elmosolyodott: „Már Budapesten megleptük őket! Bíznunk kell önmagunkban, miközben pontosan tudjuk, hogy papíron Horvátország a jobb, hiszen szerdai ellenfelünk a nyolcadik a világranglistán, mi pedig csak az ötvenedikek vagyunk. Ez az a meccs, amelyiken kikaphatunk, mert ez nem lenne meglepetés, de messze nem mindegy, hogy mindezt hogyan tesszük.”

A magyar válogatott szakvezetője felidézte azokat a másfél évvel ezelőtti estéket, amikor egy horvát szurkolókkal teli bárban jelenlegi segítőjével, Luigi „Gigi” Febbrarival nézték az oroszországi világbajnokság negyeddöntőit, elődöntőit és döntőjét, és mindvégig a horvátoknak szurkoltak. (Erre elismerően felhördült a sajtóértekezlet hallgatósága – a szerk.) Persze ebben az is szerepet játszhatott, hogy Febbrari két etapban is a Hajduk erőnléti edzője volt, előbb 2009-2010-ben, majd nyolc évvel később.

Gulácsi Péter, aki hosszú éveket töltött el Liverpoolban, hibátlan angolsággal felelt a feltett kérdésekre. „Hasonló meccseket akarunk játszani, mint Budapesten, és hasonló eredményben is reménykedünk. Kompakt védekezésből indítanánk a támadásainkat. Tudjuk, hogy fantasztikus játékosok alkotják a horvát válogatottat, nem lesz könnyű dolgunk, de ha jól védekezünk, és kihasználjuk azokat az esélyeket, amelyek adódnak, meglepetést okozhatunk...

Gulácsitól megkérdezték, nem zavarja-e, hogy valószínűleg felbomlik a megszokott védelem Baráth, Nagy és Pátkai távollétében. – „Akik játszani fognak, nem újoncok, jól ismerjük egymást, bízom bennünk. Csapatként kell helytállnunk, bármilyen összeállításban is lépünk pályára” – mondta az RB Leipzig kapuvédője, a Bundesliga – posztján – legjobbja. Végül lapunk kérdésére – Mit szeret jobban, ha nincs munkája, vagy ha sok lövést kap? – így felelt:

„Azt szeretem, amikor győzünk. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy hány lövés jön a kapumra.”

Ezzel a megállapítással nem állt szándékunkban vitába szállni.

Az Eb-selejtezők E csoportjának állása 5 forduló után: 1. Horvátország 10 pont, 2. Szlovákia 9, 3. Magyarország 9, 4. Wales 6 (4 meccsből), 5. Azerbajdzsán 1.

A szerdai program: Horvátország-Magyarország 20,45 óra, tv.: M4 Sport, Szlovákia-Wales 20,45, tv.: Sport 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.