Kassai Viktor: Lényegében minden összejött

Az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar labdarúgó játékvezetője harmincéves pályafutást fejez be, hogy új kihívások elé tekintsen.

2019. 12. 30. 9:17
Kassai Viktor
Új kihívások elé néz, a sportvezetésben folytatná Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 11-én, több mint egy év „pihentetés” után vezetett újra mérkőzést a Bajnokok Ligájában Kassai Viktor, a csoportkör zárófordulójában az Atlético Madrid–Lokomotiv Moszkva találkozót, és nem volt szívbajos, mert már az első percben befújt egy büntetőt a spanyoloknak. Majd a 16. percben még egyet, de mindkét esetben helyesen döntött, végig jól bíráskodott, és mi is azt írtuk, hogy a teljesítménye alapján bizonyosan tavasszal is kap megbízatást a BL-ben. Ám most már tudjuk, hogy biztosan nem kap, mert a 2008-ban olimpiai, 2011-ben Bajnokok Ligája-döntőt, 2010-ben vb-elődöntőt vezető, 44 éves Kassai Viktor tegnap bejelentette, hogy befejezte a bíráskodást.

„Harmincéves játékvezetői pályafutást fejezek be, hogy új kihívások elé tekintsek. Húsz évet töltöttem a magyar élvonalban, a nemzetközi mérkőzéseken pedig lényegében minden összejött, amit célul tűzhettem ki. Három évtized hosszú idő. Úgy döntöttem, hogy kezdődjön egy új korszaka az életemnek. Nem szeretnék eltávolodni a labdarúgástól, a sportvezetésben képeztem magam az elmúlt időszakban, és bízom benne, hogy sikeres lehetek ezen a területen is” – fogalmazott Kassai Viktor a Magyar Labdarúgó-szövetég honlapján.

Az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar bírója 2007-ben került a világ elit játékvezetői közé, ebben az évben három mérkőzésen működött közre az U20-as világbajnokságon. 2008-ban ő vezette a pekingi olimpia Argentína–Nigéria döntőjét, 2010-ben pedig már a dél-afrikai világbajnokságon kapott szerepet: két csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és a Spanyolország–Németország elődöntőt dirigálta. 2011-ben a Barcelona–Manchester United Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője volt, ezzel 35 évesen minden idők legfiatalabb olyan játékvezetője lett, aki BL-döntőt dirigálhatott. Még ugyanebben az évben az IFFHS a világ legjobbjának választotta a maga műfajában.

Új kihívások elé néz, a sportvezetésben folytatná
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 2012-es Eb megtörte a pályafutását, és nála is eltört valami, amikor nem adta meg a házigazda ukránok szabályos gólját az angolok elleni csoportmeccsen; az alapvonalnál álló Vad II István nem vette észre, hogy John Terry a gólvonal mögül vágta ki a labdát. Ez az eset is közelebb hozta a VAR, a videóbírós rendszer bevezetését. Kassainak a 2017-es BL-negyeddöntőben a Real Madrid–Bayern München visszavágón is akadtak nagy tévedései – a spanyoloknak két lesgólt is megadott –, tavaly novemberben pedig a Manchester City–Sahtar Doneck találkozón úgy ítélt 11-est az angoloknak, hogy a földbe rúgott, ezért esett el. A BL-ben a csoportkörben akkor még nem volt videóbíró, de e malőr miatt a tavaszi folytatásra már lett.

A játékvezetőknek már csak ilyen az élete, a nagyközönség a hibáikat jegyzi meg; arra borítékolhatóan kevesebben emlékeznek, hogy a 2016-os Eb-n Kassai Viktor három mérkőzést vezetett közmegelégedésre, közte a német–olasz negyeddöntőt. Azt pedig mondani sem kell, hogy az elmúlt két évtizedben a hibáival együtt is jóval magasabbra jutott, mint bárki más a magyar labdarúgásból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.