időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Ha nem is csalás, attól még fáj

Fábik Tibor
2020.01.28. 07:06
Ha nem is csalás, attól még fáj

Az élet már csak olyan, hogy bár a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni Európa-bajnokságán négy aranyérmet nyertünk, a legtöbb szó mégiscsak arról az ötödikről esik, amelyet az utolsó döntő után elvettek a férfiváltónktól. S ha erre a döntésre nem is mondhatjuk, hogy minden alapot nélkülöz, attól még nagyon fájó.

Frappáns ötlet volt az Európa-bajnokság szervezőbizottságától: az utolsó eredményhirdetés után összeállítják egy közös képre az öt férfi és az öt női versenyzőnket, de nem akármilyen fotóra: Liu Shaolin Sándorék vízipólóssapkát és fürdőköntöst húztak volna, hogy így kívánjanak jó szerencsét a Duna Aréna kivetítőjén a spanyolok elleni döntő előtt álló férfi-vízilabdaválogatottunknak.

Ám azután, hogy a Főnix Csarnokban női váltónktól a bronzérmet, a férfiaktól az aranyat vette el a mindkét stafétánkat kizáró kanadai főbíró, a szervezők letettek a tervükről.

Kavalkád váltáskor. A mieink (balra) állítólag ekkor szabálytalankodtak
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Válogatottunk háza táján ezek nem azok a percek voltak, amikor a felhőtlenül vidám képek készülnek… Ugyan az Eb előtt hátfájdalmai miatt a felkészülésből két és fél hetet kihagyó, így elmondása szerint egyáltalán nem csúcsformában levő Liu Shaoang összetett ­Európa-bajnok lett, emellett megnyerte az 1500 métert, 500-on és 1000-en másodikként zárt, Liu Shaolin Sándor 500-on és 1000-en győzött, összetettben pedig második lett, váltónk kizárása természetesen őket is lesújtotta.

A férfidöntő hajrája nagy fordulatokat és elképesztő manővereket hozott, a phjongcshangi olimpia fináléját idézte – csak éppen ott a szintén nagyot finiselő négyesünk fel is állt a dobogó tetejére.

Vasárnap a kizárásunkat okozó manőver az utolsó váltásnál történt, amikor a főbíró szerint Liu Shaolin Sándor az előzésekor keresztbe korcsolyázott az oroszok befutóembere, Szemjon Jelisztratov előtt. Olimpiai bajnokunk szerint azonban váltónk ekkor már egyértelműen a rivális előtt volt, így a koccanás miatt inkább az oroszokat kellett volna kizárni. Liu Shaolin megjegyezte, hogy a videózás idegőrlő percei alatt a hollandok is gratuláltak nekik, ők is arra arra számítottak, hogy az oroszokat büntetik meg.

Válogatottunk edzője, Bánhidi Ákos szerint öt-hat hasonló akció volt a futam során, mint amilyenért bennünket büntettek. A tréner megjegyezte, ha külső szemlélő lenne, akkor is azt mondaná, hogy a főbíró részéről hiba volt belenyúlni a futamba, amely, ha csak a jégen történteket nézzük, hatalmas reklámja volt a short tracknek.

Szigorúan a szabálykönyvet nézve meg lehetett hozni ezt a döntést, szögezte le Kövér Balázs nemzetközi bíró, de ő is hozzátette, hogy ilyen esetből még jó néhány volt a futamban. Itt kell emlékeztetni egyébként arra, hogy ha az olim­piai döntőben kizárnak bennünket, arra is lett volna magyarázat, mert kétségkívül két „necces” előzésünk is akadt Phjongcshangban.

Fájó volt itthon így járni egy szenzációsan sikerült Eb végén, de az olimpiai aranyat elbukni sokkal fájdalmasabb lett volna… A short trackben hiába a videózás, a szubjektivitás ettől még erősen benne van a sportágban, s ahogy Liu Shaoang fogalmazott: ők csak annyit tehetnek, hogy elfogadják a bírók döntését, és ha ez kedvezőtlen, akkor előre néznek.

Az impulzívabb Liu Shaolin azért rögtön a kizárásunk után megmondta a főbírónak, hogy nincs vele egy véleményen. Női váltónk kizárásáról viszont el kell ismernünk, hogy jogos volt.

Ami bekerült a krónikákba: az ­Európa-bajnokság éremtáblázatán a hollandok végeztek az élen öt arannyal és három ezüsttel, utánuk azonban mi jövünk négy arannyal és három ezüsttel. A harmadik oroszoknak már csak egy aranyuk van – ami tőlünk hozzájuk került – négy bronz mellett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.