Riói menetelés zentai segítséggel

Ha a tavalyi tornagyőztes, Györe László nem lép vissza a a riói versenyen, akkor aligha teljesül Balázs Attila gyerekkori álma, és biztosan nem tör be a világranglistán az első száz közé. Az MTK 31 éves teniszezője megragadta az esélyt a brazíliai ATP 500-as viadalon, lapzártánk idején az elődöntőbe jutásért játszhatott, eddigi menetelésének köszönhetően már a 94. helyen jegyzik az élő világranglistán. Legutóbb 1984-ben volt egyszerre két magyar, a párosban kétszeres Grand Slam-győztes Ta­róczy Balázs és Kuhárszky Zoltán az első százban.

2020. 02. 21. 13:48
null
Balázs Attila valóra váltotta gyerekkori álmát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Györe László köztudottan remek kapcsolatot ápol az első számú magyar teniszezővel, Fucsovics Mártonnal. Nem túl hosszú, de annál eseménydúsabb pályafutása során már Balázs Attilával is ütögetett egyszer-kétszer az utóbbi években. A szerb színekben versenyző zentai születésű fiatalember tudta és beleegyezése nélkül sietett Rióban Balázs segítségére.

Györe tavaly megnyerte a riói versenyt, idén viszont sérülés miatt nem vállalta az indulást. Megüresedett egy hely a riói mezőnyben, így a torna selejtezőjének második fordulójában vereséget szenvedett Balázs Attila is pályázhatott a részvételre. A szerencse rámosolygott a 31 éves játékosra, és ő élt az eséllyel. Sorozatban nyerte a meccseket, pedig nem teljesen egészségesen versenyez, még mindig nem kúrálta ki a múlt héten, a Buenos Aires-i tornán összeszedett betegségét. De ez nem látszik meg a teljesítményén: magyar idő szerint csütörtök éjjel három szettben, 1:6, 6:1, 6:4-re legyőzte a brazil Thiago Monteirót, a legjobb négy közé jutásért a világranglistán 133. spanyol Pedro Martínez vár Balázsra. A riói menetelést pontokkal honorálja az ATP: mivel Balázs Attila tavaly nem indult Rió­ban, így a győzelmeinek köszönhetően a karriercsúcsot jelentő 94. helyre kapaszkodott fel a világranglistán.

Balázs Attila valóra váltotta gyerekkori álmát
Fotó: Kurucz Árpád

– A riói torna előtt Balázs Attila a salakspecialista Fernando Verdascóval készült, ez a lehetőség biztosan sokat jelentett neki lelkileg. Ha Attila sikerrel veszi a következő akadályt, akkor a 78. helyre ugrik előre a rangsorban. Tudom, milyen sokat melózott azért, hogy valóra váltsa a gyerekkori álmát. Mondanom sem kell, mekkora többletet jelenthet ez neki a belgák elleni, márciusban esedékes Davis-kupa-párbaj előtt – mondta Köves Gábor, a DK-válogatott szövetségi kapitánya.

Balázs Attila sérülésektől sújtott, egy ideig szüneteltetett pályafutásában meseszerű a mostani fellendülés. Az elmúlt harminc évben csak Noszály Sándornak, Sávolt Attilának és Fucsovics Mártonnak sikerült betörnie a top 100-ba. Arra pedig nem volt példa az elmúlt három évtizedben, hogy egyszerre két magyar játékos legyen ott az elitben. Ez legutóbb 1982 és 1985 között fordult elő: akkor a világranglista 12. helyéig jutó, párosban kétszeres Grand Slam-győztes Taróczy Balázsnak és – a később többek között Ana Ivanović, Jennifer Capriati és Szávay Ágnes edzőjeként tevékenykedő – Kuhárszky Zoltánnak sikerült.

Federer kihagyja a Roland Garrost

A korszellemnek megfelelően a Facebookon jelentette be hogy sérülés miatt kihagyja az év második Grand Slam-versenyét, a párizsi Roland Garrost. A 38 éves svájci legenda jobb térdét szerdán atroszkopikus eljárással megoperálták Svájcban. „Az orvosok megerősítettek abban, hogy jó döntést hoztam, és bizakodhatunk a teljes felépülésemben” – írta Federer a közösségi oldalán. A hússzoros Grand Slam-győztes játékos hozzátette, Dubajban, Indian Wellsben, Bogotában és Miamiban sem indul. A volt világelső 2017-ben és 2018-ban a teljes salakpályás idényt kihagyta, tavaly pedig mindössze két tornán indult, mielőtt megérkezett Párizsba. A mostani döntés érthető, Federernek nem a salak a kedvenc borítása, eddig csak egyszer, 2009-ben nyert Párizsban, Grand Slam-tornán pedig legutóbb 2018-ban az Aust­ralian Openen győzött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.