A Dortmund nyerte a porosz derbit

A Bundesliga 25. fordulójának nagy rangadója a két „porosz” klub, a Borussia Mönchengladbach és a Borussia Dortmund összecsapása volt. 2015. április 11-én tudta legutóbb megverni a 'Gladbach a Dortmundot, azóta zsinórban kilenc meccset nyert riválisa ellen a bajnokságban a Ruhr-vidéki alakulat. Már ebben az idényben is két dortmundi siker született, a Bundesligában, a Signal-Iduna-Parkban 1-0, a Német Kupában 2-1. Most megvan a harmadik is, mert a Dortmund 2-1-re nyert – megérdemelten, és felment a tabellán a második helyre.

Ch. Gáll András
2020. 03. 07. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt évvel ezelőtti 3-1-es 'Gladbach-győzelem érdekessége, hogy azt Lucien Favre irányításával érte el a mostani vendégcsapat, és a svájci tréner most a Dortmund szakvezetője. További kuriózum, hogy a Mönchengladbach edzője az a Marco Rose, aki Salzburgban a Dortmund 19 éves gólzsákjának, Erling Braut Haalandnak volt a mestere. Van itt pikáns mellékszál bőven... Például Thorgan Hazard személye. A belga támadó 2014 és 2019 között a Mönchengladbachban játszott, tavaly ő volt a vendégek leggólerősebb játékosa, most viszont már a Dortmundot erősíti – bár a csapat fanatikusai szerint inkább gyengíti...

A két várost alig száz kilométer választja el egymástól, a Borussia-Parkban nyilván több ezer Dortmund-szurkoló is biztatta övéit.

Óriási meglepetésre Lucien Favre kihagyta a Dortmund kezdő tizenegyéből a kirobbanó formában játszó Jadon Sanchót, a 19 éves angol csodagyereket. A másik csodagyerek, a norvég viszont játszott, a vendégek támadójátéka most már hetek óta Haalandra épül.

A 'Gladbach beszorította ellenfelét, a 7. percben Lainer óriási helyzetet hagyott ki, illetve Bürki védett hatalmasat. Egy percre rá mégis a Dortmund szerzett vezetést. Stindl eladta a labdát a hazaiak a középpályán, és a Dortmund ellen ez végzetes. Haaland lecsapott a rossz passzra, remekül ugratta ki Thorgan Hazard-t, aki elsőre elvétette, de utána nagyszerűen korrigált, áttette a bal lábára, és a jobb alsó sarokba lőtt. 0-1. A 32. percben Sommer, a hazaiak kapusa óriásit rúgott középhátvédjébe, Zakariába – természetesen véletlenül –, vagyis az egyik svájci „csinálta ki” a másikat. Zakariát le kellett támogatni, nem tudta folytatni a játékot.

Szünetig már nem változott az eredmény, fordulás után viszont alig telt el öt perc, és érdekes körülmények között kiegyenlített a 'Gladbach. Balról jött be a szöglet, Plea nem túl erősen rárúgta, a labad valószínűleg elkerülte volna a kaput, de Lars Stindl beletette a lábát, és onnan a gólvonalon összeeső Haaland lábai között a hálóba vánszorgott a labda. Stindl ezzel kijavította a vendéggól előtti szarvashibáját. 1-1.

A 65. percben Favre végre pályára küldte egyik legjobbját, Jadon Sanchót, az angol zseninek 25 perce volt arra, hogy valamit villantson.

És a 71. percben villantott is. A jobb szélen remek tempópasszal kiugratta a villámgyors Hakimit, aki ugyan kissé hosszan tolta meg a labdát, de így lett jó, mert még elérte Sommer kapus előtt, és a svájci válogatott lába között a jobb sarokba spárgázta, 1-2.

A 75. percben Bensebaini és Sancho összeszólalkozott, majdnem tömegverekedés lett a dologból, végül egy-egy sárga lappal sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

A 79. percben Sancho remek tekeréssel a bal kapufa belső élét találta el, pechjére kifelé pattant a labda. A 83. percben Hazard, az első gól szerzője görcsöt kapott, a 17 éves Giovanni Reyna váltotta. Aztán már nem történt semmi, győzött 2-1-re a Dortmund – tizedszer zsinórban a 'Gladbach ellen –, és ezzel megelőzte a második helyen az RB Leipziget.

Az élcsoport: 1. Bayern München 52 (24 mérkőzésből), 2. Borussia Dortmund 51 (25), 3. RB Leipzig 50 (25), 4. Bayer Borussia Mönchengladbach 46 (25).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.