Belarusz, a futballozó fehér holló

Mára Fehéroroszország maradt az egyetlen ország Európában, ahol a koronavírus miatt nem állították le a sportrendezvényeket, sőt a nézők részvételével rendezik meg a futballbajnokságot is. Bár az országban napról napra növekszik a megbetegedések száma, korlátozások ez idáig nem történtek. A szakértők szerint ennek politikai okai vannak, összefüggésben az idei elnökválasztással. A belarusz focinak mindenesetre eddig jót tett a helyzet: más sportesemények hiányában egyre többen nézik a bajnokságot Európában.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 26. 12:56
Vysheyshaya Liga - Slutsk v Slavia-Mozyr
A Vysshaya Ligában zavartalanul zajlanak a mérkőzések Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten az utolsók között Ukrajnában, majd Törökországban is úgy döntöttek, hogy határozatlan időre felfüggesztik a már addig is nézők kizárásával zajló sportrendezvényeket. Így egyetlen állam maradt Európában, ahol a koronavírus-járvány ellenére továbbra is zavartalanul zajlik a sportélet: Fehéroroszország. Itt hétfőre hivatalosan 81 koronavírus általi megbetegedést regisztráltak, az első esetet még feb­ruár 27-én egy iráni diáknál. Az elmúlt hetekben a kelet-európai ország szomszédjai komoly korlátozásokat vezettek be, Ukrajna és Oroszország is lezárta a határait. Belaruszban azonban változatlanul működnek az oktatási intézmények és az üzletek, a hatóságok csak a tömegközlekedés rendszeres fertőtlenítését rendelték el.

A belarusz stratégiai és külpolitikai kutatások központ vezetője, Arszenyij Szivickij szerint ennek leginkább politikai okai vannak. – Nem követjük a kínai utat, mert az országban már de facto megkezdődött az elnökválasztási kampány időszaka. Emiatt a hatalomnak a stabilitás bizonyos szintjét és legalább minimális gazdasági eredményeket kell demonstrálnia. A szükséghelyzet és a tömeges karantén bevezetése mellett ez lehetetlen – mondta el érdeklődésünkre Szivickij.

A Vysshaya Ligában zavartalanul zajlanak a mérkőzések
Fotó: Reuters

Belaruszban március 19-én kezdődött el a tavaszi–őszi rendszerű ­2020-as idény. A járványügyi helyzet ellenére a hatóságok nem függesztették fel a futballbajnokságot, és a nézőket sem korlátozzák: a bajnokság első napján az Energetik-BGU játszott a BATE-vel (3-1), a Shakhtyor pedig a Torpedo-Belazzal (­0-1). A fehérorosz tisztviselők úgy érvelnek, nem azért kezdték meg az új szezont, hogy szinte rögvest fel is függesszék.

A helyi média szerint a helyzet jót tett a belarusz futballnak: miután Európában sokan otthoni karanténra kényszerültek, a sportélet pedig gyakorlatilag teljesen megállt, keresik az alternatívákat, és egyre többen fognak rászokni a kelet-európai ország sporteseményeire. A sportszövetség vezetője, Jurij Primakov az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, sokan keresik meg őket a közvetítési jogok miatt. Számosan pedig az online streaming platformokon keresztül igyekeznek követni a mérkőzéseket.

– A karantén alatt a következőképpen néz ki a napirendem: reggel hat órakor felkelek, hogy megnézzem az ausztráliai bajnokság meccseit. A reggeli után a belarusz bajnokságra kapcsolok, majd ebédelek, edzek – mondta a belarusz Tut.by hírportálnak egy portugál futballrajongó, Tiago Pereira.

Hiába, akinek súlyos (futball)elvonási tünetei támadtak, annak a belarusz futball is maga a csoda birodalma ezekben a hetekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.