Zárójelben a kvóta, jöhet az erőfelmérés

A koronavírus magyarországi megjelenése miatt kétségessé vált a pénteken és szombaton esedékes öttusa országos bajnokság megrendezése Budapesten. A helyzet óráról órára változik, elmaradhat a hazai viadal is.

Magyar Nemzet
2020. 03. 11. 12:54
null
Kovács Sarolta sérülés után tért vissza Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus magyarországi megjelenése miatt kétségessé vált a pénteken és szombaton esedékes öttusa országos bajnokság megrendezése Budapesten. Gallai István, az öttusaszövetség főtitkára a verseny előtti hivatalos sajtótájékoztatón közölte, várják a sportállamtitkárság és a nemzetközi szövetség (UIPM) irányadó utasításait, a helyzet óráról órára változik, még az sem kizárható, hogy elmarad a hazai viadal. Szintén a koronavírussal kapcsolatos fejlemény, hogy a már­cius végi, április eleji két szófiai világkupa eltörléséről, halasztásáról, áthelyezéséről egyelőre nincs szó, de már eldőlt, hogy a világkupa-sorozat döntőjét nem Szöulban rendezik meg. A hazai szövetség jelezte az igényét a verseny megrendezésére az UIPM-nek, a döntés később várható.

Visszatérve a 74. országos bajnokságra, a férfiaknál és a nőknél is majdnem teljes lesz a mezőny, sőt a fér­fiaknál lesz két spanyol és egy mexikói, a nőknél pedig két mexikói induló. A legutóbbi, a kairói világkupaverseny győztese, viszont nem áll rajthoz, ő az Egyiptomból való hazatérése után szedett össze vírusos fertőzést, s azóta nem is edzett. Rajta kívül az olim­piai kvótaszerzésre esélyes öttusá­zóink várhatóan rajthoz állnak.

Kovács Sarolta sérülés után tér vissza
Fotó: Mirkó István

– Alig várom már az ob-t. Eddig többször voltam második, remélem, ezúttal a dobogó legfelső fokára is fel tudok állni – mondta az eddigi egyetlen olimpiai kvótával rendelkező férfi öttusázónk, Demeter Bence. Demeter tavaly az angliai Eb-n harcolta ki a tokiói indulás jogát, rajta kívül a tavalyi hazai vb-n ötödik Kasza Róbert, Kardos Bence, Regős Gergely és Bereczky Richárd is harcban van az olimpiai indulásért. A kvalifikációs időszak a világbajnokság végén zárul, s ha több, mint három magyar versenyző áll kvótaszerző helyen a világranglistán, akkor Martinek János szövetségi kapitány dönti el, ki lesz az idei két olimpikon. – Marosi Ádám előnyt szerzett a többiekkel szemben, de még legalább egyszer meg kell ismételnie a kairói teljesítményét ahhoz, hogy kivívja a tokiói indulás jogát. Én komoly versenyre számítok, akár már a hétvégi országos bajnokságon – tájékoztatott a kapitány.

Kállai Ákos információi szerint teljes létszámban képviselteti magát a hazai női elit az ob-n. A nők szövetségi kapitánya nem tud arról, hogy lenne komoly hiányzó, a decemberi fáradásos csonttörése után visszatérő Kovács Sarolta mellett a címvédő, Alekszejev Tamara és Földházi Zsófia nevez, rajtuk kívül többek között a már felnőttmezőnyben is egyre izmosabb két ifjú tehetség, a kairói vb-versenyen 18. Guzi Blanka és – aki ötödik lett a februári, fedett pályás budapesti idénynyitón – is rajthoz áll.

Mindkét kapitány hangsúlyozta, hogy a közelgő szófiai világkupaversenyek előtt az országos bajnokság a felkészülés fontos állomása, az olimpiai kvalifikáció szempontjából teljesen indifferens a budapesti viadal, lebecsülni mégsem szabad a jelentőségét. – Állapotfelmérő, tájékoztató jellegű – fogalmazott sokat sejtetően a versennyel kapcsolatban Kállai Ákos.

Pénteken a nők, szombaton a férfiak viadalát rendezik meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a mellette lévő KSI-uszodában, a Nemzeti Lovardában és a BOK-csarnokban.

Ha egyáltalán megrendezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.