Egyelőre nem szól az egység harangja

Foltán László az életvitelével, sőt az egész életével mutat példát.

2020. 04. 16. 12:26
Az olimpiai bajnok fegyelmezetten betartja a korlátozásokat Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhat éves, tehát a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik. Másfelől viszont ma is rendszeresen mozog, kifogástalan az erőnléte. Foltán László, a moszkvai olimpia bajnoka (kenu kettes 500 méteren Vaskuti Istvánnal) azon kevesek közé tartozik, akik a pályafutásuk után is sportolnak, méghozzá versenyszerűen is, tavaly ­például három számban is aranyérmes lett a szegedi kajak-kenu masters világbajnokságon. A koronavírus-járvány alatt is megtartja a szokásos napirendet, a kieső társasági-társadalmi életet pedig extra kerti munkával helyettesíti.

– Most különösen igaz, hogy szerencsés ember vagyok. Csillaghegyen kertes házban, a Dunától ötszáz méterre lakom. Hat és hét között kelek, utána elviszem a kutyámat sétáltatni, majd magam is futok fél órát. Ha szép az idő, a feleségemmel letoljuk az indiánkenut a Dunára és megkerüljük a Lupa-szigetet, ez úgy nyolc kilométer. Arra még várnom kell kicsit, hogy a versenykenuba térdeljek, mert az utca végében nincs stég, a vízbe kell gázolnom, s ahhoz még hideg a víz – beszélt sportolási szokásairól Foltán László, hozzátéve, a felszabadult idejében a későbbre tervezett kerti munkákat előrehozza.

– Kicsit hasonlít a jelenlegi helyzet 1984-hez. Igaz, akkor nem egy évvel halasztották el az olimpiát, hanem néggyel. Sajnos az a pályafutásom végét jelentette, amit bántam is, nem is, mert nem éreztem a legcsekélyebb megbecsülést sem. De ez már tényleg a múlt. A magyar kenusoknak akár jól is jöhet az egyéves halasztás, mert egyelőre nincs kvótájuk Tokióra, hátha a plusz egy év alatt befut valamelyik tehetség – elmélkedett a múlton és a jövendőn az olimpiai bajnok kenus.

Az
olimpiai bajnok fegyelmezetten betartja a korlátozásokat
Fotó: Kurucz Árpád

Foltán László jó egészségnek örvend, személy szerint nem fél a járványtól, mégis precízen betartja a korlátozásokat. – Senkit sem szeretnék még véletlenül sem megfertőzni, ezért kerülöm a személyes érintkezést. Amikor a fiam meglátogat, olyankor is maszkot húzunk és megtartjuk a háromméteres távolságot. Az unokáim persze nagyon hiányoznak, de most különösen fegyelmezettnek és türelmesnek kell lenni. Sok egyéb programot is le kell mondanom. A sárkányhajózás is hiányzik (Foltán László ebben a műfajban is többszörös világbajnok – a szerk.), elmaradnak a zuglói kulturális est­jeink, a Százak Tanácsa, amelynek tagja vagyok, sem ülésezik – beszélt az életét érintő jelenlegi járványhelyzetről.

Az olimpiai bajnok kenus különösen fájlalja, hogy idén a nándorfehérvári diadal emléknapját sem tudják megtartani, pedig újdonsággal akartak előállni. – A magyar koronázási hagyományokat követnénk. Anno az ilyen eseményekre a magyar királyság minden megyéjéből földet hordtak össze, így kialakítva a koronázási dombot. Mi idén harangokat, a keresztény szabadság hangját egyesítettük volna a Kárpát-medencéből – mesélt a meghiúsult tervekről.

A nemes gondolatok most a hétköznapi életre korlátozódnak. Foltán László az életvitelével, sőt az egész életével mutat példát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.