Ellenszer a Kígyómarásra

A koronavírus-járvány szorításában a hétvégén két olyan sportágban is rangos torna kezdődött, amelyekben nincs kontaktus a felek között, és mindenki az otthonában játszhat. Dartsban a regnáló világbajnok Peter Wright nagy meglepetésre már a nyitónapon kiesett, sakkban a körmérkőzéses rapid lebonyolításban az „uralkodó” Magnus Carlsen vette az első akadályt.

2020. 04. 20. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDC, a világ vezető dartsszervezete nagyot húzott, amikor kitalálta a PDC Home Tour névre keresztelt, több héten át tartó sorozatot, amelyben a földkerekség legjobbjai saját otthonukban dobják a nyilakat. Csak az élő közvetítést kell biztosíta­niuk az interneten keresztül, amit aztán átvesznek a sporttelevíziók, és erre van is igény Ausztráliától az Egyesült Államokig. Nálunk a Sport TV közvetíti a tornát, ha éppen nincs technikai malőr. A kétszeres világbajnok skót Gary Anderson éppen azért nem nevezhetett, mert gyenge nála a wifi, bosszúsan jegyezte meg, olykor az is gondot okoz neki, hogy online befizesse a számláit. Peter Wright (képünkön) otthonából sem éppen full HD minőségben kapjuk a képet, és bizony a skótok regnáló világbajnoka is szenvedett. Ugyan a négyes csoportjában két ellenfelét legyűrte, de már az angol Peter Jacques ellen is csak 5-4-re nyert, a világranglistán 60. walesi Jamie Lewis pedig 5-1-re elpáholta őt, így Wright kiesett, már a legjobb 32 közé sem jutott be!

– Elnézést kérek a szurkolóimtól, amiért gyengén teljesítettem. Fura volt úgy játszani, hogy nem láthattam testközelből az ellenfeleimet, azok testbeszédét, de legalább tapasztalatot szereztem ebben a műfajban is – summázott Wright, aki korábban még arról beszélt, azért is szeretné megnyerni a tornát, mert így ő lehetne az első dartsos, aki ugyanabban az évben behúzza a vb-címet és az „otthoni” bajnokságot is. A Kígyómarás (Snake­bite) művésznéven ismert ötvenéves versenyzőnek fodrász felesége ezúttal is különleges frizurát készített, Wright taraja sárga, narancssárga, lila és kék színekben pompázott, de a lenyírt részre a bal oldalra most nem egy kígyófej lett pingálva, hanem kék szívben az NHS, a brit állami egészségügyi szolgálat rövidítése. Wright ezzel is köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak a koronavírus elleni harcban végzett munkájukért.

A világbajnok kiesése után búcsúzott a világranglistán harmadik walesi Gerwyn Price is, a második játéknapon Luke Woodhouse jutott tovább. A rangsorban 57. angol játékos a csoportban 5-0-ra intézte el Price-ot, és a negyedik legben egy kilencnyilas játékkal koronázta meg a parádés teljesítményét.

Ami a bevezetőnkben említett sakktornát illeti, ezt maga a regnáló világbajnok Magnus Carlsen hozta össze, a rapid műfajban nyolcan játszanak egymással, és az első napon a norvég klasszis végül a „hirtelen halálban” felülkerekedve 3-2-re győzött az amerikai Hikaru Nakamura ellen. A sakktáblán nem borult a papírforma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.