Márton Anita volt az egyik feladat a matematika érettségin

Az olimpiai bronzérmes súlylökővel kapcsolatos feladvány az ötkarikás játékok döntőjére vonatkozott.

2020. 05. 05. 20:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai bronzérmes és fedett pályás világbajnok súlylökő Márton Anita volt kedden az egyik feladat a matematika érettségin, és a feladvány éppen a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékok döntőjére vonatkozott. A tanulóknak ki kellett tölteniük a finálé némileg hiányos jegyzőkönyvét, ami igazán nem volt bonyolult, majd meg kellett határozniuk versenyzőnk hat dobásának átlagát és szórását. Végül pedig ki kellett számolniuk a súlygolyó átmérőjét.

Az érettségizők további információként megkapták, hogy a súlylökés a nőknél 4 kg-os szerrel történik, ami vasból vagy sárgarézből készült gömb alakú tömör fémgolyó. Az átmérője nagyobb 9,5 cm-nél, de kisebb 11 cm-nél. Jelen esetben egy sárgarézből készül 4 kg-os golyó átmérőjét kellett kiszámolni annak ismeretében, hogy egy köbcentiméter sárgaréz tömege 8,73 gramm.

– Az egyik érettségiző edzőtársam jelezte, benne vagyok a feladatsorban. Meglepetés és kellemes érzés volt ezzel szembesülni – mondta a Kopp Békéscsabai AC világbajnok súlylökője a beol.hu honlapnak nyilatkozva.

A Facebook-oldalára pedig a következőket írta ki:

„Azt hiszem, elértem pályafutásom csúcsát! Bekerültem a 2020-as matematika érettségi feladatsorába. Remélem, azért nem utáltok meg annyira, kedves érettségizők! Hajrá mindenkinek a többi érettségin is!”

Ami egyébként a megoldásokat illeti, a riói olimpián 19,87 méterrel bronzérmes Márton Anita dobásainak átlaga 19,01 méter volt, a dobásainak szórása 0,72, a súlygolyó átmérője pedig 9,56 cm.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.