Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Negyedpályás futballisták készülnek a Kansas City-ben

Észak-Amerikában is lassan újraindul a profi sportélet, az NFL, az NBA és az MLS is.

2020. 05. 09. 18:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő péntektől fokozatosan megnyitnak a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) csapatainak létesítményei, így az együttesek hamarosan elkezdhetik a közös munkát. A játékosok számára az edzőtábor eddigi szakasza online zajlott, illetve a focisták otthonaikban próbálták meg elvégezni a szükséges fizikai felkészülést. Első körben az edzőközpontban dolgozók fele térhet vissza a létesítményekbe, betartva az egészségügyi és szociális korlátozásokat, és minden visszatérő alkalmazottnak teszten kell átesnie, valamint minden klubnak foglalkoztatnia kell egy csapatot, amely az esetleges fertőzötteket kezeli.

Péntek óta klubja csarnokában is edzhet több játékos az észak-amerikai kosárlabda-ligában (NBA). Egyszerre csak négy kosaras tartózkodhat egy légtérben. Ezen kívül együtt nem gyakorolhatnak, egymás ellen nem játszhatnak. Az enyhítés csak azokra az államokra vonatkozik, amelyekben ez a magatartás nem sérti a helyi szabályozásokat. Helyi sajtóinformációk szerint például a Portland Trail Blazers és a Denver Nuggets engedélyezi a tréningeket, a Los Angeles Lakers azonban egyelőre zárva tartja létesítményeit. Vannak olyan klubok is, amelyek még nem döntöttek, illetve csak később nyitják meg edzőközpontjukat játékosaik előtt.

A fenti két hír roppant fontos az Egyesült Államok profi sportjának a szempontjából, ugyanis minden liga kettőt követ a döntéseivel: az NFL-t és az NBA-t. Így volt ez a járvány kitörésekor is, a baseball, a jégkorong és a futball is úgy és akkor állt le, amikor és ahogyan a tojásfutballisták és a kosarasok tették. Mindezt a Magyar Nemzetnek megerősítette Sallói Dániel, a Kansas City magyar labdarúgója.

– Lassan nálunk is megindul a futballélet, de tényleg csak lassan és óvatosan. Már kimehetünk az edzőközpontba, ahol négy részre osztják a pályát, és minden negyeden egy játékos dolgozik a palánkok, a bólyák és a kapuk között. Olyan ez, mint egy akadálypálya, amelyen terhelést is kapunk, és a technikát is csiszolhatjuk. Két ilyen pályánk van, tehát egyszerre nyolcan edzhetünk három váltásban. Nem ez az álmaink netovábbja, de ahhoz képest, hogy eddig otthon, a videótechnikát kihasználva egyedül készültünk, majd utána a lakásban üldögéltünk, nagy előrelépés. Nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is, hiszen végre reggel időre kelek fel, elmegyek itthonról edzeni, tehát az egész kezd távolról hasonlítani a normális élethez. Úgy számolunk a társaimmal, hogy két hét múlva már edzhetünk együtt is, és ha így lesz, akkor június dereka táján folytathatjuk a bajnokságot.

Az MLS idénye hagyományosan novemberben ér véget, de most a sűrű program ellenére biztosan belenyúlik a decemberbe is. Akkor az ország sok helyén, különösen az északi államokban, de még New York-ban is már rendkívül hideg van, az emberek nem jönnek ki megfagyni, tehát tovább húzni nem érdemes a befejezést. Tudom, az NFL meccsein a legkeményebb fagyokban is dugig megtelnek a lelátók, de ez nem összehasonlítási alap. Az NFL más dimenzió, nem érdemes összevetni az európai futballal...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.