Nézők nélküli „szellembajnokság” Romániában

Furcsa szabályozások közepette indul újra a romániai futballbajnokság és a kupaküzdelem. Az ­amúgy is feszes programon mindjárt az elején változtatni kellett, miután a Dinamo București szertárosa vírusfertőzöttnek bizonyult, így elnapolták a Dinamo–Chindia Târgoviște összecsapást. Sepsiszentgyörgy csapata, a Sepsi OSK-nak a bennmaradást kell biztosítania az alsóházban, de ennél nagyobb feladata is akad: a Román Kupa. Ha továbbjut az elődöntőből, máris garantált a nemzetközi szereplés.

2020. 06. 12. 7:18
A Sepsi és a Nagyszeben szombaton csap össze Fotó: OSK/Pinti Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kupaküzdelmek elődöntőivel és a fináléval együtt összesen kilencvenkét mérkőzés van hátra a 2019–2020-as labdarúgóidényből. A feszített menetrendet június 12. és augusztus 1. között kellene abszolválni. A feltételes mód indokolt, a folytatás kiírásában ugyanis szerepel a kitétel, miszerint a koronavírus-járvány kiújulása esetén bármikor felfüggeszthetik a bajnokságot.

A mérkőzéseket nézők nélkül, a tévéközvetítést nem zavaró erősségű, hangszórókból bejátszandó szurkolással rendezik. A játékosokra különleges szabályozások is várnak: köpés vagy orrfúvás esetén 6-12 meccses eltiltással is sújthatják a „vétkest”, ennyit korábban csak verekedésért vagy szándékos sérülésokozásért szabtak ki. Ugyanakkor a szövetség döntése értelmében a játékosok és a szakmai stáb tagjai a szezon valamennyi hátralevő mérkőzése előtt egyperces vigyázzállással adóznak majd a koronavírus áldozatainak emléke előtt. Az utóbbi két rendelet meglehetősen kritikus viszonyulást váltott ki az érintettekből, kérdéses, ki milyen mértékben lesz képes betartani. Elsősorban az elsőt…

De e körülményektől eltekintve is furcsának ígérkezik a felsőháznak nyolc, az alsóháznak 12 fordulós miniidény. Egyrészt elképzelhető, hogy mindjárt az első fordulóban eldől a bajnoki cím sorsa, miután Kolozsváron találkozik a címvédő, a négypontos előnnyel listavezető CFR és a második FCSB. Ha a kolozsváriak győznek, nehezen behozható előnyre tesznek szert.

A Sepsi és a Nagyszeben szombaton csap össze
Fotó: OSK/Pinti Attila

Az igazi furcsaság persze inkább az, hogy a hat csapatból csak négynek van bármilyen tétje a folytatásnak, miután a különböző adóhátralékokat cipelő, illetve csődeljárás alatt lévő Astra Giurgiu és a Medgyesi Gaz Metan be sem nyújtotta a nemzetközi szerepléshez szükséges licencigényét. A két csapat számára így csak annyiban van bármi jelentősége is a folytatásnak, hogy eggyel jobb helyezés közel háromszázezer euróval hoz több tévépénzt a konyhára. A szakemberek máris a kevésbé motivált csapatok még kevésbé motivált hozzáállását vizionálják, ami sértheti a bajnokság korrektségét. A felsőház négy, pódiumra hajtó együttese mellett két „szellemalakulat” kísért majd, szólnak a próféciák.

A magyar többségű Sepsiszentgyörgy csapata, a Sepsi OSK az alsóház második helyéről, összesítésben nyolcadikként várja a folytatást, az utolsó kieső, illetve osztályozóval fenyegető helyen lévőkhöz képest öt pont az előnye. S miközben a bennmaradást még be kell biztosítania, a háromszéki alakulat fennállásának legnagyobb sikeréért hajt. A csapat ugyanis bejutott a Román Kupa elődöntőjébe, ahol a sors a papírforma szerint leghozzáférhetőbb ellenfelet, a bajnokság 11. helyén lévő Politehnica Iași együttesét sodorta az útjába. Ha túljut moldvai ellenfelén, a döntőben a FCSB–Dinamo București párosítás győztese lesz az ellenfél. És ha azon az ágon érvényesül a papírforma, az amúgy is Európa-ligás helyre pályázó FCSB finálébeli ellenfeleként máris a nemzetközi kupaporondon találja magát a kilenc évvel ezelőtt alapított klub. A szenzációs fellépésnek nem is lennének adminisztratív akadályai, tekintve hogy a Sepsi OSK vezetői kérelmezték és meg is kapták a nemzetközi licencet.

Az egyetlen gondot a sepsiszentgyörgyi futballaréna állapota jelentheti, hiszen a magyar kormány létesítményfejlesztési programjának részeként épülő nyolcezres stadion kivitelezését lelassította a járvány, s az idei átadás gyakorlatilag lehetetlennek tűnik. A reménybeli nemzetközi bemutatkozásra aligha kerülhet sor a háromszéki fővárosban.

Sepsiszentgyörgyön derűsen tervezik a jövőt, de azért emberpróbáló feladatnak ígérkezik ötven nap alatt legkevesebb 14 mérkőzés lejátszása. A tizenötödik a kupadöntőt jelentené…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.