A baseball lehet a következő sikertörténet

Július 6-án látott napvilágot, hogy az amerikaifutball-bajnokság, az NFL mérkőzéseit másfél évtized után az új évadtól már nem a Sport TV-n, hanem az Aréna4 csatornán láthatjuk. Kisvártatva érkezett az újabb meglepetés: a Sport TV a kiesést egy másik amerikai csúcssportág, a nálunk csak filmekből ismert baseball közvetítésével pótolja. A Sport TV életében ez már a negyedik kilátástalannak tűnő kihívás, az előző három hatalmas siker lett.

2020. 07. 30. 10:48
New York Yankees v Boston Red Sox
A New York-i DJ LeMahieu-t már látták a magyar tévénézők Fotó: REUTERS/Peter Cziborra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág hívei számára bombaként robbant a hír július 6-án. Ekkor került nyilvánosságra, hogy a tizenöt éve nálunk csaknem teljesen ismeretlen sportág, az amerikaifutball csúcsbajnoksága, az NFL ezentúl nem a Sport TV-n, hanem a legújabb sportcsatornán, az Aréna4-en lesz látható. Csupán néhány nap telt el, és következett a következő meglepetés: a Sport TV bejelentette, közvetíti a koronavírus miatt ­március helyett csak most, július második felében kezdődő MLB mérkőzéseit.

Ez nem más, mint az Egyesült Államokban rajongásig imádott profi baseball-liga, amelynek a legnagyobb sztárjai dollármilliókat keresnek, mi viszont itt, Magyarországon – és a világ túlnyomó részén – azt sem tudjuk, hogy mi fán terem.

– Már korábban is szemezgettünk ezzel a sportággal, de az NFL elveszítése nagy lökés volt nekünk – mondta lapunknak Máté Pál, a Sport TV programigazgatója. – Az MLB nagy előnye, hogy márciustól novemberig, tehát egész nyáron is tart, ráadásul euró­pai szempontból jó időpontban kezdődik a mérkőzések zöme. Gyorsak voltunk, és így gyorsan meg is egyeztünk. Az MLB célja, hogy népszerűsítse a base­ballt szerte a világban, mi pedig az utóbbi húsz évben többször is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk nálunk ismeretlen sportágakat sikertörténetté felépíteni. A bevezetés közös értékteremtés, nem a pénz a legfontosabb szempont, és így a múlt héten már az idénynyitó meccset is közvetíteni tudtuk.

Józan ésszel elsőre kilátástalannak tűnik Magyarországon a baseballt közismertté és népszerűvé tenni, ám az említett húsz esztendő óvatosságra int. A csatorna a kétezres évek derekán egy csomag részeként kapott sugárzási jogot a pókerre, amelyet hosszas hezitálás után műsorra tűzött. Sikerült jól kitalálni a kereteket, a Korda György, Horváth János kommentárpárosnak is köszönhetően a póker nálunk ismeretlen Texas Hold’Em változata hihetetlenül népszerű lett. Következett az NFL, amelyről talán elég annyi, hogy az ezután létrejött magyar válogatott a mérkőzéseit a Hidegkúti Nándor Stadionban telt ház előtt játssza.

A New York-i DJ LeMahieu-t már látták a magyar tévénézők
Fotó: REUTERS/Peter Cziborra

A harmadik a darts volt a sorban. Ahogy Máté Pál mondja, egy Fradi El-szerepléssel, BL-meccsekkel kézilabdában és a Bundesligával nemigen lehet mellényúlni, de egy darts kockázatos terep volt: túlsúlyos, gyakran korosodó emberek nyilakat dobálnak – mit lehet ezen nézni? Mégis bejött, köszönhetően az eredménykövető szoftvernek és az egyedi hangulatnak. A programigazgató azt mondja, hogy ha valaki csak néhány éve azt mondja neki, a 2019-es londoni darts vb-döntő előtt ostrom alatt áll majd, hogy szerezzen jegyeket, akkor kineveti az illetőt.

– A baseballra most csupán pár napunk volt felkészülni. Méhes Gábor, Haraszti Ádám és Bartha Zoltán kollégáim semmit sem tudtak a sportágról, mégis igent mondtak a közvetítésre, és nekiálltak tanulni a szabályokat. Gallai László szerkesztő volt az, aki Magyarországon felhozta az ­NFL-t, most belevetette magát a baseballba. Az NFL révén roppant népszerűvé vált Kovács Sándorról, becenevén Sankóról kevesen tudják, hogy félprofi baseballjátékos volt a Bundesliga másodosztályában, neki szerintem sokan elhiszik, hogy ez az egyik legszebb játék a világon. Ha valaki egy hétvégén megnéz mondjuk hat-nyolc futballmeccset, és vasárnap este tízkor még leül a képernyő elé, talán kíváncsi lesz valami újra. Korábban megtanulta a pókert, az NFL-t és a dartsot, és ha a közvetítés informatív és jó hangulatú, akkor kíváncsi lehet egy újabb újdonságra is.

Máté Pál szerint három szezon mutatja meg, hogy a vállalkozás sikeres vagy sem. Az első közvetítések után a kommentek nyolcvan százaléka bátorító, és a vasárnap esti mérkőzésnek csaknem tizennyolcezer tartós nézője volt, ami remek adat, az NFL tavalyi első vasárnapi meccsén ez a szám huszonkétezerre rúgott.

Ősztől új sportcsatornát kínál a közmédia

Az MTVA sajtóosztályának tájékoztatása szerint öt éve több célt is kitűzött maga elé csatorna, amely magyar sikerek mellett – ezzel növelve a nemzeti identitást – a látvány- és olimpiai sportokat kívánta megmutatni, hogy ezáltal minél többen kapjanak hozzájuk kedvet és kezdjenek el sportolni. Ezenkívül olyan prémiumesemények színesítik a palettát, mint a labdarúgó világ- és Európa-bajnokság, a Bajnokok Ligája, vagy a Forma–1 – így adva meg az esélyt, hogy mindenki láthassa a világsztárokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.