Mégsem mosta el az eső a Stájer Nagydíj időmérőjét

Az eső sem tudta átírni a papírformát: Lewis Hamilton szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Stájer Nagydíj időmérőjén. A Mercedes brit versenyzője mögött Max Verstappen végzett a Red Bull-lal, a harmadik helyről Carlos Sainz Jr. (McLaren) startolhat vasárnap. Szó volt róla, hogy a helyi időjárási körülmények miatt nem tudják szombaton megrendezni az időmérőt, de végül sikerült, igaz, az eredeti időpontnál háromnegyed órával később.

Magyar Nemzet
2020. 07. 11. 18:08
null
Spielberg, 2020. július 11. Technikusok tolják a boxutcában Sergio Pereznek, a Racing Point mexikói versenyzõjének autóját a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Stájer Nagydíjának otthont adó spielbergi pályán 2020. július 11-én, miután a hatalmas esõzés miatt elõbb elhalasztották, majd törölték a harmadik szabadedzést. A július 12-én megrendezésre kerülõ Stájer Nagydíj a 2020-as világbajnokság második futama, amely a koronavírusjárvány miatt került be utólag a törölt futamok egyikének pótlására. MTI/EPA/AFP/Pool/Leonhard Foeger Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt várni lehetett, szombaton megérkezett az eső és a vihar Spielbergbe. Előbb csak sötét felhők borították be az égboltot, ami kisvártatva leszakadt, és órákon át szakadatlanul zuhogott az eső. A Formula–1 Stájer Nagydíj harmadik szabadedzésének kezdetét emiatt először eltolták, majd negyven perc várakozás után törölték is az eseményt, mert a mentőhelikopter nem tudott volna felszállni.

A tervezett kezdési időpont előtt azonban elállt az eső, a nap is előbukkant, a pálya is elkezdett felszáradni, ám nem sokkal a 15 óra előtt ismét megeredt a zápor, és határozatlan ideig elhalasztották az első szakasz startját. A versenyirányítás aztán 15 óra 36 perckor megadta a 10 perces jelzést a csapatoknak, így 15 óra 46 perckor elkezdődhetett az időmérő.

A teljes mezőny azonnal pályára hajtott, hiszen az előrejelzések szerint bármikor rákezdhetett volna jobban az eső. Az 18 perces szakasz elején a Ferrari versenyzői váltották egymást az élen, azonban ahogyan javult a helyzet, a Mercedes, a McLaren és Verstappen csatája bontakozott ki az élen. A leggyorsabbnak bizonyult, mögötte Lando Norris, Carlos Sainz Jr. és Valtteri Bottas alkotta az első ötöst.

A nehéz körülmények ellenére úgy tűnt, senki sem töri össze az autóját az első szakaszban, ám nem sokkal a vége előtt Antonio Giovinazzi megcsúszott, megforgott és a falat is eltalálta. Az olasz – bár próbált visszaevickélni a bokszba a sérült Alfa Romeóval – végül kénytelen volt leparkolni a C39-est, amiért piros zászlóval megszakították, majd nem is indították már újra a Q1-et.

Többen így javítani sem tudtak, végül Giovinazzi mellett csapattársa, Kimi Räikkönen, az esőben a Racing Pointtal jócskán visszaeső Sergio Pérez, Nicholas Latifi és a mért kört sem jegyző Romain Grosjean esett ki, míg George Russell a tizenkettedik helyen jutott tovább.

A második szakaszban hasonlóan alakult a sorrend: az első helyet Hamilton foglalta el Verstappen és Norris előtt, majd következett Bottas és Ocon az első ötösben. A Ferrarik azonban a jó kezdés után visszaestek, és nem sokon múlt, hogy mindkét versenyzője kiesik. A jó körön lévő Lance Stroll azonban hibázott az utolsó gyors köre végén, így végül a német megmenekült.

Leclercen kívül Russell, Stroll, Danyiil Kvjat és Kevin Magnussen esett ki. Az utolsó szakaszban az élen Hamilton és Verstappen csatázott egymással a pole-ért, és párharcuk kimenetele az utolsó pillanatig kérdéses volt, ám míg a holland hibázott az utolsó gyors körében, és megforgott a Red Bull-lal, addig Hamilton 1:19.273-nál állította meg a stoppert. A brit így több mint egy másodperces előnnyel végzett Verstappen előtt, akit a McLaren spanyolja, Sainz követett a harmadik helyen. A negyedik Bottas lett, majd következett Ocon, Norris, Albon, Gasly, Ricciardo és Vettel. A McLaren brit pilótája azonban a pénteki első szabadedzésen begyűjtött egy három rajthelyes büntetést, így Albon, Gasly és Ricciardo is előreléphet egy-egy helyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.