Hosszú Katinkának nem kellett a fodros szoknya és a lakkcipő

A Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm forgatása – szinte egyedüliként a magyar filmgyártásban – a karantén alatt sem állt le, az alkotók kivétel nélkül megörökítették a vészhelyzet Katinka életét meghatározó momentumait. Többek között leforgatták a háromszoros olimpiai bajnok úszónőn elvégzett vírustesztelést, de a stáb a születésnapján is jelen volt, amire párja, Gelencsér Máté nagy meglepetéssel készült, és ki nem hagyták volna a pár költözködését, amikor új kutyájukkal, Zeusszal együtt elfoglalták otthonukat Szentendrén.

2020. 07. 27. 11:27
Hosszú Katinka első edzőjével, nagyapjával, Bakos Lászlóval Fotó: Lábady István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katinka című alkotás hivatalos életrajzi dokumentumfilm , amely az olimpiára való felkészülés és a játékok dokumentálása mellett Hosszú Katinka egész életét hivatott bemutatni Bajától Tokióig. A koronavírus-járvány azonban hónapokon keresztül ellehetetlenítette, hogy a stáb Baján, Katinka családjával forgasson– a fertőzés különösen idős nagyapját, egykori edzőjét veszélyeztette. A produkció hétfőn viszont már arról tájékoztatott, hogy a karantén feloldása után az alkotók meglátogathatták az úszónő családját Baján. Katinka édesanyja, Bakos Barbara matematikatanár és nagyapja, Bakos László, aki egyben első edzője is volt, elérzékenyülve tárulkoztak ki az Iron Lady kislány koráról.

Katinka édesanyja meghatottan mesélte, hogy fia születése után nagyon szeretett volna már egy kislányt. „Katinka este hétkor született, és én annyira izgatott voltam az örömtől, hogy egész éjjel nem tudtam elaludni. Újra és újra elképzeltem, milyen édesen fogom majd öltöztetni, fidres-fodros szoknyácskákba, színes masnikba, lakkcipőkbe. Ehelyett Katinka már kicsi korától kezdve fiús volt, hiába balettozott és fuvolázott, a kedvenc ruháiban – kantáros farmerben és edzőcipőben – külsőleg alig lehetett megkülönböztetni a fiútestvéreitől. Ráadásul természetében is fiúsnak mutatkozott: mindig roppant határozott és önfejű volt, nem engedett beleszólást a dolgaiba.” Katinka nagyapja, felfedezője és első edzője, Bakos László így emlékezett: „Mindent játéknak fogott fel, mi nem kényszerítettük semmire, magától gyakorolt. Már kétéves korában tökéletesen megcsinálta a siklást a kismedencében, amit a bátyjának tanítottam, csak elleste. Négyévesen hiba nélkül ment neki a mellúszás. A pillangó tanítását három hétre terveztem, de már a harmadik nap tudta. Imádta a vizet, belenőtt az úszósportba, tehetséges volt, szorgalmas. Minden versenyre szívesen ment, ha nyert, de nem dicsekedett, nem mutogatta az érmeit, hanem zsebre vágta.”

Hosszú Katinka első edzőjével, nagyapjával, Bakos Lászlóval
Fotó: Lábady István

A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatívproducere Köbli Norbert, vezető operatőre Nagy András. A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint a tokiói olimpia után, 2021 karácsonya körül kerül majd a magyar mozikba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.