Messi kárpótolta magát, és elkezdett lobbizni

Újabb csúcsot döntött meg Lionel Messi: a Barcelona csapatkapitánya 25 góllal spanyol gólkirály lett, immár hetedszer, ezzel túllépve a holtversenyen a hatszoros Pichichi-díjas néhai bilbaói gólgyárossal, Telmo Zarrával. Gyenge fájdalomdíj a bajnoki cím elveszté­séért… Messi a pályán kívül is hallat magáról, csapattársaival együtt állítólag Patrick Kluivert edzői kinevezéséért lobbizik a vezetőségnél. A bajnokcsapatnál hivatalosan nincs edzőkérdés – vagy mégis?

2020. 07. 21. 10:18
Coach Kluivert of Dutch national soccer team during training session before game against China, in Beijing
Patrick Kluivert beugrásra készen Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt eseménytelen a spanyol bajnokság hétvégi utolsó fordulója. A rosariói zseni, az Alavésnek két gólt rúgott (a Barcelona 5-0-ra nyert idegenben), és ezzel a két góllal behozhatatlanra növelte előnyét a Real Madridban futballozó előtt, aki 21 góllal lett második a tabellán. Érdekesség, hogy Benzemát választották az idény legjobb labdarúgójának a La Ligában.

Na, de vissza Messihez: a Barcelona esze sorozatban negyedszer lett a legeredményesebb, ilyesmi legutóbb a Real Madrid korábbi csatárának, Hugo Sáncheznek sikerült, jó harminc éve. Persze a 25 gól Messi mércéjével mérve bagatell, tavaly 36-tal lett spanyol aranycipős, a 2011–2012-es szezonban szerzett 50 gólja mellett pedig egyenesen eltörpül a mostani 25.

És ne feledkezzünk meg a spanyol rekordot jelentő 21 gólpasszáról sem; csak a rend kedvéért, Messi korábbi csapattársa, Xavi csúcsát döntötte meg.

Messi más területen is érezteti a hatását: a katalán székhelyű El Mundo Deportivo öltözői hírforrásra hivatkozva állítja, hogy Patrick Kluivert a játékosok jelöltje a vezetőedző posztra – no, nem mintha jelenleg nem lenne edzője a La Liga ezüstérmesének. A holland támadó 1998 és 2004 között 256 meccsen 122 gólt szerzett a Barcelona színeiben, „kéznél van”, tavaly július óta a Barca akadémiáját igazgatja, Mes­siék szerint ő jobb megoldás lehet, mint a jelenlegi edző, Quique Setien.

Patrick Kluivert beugrásra készen
Fotó: Reuters

Zinedine Zidane-ra persze továbbra is számít a bajnokcsapat. A Barcelona kétéves uralkodásának véget vető Real Madrid ragaszkodik az edzőjéhez, de Zizou egyelőre nem adott egyértelmű választ a folytatást illetően.

– Van szerződésem, de a futballban sosem lehet tudni, mi történik – idézte a barcelonai Sport Zidane-t a Leganes elleni utolsó mérkőzés (2-2 idegenben) után, akinek jelenlegi szerződése 2022-ig szól. Az újság azt feltételezi, hogy Zidane-nak esze ágában sincs továbbállni, csak még jobb anyagi feltételeket biztosító új szerződésre vágyik. Zidane szolgált már meglepő lépéssel: 2018 nyarán a Real Bajnokok Ligája-győzelme után váratlanul lemondott a posztjáról és távozott Madridból. Most ez nem valószínű.

A vasárnap véget ért La Liga-szezon már nem tartogatott különösebb izgalmakat. A bajnok Real Madrid, az ezüstérmes Barcelona, a harmadik Atlético Madrid és a negyedik Sevilla indulhat a Bajnokok Ligája következő kiírásában. A Villarreal és a Real Sociedad az Európa-liga csoportkörében, a Granada az El selejtezőjében kezd a nemzetközi porondon. A Leganés, a Mallorca és az Espanyol búcsúzik a spanyol első osztálytól.

Nem lesz idén Aranylabda

A díjalapító France Football szaklap tegnap kora délután bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel az idén nem adják át a világ legjobb labdarúgóját megillető Aranylabdát. A díj 1956 óta íródó történetében először marad győztes nélkül egy esztendő. A hagyományoknak megfele­lően az olasz Tuttosport szavazást hirdetett a száz általa legjobbnak vélt 21 év alatti, Európában futballozó játékos nevével. A torinói illetőségű lap szavazásán bárki részt vehet az interneten. A Golden Boy-listáról minden hónapban húsz név kerül le, a legjobb húsz mezőnye így októberre alakul ki. neve az első szűkítés után szerepel a legjobb nyolcvan között. A díjról ezután európai sportlapok újságírói döntenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.