Ott lehetnek az NHL-játékosok a következő két téli olimpián

Eldőlt, hogy augusztus elsején Edmontonban és Torontóban folytatódik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), miután a játékosszakszervezet (NHLPA) igazgatótanácsa után a liga vezetősége és a játékosok többsége is elfogadta a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezon folytatásának feltételeit. Egy másik nagyon fontos bejelentés: az NHL közölte, hogy nem gördít akadályt a játékosok 2022-es és 2026-os olimpiai szereplése elé.

Forrás: MTI2020. 07. 11. 12:36
Canada pulls out of Tokyo 2020 Olympics amid coronavirus pandemic
epa08314388 (FILE) - Matt Robinson of Canada celebrates after winning the Men's Ice Hockey bronze medal game between Czech Republic and Canada at the Gangneung Hockey Centre during the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games, in Gangneung, South Korea, 24 February 2018 (reissued 23 March 2020). The Canadian Olympic Committee (COC) and Canadian Paralympic Committee (CPC) announced on 22 March 2020 that they will not send their athletes to compete in the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games and urged the International Olympic Committee (IOC) to postpone the games for one year amid the ongoing coronavirus pandemic crisis. EPA/SRDJAN SUKI Fotó: SRDJAN SUKI Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHL-idényt még március 12-én függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. Később az a döntés született, hogy az alapszakaszt már nem fejezik be, ám a rájátszás nem a megszokott 16 csapatos lesz, hanem 24 együttessel kezdődik, zárt kapuk mögött, két helyszínen. A tervek szerint a 24 állva maradt csapat hétfőn megy edzőtáborba, majd július 26-án utazik abba a kanadai városba, ahol a rájátszásban szerepel: a keletiek Torontóba, a nyugatiak pedig Edmontonba. Az edmontoni Stanley Kupa-döntő szeptember 22-én rajtol majd és legkésőbb október 4-én ér véget. Az új szezon sajtóhírek szerint december elsején kezdődhet.

Az NHL azt is bejelentette: nem gördít akadályt a játékosok 2022-es és 2026-os olimpiai szereplése elé. Erről a nemzetközi szövetségnek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) még egyeztetnie kell, de utóbbi két szervezetnek egyértelműen az az érdeke, hogy az olimpián ott legyenek a legjobb NHL-es játékosok is, ami legutóbb, a 2018-as phjongcshangi ötkarikás játékokon nem valósulhatott meg.

Az NHL először az 1998-as, naganói játékok idejére függesztette fel bajnokságát, hogy játékosai indulhassanak az olimpián, azóta 2018-ig valamennyi ötkarikás seregszemle előtt beadta a derekát; igaz, rendszerint csak hosszas tárgyalássorozat és huzavona végén egyezett meg a NOB-bal. A phjongcshangi olimpia előtt azonban a liga nem egyezett bele, hogy elengedje hokisait. Akkor az volt az álláspontja: nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy februárban, amikor az Egyesült Államokban az NFL és az MLB is szünetel, felfüggessze a bajnokságot. Úgy tűnik, most pozitív fordulat történt, és a 2022-es pekingi téli olimpián ott lesznek a földkerekség legjobb jégkorongozói.

Emlékezetes sztori, hogy az oroszok legendás játékosa, Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals sztárja nagyon szeretett volna ott lenni Phjongcshangban, de nem mehetett. Ovecskin 2006-ban negyedik, 2010-ben hatodik, 2014-ben ötödik lett az olimpián a szbornajával, a 2018-as aranyéremről pedig lemaradt; ha ezt nézzük, ő a hokitörténelem egyik legpechesebb játékosa. Harmincnégy évesen azonban még bízhat benne, hogy neki is összejöhet az olimpiai arany.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.