Tokiót modellezik a Margitszigeten

Jó lehetőség a sportolóknak, hogy megméressék magukat és megmutassák, hol tartanak a felkészülésben.

Ch. Gáll András
2020. 07. 20. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon kezdődik a 2020-as nemzetközi úszóidény. Valamiben megint elsők vagyunk, és ez nem csekélység, ahogy Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a Négy nemzet elnevezésű versenyt, amelyet péntektől vasárnapig a margitszigeti Széchy Tamás uszodában rendeznek. Igen, nem tévedés, az egész világon ez lesz az első nemzetközi úszóverseny a koronavírus-járvány csillapodása óta.

– Jó lehetőség a sportolóknak, hogy megméressék magukat, és megmutassák, hol tartanak a felkészülésben. Mindannyian várták már, hogy végre történjék valami – nyilatkozta az elnök, aki egy nappal korábban ünnepelte 57. születésnapját. És valóban, a pénteken és szombaton a Duna Arénában rendezett felmérő viadalon szinte tapintható volt az az izgalom, hogy újból stopperrel mérik az úszók teljesítményét.

A magyaroknak előfutamrendszerű lesz a viadal, közülük a két legjobb kerül a döntőkbe, ahol a meghívott nemzetek két-két úszóval képviseltetik magukat. A csehek és az osztrákok mellett eredetileg a németek jöttek volna, helyettük a lengyelek érkeznek, bár a legfrissebb nevezési listát böngészve a magyarokon kívül csak osztrák és lengyel nevekkel találkoztunk. Wladár hozzátette, olyan kézzelfogható célokat tűznek ki az úszók elé, hogy egyre motiváltabbak legyenek, a jelenlegi helyzetben felértékelődik az utánpótlás és a felnőtt országos bajnokság. A budapesti viadal az idén nyárra tervezett – de egy évvel elhalasztott – tokiói olimpia úszóversenyeinek időpontjában lesz. Az eseményt zárt kapuk mögött, a higiénés szabályok maximális betartása mellett rendezik, a M4 Sport mindhárom napon élőben közvetíti a futamokat.

Sós Csaba szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője elmondta, az ő szerepe ezúttal csekély, hiszen a változó formák miatt nem lett volna értelme válogatót tartani és válogatott keretet hirdetni. A felmérő versenyeken látottak alapján úgy látja, nagyon vegyes a kép – a világbajnok például 50 és 100 méter pillangón egyéni csúcsot repesztett –, a világbajnok viszont „teljesen készületlen”, ennek ellenére „hihetetlen időeredményeket produkál”. Sós úgy fogalmazott, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina óta nem volt olyan zseni a magyar úszósportban, mint a Budapesti Honvéd húszéves klasszisa.

Milák edzője, Selmeci Attila lapunknak elmondta, a Négy nemzet viadala után egy hétig még levezető edzéseket tart úszóinak – köztük természetesen Miláknak is –, majd utána háromhetes szabadságra engedi őket, és augusztus 24-én kezdik meg az olimpiai felkészülést.

Ahogy a kétszeres világbajnok, összesen hat olimpiai éremmel rendelkező is. – Napi egy edzést tartunk mostanában mesteremmel, Plagányi Zsolttal, mi is augusztus végén vágunk bele teljes gázzal – mondta a lassan 35 éves veterán. – Úgy készülök, hogy jövő ilyenkor lesz olimpia Tokióban. A motivációm, a harci szellemem töretlen.

Bárcsak valamennyi úszónk így érezne!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.